A Darren Shan és Larten Crepsley Saga szereplőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A Vámpír Könyvek szereplői szócikkből átirányítva)

Ez a lista Darren Shan 12 részes könyvsorozatának, a Darren Shan Saga-nak és előzmény tetralógiája, a Larten Crepsley Saga szereplőit tartalmazza.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Vámpírok[szerkesztés]

Darren Shan[szerkesztés]

Egy félvámpír, a Rémségek cirkusza idején 12 éves. Ahhoz, hogy megmentse a barátja életét félvámpírrá kell válnia, és meg kell játszania a halálát. Larten Crepsley inásává szegődik, majd rendkívüli módon vámpírherceggé válik. Valójában Desmond Tiny fia, akit szórakozásból hozott létre, hogy belőle, vagy a féltestvéréből, Steve-ből létrejöjjön az Árnyak Ura.

Larten Crepsley[szerkesztés]

Egy vámpír, több, mint 200 éves. Egy selyemgyárban dolgozott gyerekként a XIX. században, de el kellett hagynia a városát és egy Seba Nile nevű vámpír inasává vált. Felnőttként ő lett Darren mestere. Irreálisan narancsszínű haja van a gyermekkori munkáltatójának, Traznak a méregerős festékétől. Sosem kopott le. Van egy sebhely az arcán, amit Evannától szerzett, mikor részegen megpróbálta megcsókolni. A Sebhelyesek Háborújában életét veszti.

Wester Flack[szerkesztés]

Egy fiatal fiú volt, akinek a családját egy vérszipoly kiirtotta. Ő is Seba szolgálatába szegődik. Saját ügye érdekében elárulja Lartent, mire ő megöli, még a Rémségek cirkusza eseményei előtt.

Vancha March[szerkesztés]

Eredetileg Vancha Harst. Vérszipollyá vérezték a testvérével, Gannenel együtt, de ő nem értett egyet a módszereikkel. Megszökött és öngyilkos akart lenni, mikor Paris rátalált és átvérezte. Tábornokká vált, egy ideig Lartennel együtt járják a világot. Darren idején már vámpírherceg. A Sebhelyesek Háborúja idején csatlakozik Darrenékhez, mint vadász.

Kurda Smahlt (Harkat Mulds/Balláb)[szerkesztés]

Egy fiatal vámpír, aki azon fáradozott, hogy kibékítse a két klánt. Árulásért halálra ítélték, és Harkat Muldsként tért vissza a múltba, mint törpe személy, hogy segítse és óvja meg Darrent. Barátokká váltak, együtt indultak megkeresni Harkat korábbi személyét, mivel nem tudta, ki is volt valójában.

Gavner Purl[szerkesztés]

Egy csecsemő volt egy Grönland felé tartó hajón. Miután a szülei meghaltak Larten gondoskodik róla.. Larten és Darren a Vámpírok Hegyén találkoztak vele, a vérszipolyok betörésekor meghal.

Tanish Eul[szerkesztés]

A kölykök vezére volt.

Lare Shment[szerkesztés]

Egy vámpírherceg Larten fiatalkorában.

Chok Yamada[szerkesztés]

Egy vámpírherceg Larten fiatalkorában.

Zula Pone[szerkesztés]

Egy a vámpír kölykök közül, egy vérszipollyal vívott küzdelemben életét vesztette.

Seba Nile[szerkesztés]

Egy idős vámpír, ő vérezte meg Lartent. Darren idején ő a Vámpírok Hegyének szállásmestere.

Paris Skyle[szerkesztés]

A legidősebb vámpír volt, vámpírherceg, Darren idején több, mint 800 éves. Fél fülét elvesztette egy másik vámpírral szembeni küzdelemben.

Mika Ver Leth[szerkesztés]

Arra mestere, később vámpírherceg. Fekete köpenyt visel, indulatos, szigorú természete van.

Nyíl[szerkesztés]

Egy vámpírharcos, aki feladta tábornoki címét, hogy elvehessen egy embert. Később vámpírherceggé válik.

