A csatorna (X-akták)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A csatorna
X-akták
1. évad, 4. epizód
Eredeti címConduit
ÍróAlex Gansa
Howard Gordon
RendezőDaniel Sackheim
Gyártási szám1X03
Első sugárzás1993. október 1.
Kronológia
ElőzőGumiember
KövetkezőA jerseyi ördög
Az X-akták epizódjainak listája

A csatorna az X-akták c. televíziós sorozat első évadjának negyedik epizódja.

Ez az epizód az ufókról szól, ahogy leszállnak a Földre. Az epizódot Alex Gansa és Howard Gordon írta.

Cselekmény[szerkesztés]

A Lake Okobogee (Iowa) partján rejtélyes fénysugár ereszkedik le a magasból. A tizenéves Ruby Morris eltűnik a hálózsákjából, mialatt öccse, Kevin hisztérikusan kiabálva hívja segítségül a lakókocsiban alvó anyjukat.

Mulder azután kezd nyomozni, hogy Ruby Morris eltűnése megjelenik a szenzációhajhász lapokban. Scully és Blevins párhuzamot lát az eset és Mulder gyermekkori élménye között, amikor a húgát állítólag elrabolták a földönkívüliek.

Mulder szerint az Okobogee-tó gyakori színhelye az ufók felbukkanásának. Számos ilyen témájú újságcikket mutat társának, hogy meggyőzze a nőt. Az egyik ilyen cikk leírja egy cserkészlány, Darlene Morris (az eltűnt lány anyja) megfigyelését.

Az ügynökök Iowába utaznak nyomozni. Darlene ragaszkodik korábbi vallomásához lánya eltűnésének körülményeit illetően, és a lapokkal ellentétben nem von párhuzamot az eset és a nemrég történt válása között. Kevin semmire sem emlékszik arról az éjszakáról, ám a gyerek rajzai, amelyek pusztán pontokból és vonalakból állnak, felkeltik Mulder érdeklődését. Kevin szerint a televíziójuk kommunikál vele és az értelmetlennek tűnő rajzok ezeknek a beszélgetéseknek az eredményei. Mulder Washingtonba küldi a rajzokat elemzésre.

Scully és Mulder kapcsolatba kerül egy fiatal lánnyal, aki azt állítja, hogy Ruby terhes lett Greg Randall-tól, és az ifjú pár azt tervezte, elszökik hazulról. Eközben a kis Kevin rajzairól kiderül, hogy nem összevissza jelek, hanem a hadsereg szupertitkos műholdjainak bináris adásai. A gyereket beviszik a Védelmi Minisztériumba, de a kihallgatása után hazaengedik. Kevin továbbra is rajzol, a képek digitális formában tartalmazzák Shakespeare műveit és a brandenburgi koncert kottáit. Mulder szerint a kisfiú egyfajta közvetítő, csatorna a földönkívüliek és az emberek között.

Az ügynökök felkeresik az eltűnés színhelyét, ahol erős hőhatás nyomait fedezik fel. Ugyancsak megtalálják Greg Randall holttestét, a földbe temetve. Mulder átkutatja Randall kabátját és talál benne egy kézírásos feljegyzést egy orvosról. A kézírás megegyezik annak a lánynak a kézírásával, aki korábban Ruby és Greg kapcsolatáról beszélt nekik.

Az orvos segítségével megtalálják a titokzatos lányt, Tessa Searst. Kiderül, hogy valójában ő lett terhes Greggtől. Tessa beismeri, hogy lelőtte a fiút, mert rájött, hogy viszonya van Ruby-val is. Tagadja viszont Ruby meggyilkolását.

Mulderék visszatérnek a Morris-házba, de üresen találják azt. Felfedezik viszont Kevin egy hatalmas rajzát, amely az emeletről nézve Ruby portréjává áll össze. Az ügynökök rögvest a tóhoz hajtanak, ahol a ködben rátalálnak Kevinre, akit az utolsó pillanatban rántanak félre egy száguldó motoros banda elől. Hamarosan ráakadnak Ruby eszméletlen testére is. Darlene megtiltja Muldernek, hogy beszéljen a lányával és ragaszkodik ahhoz a magyarázathoz, hogy Ruby a motorosokkal volt eltűnése alatt.

Aznap este Mulder ismét meghallgatja a korábbi hipnózisa alatt készült magnófelvételt, amelyben kifejezi azt a meggyőződését, hogy húga egyszer visszatér a Földre, épségben és egészségesen.

Bennfentes[szerkesztés]

  • Ebben az epizódban használja Mulder először a fegyverét, hogy szétkergessen néhány farkast.
  • Tessa szerepét Shelly Owens alakította, Chris Owens testvére. (Chris játszotta Jeffrey Spender ügynököt, illetve az ifjú Cigarettázó Férfit.)
  • Tessa augusztus 7-én keresi fel az orvosát, ez Duchovny születésnapja.
  • Az epizódban látható egy hatalmas méretű kép, amelyet a kis Kevin rajzolt nővéréről, Ruby-ról. Ez eredetileg számítógéppel készült és lett kinyomtatva, de a művészeti részleg egyik munkatársa, Vivien Nishi, túl tökéletesnek találta és egymaga kézzel megrajzolta az egyeseket és nullákat, hogy a kép jobban hasonlítson egy gyerekrajzra.
  • Samantha Mulder címe Mulder aktájában 2790 Vine Street, ez volt az X-akták produkciós irodájának címe Vancouverben.

Vendégszereplők[szerkesztés]

  • Ruby Morris - Tanya Dee
  • Kevin Morris - Joel Palmer
  • Darlene Morris - Carrie Snodgress
  • Tessa Sears - Shelly Owens

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]