A fény nemzetközi éve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fény nemzetközi évének logója

A fény nemzetközi éve az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az UNESCO és az ENSZ támogatásával megrendezett nemzetközi eseménysorozat volt 2015-ben.[1]

A kezdeményezés célja és története[szerkesztés]

A fény nemzetközi éve kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben.

Több olyan évforduló is volt 2015-ben, amely a fényhez köthető. 1000 éve jelent meg az első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós műve a De Aspectibus vagyis magyarul „A látásról” című mű. A fény nemzetközi évében emlékezek meg a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról.

A rendezvénysorozathoz Magyarország is csatlakozott, és az eseménysor koordinálására az MTA programbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Kroó Norbert akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke volt.

A fény nemzetközi éve alprogramjaként a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) a „Kozmikus fény évét” hirdette meg.[2]

Utóélete[szerkesztés]

A fény nemzetközi éve nyomán az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. Ennek célja, hogy a fényhez kapcsolódó tudományterületeket és a fényalapú technológiákat állítsa az érdeklődés középpontjába.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. International Year of Light FAQ. International Year of Light . [2014. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 30.)
  2. A Kozmikus fény éve
  3. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság honlapja a Fény napja bevezetéséről. [2018. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]