Arra Sails[szerkesztés]

Lady Evanna egyik szolgálója volt, de megszökött. Vámpír tábornokká vált és Larten társa volt 7 évig. Darren megküzd vele a Vámpírok Hegyén. A vérszipolyok betörésekor életét veszti. Mestere Mika Ver Leth.

Vanez Blane[szerkesztés]

A Vámpírok Hegyének vak játékmestere. Ő segített Darrennek felkészülni a Halál Próbáira.

Darius Shan[szerkesztés]

Annie és Steve közös gyermeke, Darren unokaöccse. Steve telebeszélte a fejét tévhitekkel és a vámpírok ellen hangolta, majd félvérszipolyt csinált belőle. Apjával csapdába csalják Darrent, ahol Darrennek megadatik az alkalom, hogy megölje, mikor megtudja, hogy az unokaöccse. Ezek után Darrenék maguk mellé állítják, lerombolva a téveszméit és átvérezik.

Vérszipolyok[szerkesztés]

Steve "Leopard" Leonard[szerkesztés]

Darren legjobb barátja volt gyermekkorában. Mikor ketten eljutnak a Rémségek Cirkuszába felismeri Mr. Crepsley-t és az előadás után megkéri, hogy hadd legyen az inasa, de a vámpír elutasítja. Darren ellopja Mr. Crepsley pókját, Madame Octát és megmutatja Steve-nek, mire a pók megcsípi Steve-et. Darren csak a vámpírhoz fordulhat segítségért. Larten megadja az ellenszert, azzal a kikötéssel, hogy az inasává válik. Darren így megmenti Steve-et, ő viszont gyanakodni kezd. És amikor Darren váratlanul "meghal", rájön arra, hogy mi is történt. Azt hiszi, Darren elárulta, hogy belőle lehessen vámpír és megesküdött, hogy levadássza mindkettejüket. Ő lesz a Vérszipolyok Ura és elindítja a Sebhelyesek Háborúját. Ő is Mr. Tiny egyik fia, Darren féltestvére, az egyik, akiből az Árnyak Ura létrejöhet.

Gannen Harst[szerkesztés]

Testvérével, Vanchával ellentétben vérszipoly maradt. Ő vérezte meg Steve-et, majd a védelmezőjévé vált.

R.V.[szerkesztés]

R.V. (Reggie Veggie) Darren egyik barátja volt, egy ökoharcos, aki megpróbálta kiszabadítani a farkasembert a cirkuszból, de az leharapta mindkét kezét. Jó pár évvel később, mikor Darrenék egy városban tartózkodtak, rejtélyes gyilkosságok történtek, amiket valószínűleg vérszipolyok követtek el. Nem sokkal később derült ki, hogy a gyilkos R.V. (vagyis akkor már Rettenthetetlen Vérszipoly) aki túlélte az incidenst, vérszipollyá vált és a kezei helyett egy ezüst és arany kampóval kezdte ölni az embereket, majd csatlakozott Steve-hez. Halála előtt látta be, miket tett, a vérszipolyok ellen fordult, mire Steve elvágta a torkát. Reggie Veggie-ként halt meg.

Murlough[szerkesztés]

Ő volt az, aki kiirtotta Wester családját. Megőrült. Darren és Mr. Crepsley találkoznak vele Larten szülővárosában sok évvel később. Megpróbálta megölni Darren újdonsült barátnőjét, Debbiet. Mr. Crepsley ölte meg.

Randel Chayne[szerkesztés]

Egy vérszipoly, párbajban legyőzte az egyik kölyköt. Wester ráfogta Alicia meggyilkolását, majd megölte álmában.

Glalda[szerkesztés]

Kurda egyik barátja. Ő ölte meg Arrát.

Emberek[szerkesztés]

Vur Horston[szerkesztés]

Larten unokatestvére. A selyemgyárban Traz sértegetni kezdte az anyját, mire ő visszavágott. Traz belefojtotta egy tartály fövő vízbe.

Traz[szerkesztés]

A munkafelügyelő a selyemgyárban. Vur haláláért Larten leszúrta.

