A botcsinálta doktor (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A botcsinálta doktor
opéra comique
Eredeti nyelvfrancia
AlapműBotcsinálta doktor
ZeneCharles Gounod
Szövegkönyv
Főbb bemutatók1858. január 15. (Theatre Lyrique)
A Wikimédia Commons tartalmaz A botcsinálta doktor témájú médiaállományokat.

A Botcsinálta doktor Charles Gounod Molière azonos című vígjátéka nyomán írt háromfelvonásos operája. A darab ősbemutatója a 1858. január 15-én zajlott le a párizsi Théâtre Lyrique-ben. Ez a darab végre kedvező fogadtatásban részesült és meghozta szerzője számára a várva várt sikert. A zene egyáltalán nem szentimentális és olyan mesterek elismerését is kivívta, mint Hector Berlioz.

Az opera szereplői[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Sganarelle, favágó bariton
Léandre, Lucinde udvarlója tenor
Martine, Sganarelle felesége mezzoszoprán
Jacqueline, Lucinde dajkája mezzoszoprán
Lucinde, Géront lánya szoprán
Géronte, gazdag polgár basszus
Valère, Géronte szolgája bariton
Lucas, Géronte szolgája tenor
Monsieur Robert, Sganarelle szomszédja prózai szerep
  • Kórus: favágók, zenészek, parasztok
  • Az opera helyszínei: I. felvonás: egy erdő, II. felvonás: terem Géront házában, III. felvonás: 1. kép: utca, Géront házától nem messze; 2. kép: terem Géront házában.

Az opera cselekménye[szerkesztés]

I. felvonás[szerkesztés]

Sganarelle és felesége rikácsolva veszekednek, végül a favágó egy bottal megveti Martine-t. Szomszédjuk, Mr. Robert közbenjárása vet véget a csetepaténak, ő el tudja érni, hogy a házastársak fegyverszünetet kössenek, de Martine megígéri, hogy a verés miatt bosszút áll férjén. Ezután érkezik Valére és Lucas és elmondják Martine-nek, hogy egy olyan orvost keresnek, aki meg tudja gyógyítani uruk lányát, aki némaságban szenved. Az asszony úgy véli, ez egy jó lehetőség, hogy megleckéztesse urát, így hát meggyőzi a két szolgát, hogy Sganarelle az ő emberük, aki segíteni tud a kisasszonyon. Figyelmezteti őket: Sganarelle tagadni fogja, hogy orvos, de egy kis verés után beismeri mesterségét. Ezután tűnik fel újra a favágó. Valère és Lucas pedig egyből akcióba lendül. Sganarelle eleinte hevesen protestál az ellen, hogy hírneves orvos lenne. Egyszerű favágónak mondja magát, de miután a két szolga alaposan helyben hagyja, már hajlandó mindent elhinni, amit róla mondanak.

II. felvonás[szerkesztés]

Léandre szerenádot énekel, arról, hogy a szerelem hatalmának végül mindenki engedelmeskedik, mert minden ellenállás hiába való, ha az ember szeret. Ezután Géronte Jacqueline-nek arról beszél, hogy Léandre túl szegény ahhoz, hogy Lucinde férje lehessen, ezért hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy lánya kezét másnak szánja. Jacqueline azonban figyelmezteti gazdáját, hogy a gazdagság nem elég a szerelemhez. Sganerelle immár orvosi köpenyben lép színre és hozzálát, hogy diagnosztizálja a némaságban szenvedő kisasszony betegségét. Amikor megszólal, egy szavát sem érti senki, de sikerül lenyűgöznie tudásával a körülötte állókat. Orvosságnak borban áztatott kenyeret ír fel.

III. felvonás[szerkesztés]

1. kép: Sganarelle elküldi Léandre-ot (aki patikusnak álcázta magát), hogy látogassa meg Lucinde-ét, jobban van-e már. Miután egyedül marad a favágó úgy dönt, hogy bár nem orvos, de a jövőben mégis folytatni kívánja a mesterséget, mivel az igen csak jövedelmező. A botcsinálta doktort ezután parasztik keresik fel panaszaikkal.

2. kép: Sganarelle Jacqueline-nal flörtöl. Ezután Géront adja elő, hogy lánya állapota rosszabbodott az első kezelés óta. Az áldoktor és az álpatikus újabb konzultációt tart a beteg állapotáról és a teendőkről. Mivel rövid időre újra láthatta szerelmét, Lucinde újra megszólal és kijelenti, hogy senki máshoz nem hajlandó feleségül menni, csak Léandre-hoz. A férfinek sikerül is megszöktetnie szerelmét. Sganarelle helyteleníti a szöktetést. Géront azonnal értesíti a rendőrséget és kérdőre vonja az áldoktort. Ekkor tűnik fel ismét Martine, bevallja bűnét és sajnálja a történteket. Végül Léandre és Lucinde visszatérnek. A szerelmes férfi elmeséli váratlan szerencséjét: bácsikája meghalt és ráhagyta a vagyonát, így most már semmi akadálya nincs, hogy hivatalosan kérje meg szerelme kezét annak apjától. Géront áldását adja a frigyre.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Le médecin malgré lui (opera) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]