Malora[szerkesztés]

Evanna egyik segédje. Larten mellé szegődött, ő ápolta, míg Larten vámpírinfluenzás volt. Egy hajóúton, miután kiderült, hogy Lartennek vért lopott az utasoktól, felkötötték.

Alicia[szerkesztés]

Egy gazdag nő, akibe Larten beleszeretett. Wester megölte, de úgy intézte, hogy Randel Chayne-t higgyék a gyilkosnak, azért, hogy Larten meggyűlölje a vérszipolyokat.

Sylva[szerkesztés]

Alicia lánya egy másik férfitől.

Abraham "Bram" Stoker[szerkesztés]

Egy újságíró, aki a vámpírok megszállottja, megpróbálta kikérdezni Lartent, de Paris elzavarta.

Daniel "Spitz" Abrams[szerkesztés]

Egy fiú volt a hajón, amin Larten és Malora Grönlandra utaztak. Felfedezte, hogy Larten vámpír, tombolása után, mikor rátaláltak épp a halott utasok vérét itta, mondván ő is vámpír akar lenni. Larten elszörnyedt és otthagyta. Felnőttként más hajókon is szolgált, mint szakács, titokban a halottakból készítette az ételeit. Mr. Tiny a jövőbe vitte, ahol találkozott Darrennel és Harkattal.

Annie Shan[szerkesztés]

Darren kishúga, ő zavarta meg Darrent, mikor Madame Octát irányította s az emiatt csípte meg Steve-et. Darren elvesztése után összetört, Steve tartotta benne a lelket, valójában viszont csak kihasználta. Terhes volt, mikor Steve otthagyta, hogy Darren után eredjen, közben Annie életet adott a gyermeknek, Dariusnak. Darren megkereste és elmondta, hogy mit tett Steve a fiával, de Darius végül sikerült megmenteni. Alice segítségével elhagyta a várost a háború idején, nehogy Steve belekeverje.

Dermot Shan[szerkesztés]

Darren és Annie apja (bár Darrennek nem biológiai)

Angela Shan[szerkesztés]

Darren és Annie anyja.

Mr. Dalton[szerkesztés]

Steve kedvenc tanára, ő mesélte el a rémcirkuszok történetét, miután felfedezte a négy fiúnál a jegyeket a Cirque du Freak-be.

Mrs. Quinn[szerkesztés]

Darren földrajz tanárnője gyermekkorából.

Tommy Jones[szerkesztés]

Darren gyermekkori barátja. Véghezvitte gyermekkori álmát és profi futball játékos vált belőle. Darren felkereste, mikor visszatért a szülővárosába, és elment egy meccsére. Ott azonban R.V. és Morgan James megtámadták őket és megölték Tomot.

Alan Morris[szerkesztés]

Darrenék gyermekkori csapatának negyedik tagja. Ő lopta a Cirkusz szórólapját a bátyjától. Tudós lett belőle, sikereket ért el a klónozás területén. Az ő segítségével hozták létre az első sárkányt.

Tony Morris[szerkesztés]

Alan bátyja, nála volt a reklámpapír a Rémségek Cirkuszába.

Mrs. Leonard[szerkesztés]

Steve édesanyja, bár ő sosem fogadta el őt. A férje ugyanúgy hagyta el, mint a fia. Valószínűleg alkoholista.

Jimmy Ovo[szerkesztés]

Larten egyik barátja, patológus. Tőle származott a vér, amit meg akart itatni először Darrennel álmában, mivel ő nem volt hajlandó embervért inni.

Sam Grest[szerkesztés]

A Cirkusz egyik megállóhelyének közelében élt és felfigyelt a társulatra. Mindenképpen csatlakozni akart és jó barátságba került Evrával és Darrennel. Az R.V. által kiszabadított farkasember ölte meg. Az ő véréből ivott először Darren, ezzel magába szívva lényének egy részét.

Debbie Hemlock[szerkesztés]

Darren barátnője. Mr. Crepsley szülővárosában élt, mikor Darrenék oda mentek megállítani egy őrült vérszipolyt. Akkor ismerkedett meg vele, s amint Murlough ezt megtudta, megpróbálta megölni. Miután a vérszipollyal végeztek, elhagyták a várost. Sok évvel később tanárnő lett az egyik helyi iskolában, ahová Darrent kelletlenül beíratták. Megismerte a fiút, aki elárulta az igazat magáról és találkozgatni kezdtek. Ezután csatlakozott a vadászokhoz.

Jesse és Donna Hemlock[szerkesztés]

Debbie szülei. Őket használták csapdának, hogy elkapják Murlough-t.

Walter Blaws[szerkesztés]

Az iskolai felügyelő, aki elküldte Darren a Mahlerbe, ahol újra találkozott Debbie-vel.

Mr. Chivers[szerkesztés]

A Mahler igazgatója.

Mr. Smarts[szerkesztés]

Matektanár a Mahlerben.

Tara Williams[szerkesztés]

Egy szégyenlős lány Darren "új" iskolájában. Darren mellett szokott ülni angol órán. Megölte egy vérszipoly (valószínűleg R.V.), mert kapcsolatban állt a fiúval.

Richard Montrose[szerkesztés]

Darren egyetlen barátja a Mahlerben. Darren megmentette a fiút Smickey Martin zaklatásaitól, de mikor segítségre szorultak Mr. Crepsleyvel a nap ellen és elárulták, hogy vámpírok Richard szóhoz sem jutott és nem tett semmit.

Smickey Martin[szerkesztés]

A Mahler nagymenője, aki zaklatja a diákokat.

Alice Burgess[szerkesztés]

Rendő-rfőfelügyelőnő Larten szülővárosában. Miután kapcsolatba kerül a vadászokkal és megtudja, hogy a rendőrségnél sokan a vérszipolyoknak dolgoznak, a vámpírok mellé áll.

Augustine "Oggy" Bas[szerkesztés]

Darius egyik barátja. Darren először azt hiszi, hogy ő Annie fia.

Vémberek[szerkesztés]

A vémberek olyan emberek, akiket a vérszipolyok maguk mellé állítottak a Sebhelyesek Háborújában. Mivel őket nem kötik a hagyományok, használatnak lőfegyvereket. Barna színű pólóban járnak fekete nadrággal. A fejük le van borotválva és rá van tetoválva egy vörös "V".

Morgan James[szerkesztés]

Egy rendőr volt, aki Alice-szel dolgozott, amíg ki nem derült, hogy Steve egyik fő embere. Alice meglőtte, ezért a fél arca roncsolódott, de túlélte. Ő lőtte le Mr. Tall-t. Végül Harkat ölte meg.

Mark Ryter[szerkesztés]

Egy vémber, Vancha ölte meg.

Vámpiritek[szerkesztés]

A vérszipolyok, mikor nem nyíltan öltek, akkor a hajléktalanok vérét szívták, mert őket nem igen keresi senki. Kezdtek terjedni a szóbeszédek köztük a vérszívókról, s mikor Alice és Debbie felbukkantak, elárulták nekik, hogy kik tizedelik őket, ők boldogan melléjük álltak, hogy segítsék a vámpírokat a vérszipolyok elleni harcokban. Akárcsak a vémberek, ők is használhatnak lőfegyvereket.

Declan[szerkesztés]

Ő és barátja, Little Kenny segítettek Darrennek, mikor megsebesült a Steve-vel való találkozásukkor.

Little Kenny[szerkesztés]

Declan hajléktalan barátja, szintén vámpirit.

A Rémségek Cirkuszának társulata[szerkesztés]

Evra Von[szerkesztés]

A kígyófiú. A cirkusz egyik fellépője, a bőre pikkelyes, a haja pedig zöld. Jó barátok voltak Darrennel, segített megölni Murlough-t. Mikor Darren visszatért a cirkuszba, Evra már felnőtt férfi volt. Beleszeretett egy másik fellépőbe, Nyatashába, akitől három gyermeke született.

Merla Von[szerkesztés]

Nyatasha (Merla) Evra felesége és három gyermekének anyja. El tudja dobni a füleit, akár a bumerángot.

Shancus Von[szerkesztés]

Evra legidősebb fia, Darrenről volt elnevezve. Steve elraboltatta és megölte.

Urcha Von[szerkesztés]

Evra fiatalabbik fia, neki egyedül nincsenek pikkelyei.

Lilia Von[szerkesztés]

Evra lánya.

Kétgyomrú Rhamus[szerkesztés]

Egy fellépő, aki bármennyit képes enni.

Truska[szerkesztés]

Vancha talált rá, és vitte a cirkuszba, a férje és lánya halála után. Elmondása szerint egy gonosz halász végzett velük, vélhetően Spitz, a kannibál. Képes szakállat növeszteni. Ő varrta Darren kalózruháját.

Vasfogú Gertha[szerkesztés]

Bármit képes átharapni, a fogai állítólag törhetetlenek.

Végtag Cormac[szerkesztés]

Bármelyik testrészét képes újranöveszteni. A fejét sosem próbálta, ám a történet folyamán egyszer lefejezték (R.V.), és akkor kettő nőtt helyette.

Kezes Hans[szerkesztés]

Kézenjáró. Gyorsabban tud futni a kezein, mint más a lábán.

Farkasember[szerkesztés]

Természeténél fogva vérszomjas lény, mikor R.V. megpróbálja kiszabadítani, leharapja a kezeit, majd megöli Sam-et, mikor Darrenék megpróbálják elfogni.

Bordás Alexander[szerkesztés]

A cirkusz tagja, gumiember.

Sive és Seersa[szerkesztés]

Az ikercsavar, egypetéjű iker fellépők.

Pasta O'Malley[szerkesztés]

Egy háttérmunkás a cirkuszban. Képes alvás közben olvasni. Valószínűleg ellenállt a cirkusz támadásakor, Steve megölte.

Nyújtó Bradley[szerkesztés]

Gumiból vannak a csontjai, sokkszor bosszantotta a törpe személyeket, akik ezért megették, majd Evra összeszedte a maradványait és oda adja a farkas embernek.

Jekkus Flang[szerkesztés]

Késdobáló a cirkuszban.

Törpe személyek[szerkesztés]

Ők árusítják az ajándéktárgyakat és végeznek egyéb munkákat. Desmond Tiny teremti őket halott lelkekből, akiket kihúzott a Lelkek Tavából. Bőrük szürke, tele varratokkal és két nagy zöldes-sárga színű szemük van. Egyikük, Harkat, képes a beszédre is. (bár csak azért, mert Mr. Tiny megadta neki a lehetőséget) Darrenből is készül egy törpe halála után.

Mások[szerkesztés]

Desmond Tiny[szerkesztés]

Más néven Mr. Des Tiny, a Végzet. Egy titokzatos, nagyhatalmú személy, képes utazni az időben, látni a lehetséges jövőképeket, ezáltal befolyásolni a dolgok kimenetelét. Alacsony és kövér, folyton egy sárga színű öltönyben és zöld csizmában jár. Van egy szív alakú zsebórája.

Hibernius Tall[szerkesztés]

Mr. Tiny fia, a Rémségek Cirkuszának tulajdonosa és vezetője. Ő készíti az ajándéktárgyakat, mindet, a saját kezével. Bár nem szabadna, beleavatkozik a háborúba mikor a cirkuszban R.V.és Morgan elrabolják Shancust. Morgan lelövi.

Evanna[szerkesztés]

Mr. Tiny lánya, egy boszorkány. Az egyetlen, aki képes gyermeket nemzeni egy vámpírnak, vagy vérszipolynak. Képes változtatni a külsején, általában egy alacsony, kövér és szőrös nő képében mutatkozik, akinek a teste köré kötelek vannak csavarva.

Evanna ikrei[szerkesztés]

Mivel Darren kijátszotta Mr. Tiny tervét, úgy döntött, Evannának választania kell valakit, legyen az vámpír, vagy vérszipoly és gyermeket kell szüljön, hogy véget vessen a háborúnak és eljöjjön az Árnyak Ura. Evanna azonban ismét kijátszotta, teherbe esett ugyan, de két lénytől – egyszerre párosodott Vanchával és Gannenel. Így a gyermekek harmadrészt vámpírok, harmadrészt vérszipolyok, és harmadrészt Evannák is lesznek. Ezzel a klánok ismét eggyé válnak, a háborúnak vége lesz és az Árnyak Urának eljövetele ismét nem következik be.

Madame Octa[szerkesztés]

Larten Crepsley pókja. Intelligens, ám igen mérgező. Ő csípte meg Steve-et, miután Darren megmutatta a fiúnak. Bár Darren korábban oda volt a pókokért, (ezért is lopta el Madame Octát) az incidens után ez megváltozott. A Vámpírok Hegyén elvitte egy barlangba, ahol párosodott Ba'Halen pókjaival, létrehozva egy új fajt, amit Darrenről neveztek el.

Ba'Halen pókjai[szerkesztés]

Egy különleges pókfaj, mely a Vámpírok Hegyének egyik barlangjában él. Valószínűleg Seba az egyetlen, Darrent leszámítva, aki tud róluk és ismeri a barlangjukat.

Ba'Shan pókjai[szerkesztés]

Az új faj, mely Ba'Halen pókjai és az egzotikus Madam Octa "frigyéből" született. Darrenék a jövőben is találkoztak velük, ám ott már nem volt szemük, mivel hosszú ideje egy sötét, földalatti alagútban éltek.

Csíkos falkája[szerkesztés]

Egy farkasfalka, akikkel Darren, Larten, Gavner és Harkat találkoztak a Vámpírok Hegye felé vezető úton. Ők is a hegyre igyekeztek. A vezérrel, Csíkossal és egy kölyökkel, Rudival Darren jól kijött az út során. Ők segítettek neki, miután Darren beleesett a hegyben lévő folyóba és az erdőben kötött ki a hegyen kívül. Egy ideig a farkasokkal élt, míg felépült sérüléseiből, meg szégyenéből.

A Vér Őrei[szerkesztés]

Egy titokzatos nép, mely az emberi szervekkel táplálkozik. Több, mint 150 évig is elélnek. Ők szolgáltatják a vért a vámpíroknak a Vámpírok Hegyén, cserébe a holtak szerveiért.

Kulaskák[szerkesztés]

Az egyetlen embercsoport, amelyekkel Harkat és Darren találkozott a jövőben. Valószínűleg ők a vér őreinek leszármazottai. Bőrük sápadt, szőrzetük színe rózsaszín. Darrenék nem értették a beszédüket, egy szót azonban gyakran emlegettek, ez a "kulaska", ezért így nevezték el őket.

A Groteszk[szerkesztés]

Egy óriási, groteszk lény a jövőben. Emberéhez hasonló feje van egy vastag, kígyószerű testen. Kis, kézszerű végtagokkal változtatja a helyét, mérge a levegővel érintkezve robban. A kulaskák istenként tisztelik és gyermekáldozatot mutatnak be neki.

Sárkányok[szerkesztés]

A jövőben Alan Morris, egy klón-specialista tudós segítségével (és talán Mr. Tiny közreműködésével) dinoszaurusz fosszíliákból az emberiség képes volt létrehozni egy új fajt, egy élő dinoszauruszt. Sárkányok őrzik a Lelkek Tavát abban a jövőben, melyet Darren és Harkat látott.

Az Árnyak Ura[szerkesztés]

Egy kegyetlen, gonosz lény, melyet Desmond Tiny tervezett el. Vagy Darren, vagy Steve lett volna, attól függ, hogyan alakul a Sebhelyesek Háborúja. Valamelyik fiú felül fog kerekedni a másikon, és teljesen a hatalom megszállottjává válik. Olyan erős lesz, hogy képes lesz kiirtani mindenkit magán kívül. Darren Steve legyőzése után gonosszá válna, és ő ezt mindenképp el akarta kerülni. Mindkettejük halálával megakadályozta azt, hogy bármelyikükből is az Árnyak Ura váljon.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]