A StarCraft univerzuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A StarCraft világa a mi Tejútrendszerünk alternatívája, ahol egy Koprulu szerktornak nevezett területen folyik a játék és a regények története.

A Blizzard Entertainment számítógépes játékai a StarCraft univerzumban:

Fajok[szerkesztés]

A StarCraft világában 3 játszható faj található: Csúcstechnológiát és az erőteljes pszionikus hatalmát vegyítő nemes Protoss, a rendkívül jól szervezett és falánk agresszor Zerg és a Földről száműzött "nemkívánatos" bűnözők, kiborgok és egyéb politikai menekültek generációiból kialakult talpraesett Terran. Az első két idegen fajt a titokzatos, letűnt Xel’naga hozta létre, akik a tökéletes életforma megteremtésén munkálkodtak a Tejútrendszerben.

Mindhárom civilizáció merőben más életszemlélettel, történelemmel és lehetőségekkel rendelkeznek.

Helyszínek és területek[szerkesztés]

A StarCraft történelmének 90%-a a Koprulu szektor – más néven Terran szektor – folyik, de szerepet kap benne a Föld is. (Az első két planéta a Terran történelem részei):

Moria: Terran gyarmat, a leggazdagabb nyersanyagokban az eredeti három közül, az Argo szállítóhajó landolási helye. A kolonia a Kel-Moriai kartell fennhatósága alá tartozik. Moria volt az a bolygó, ahol Jim Raynor és Fenix elhelyezte a forrásokat Kerrigan felkelése számára a Korhal IV-et megszállás alatt tartó Egyesült Földi Tanács ellen.

Umoja: Terran kolónia, az eredeti három egyike. A Reagan landolási és a Sarengo becsapódási helye. A független félmilitáns Umojai Protektorátus fennhatósága alá tartozik.

Korhal IV: Terran kolónia mely fellázadt a Konföderáció ellen. Válaszul az egész bolygót lebombázták nukleáris sivataggá változtatva azt és mutációkat előidézve a bolygó élővilágában, mint a scantidekben. A felkelés és a bombázás túlélői Korhal Fiai néven ismertek. A Konföderáció bukásának idején a bolygó alkalmas lett a visszatelepedésre. Arcturus Mengsk a Korhal Fiai vezére a Terran Domínium székhelyévé nevezte ki. A bolygó többször gazdát cserélt a Domínium, majd az Egyesült Földi Tanács között és végül ismét a Domínium kezére került. A bombázások előtt Styrling, utánuk Augustgrad a főváros. Miután Arkturus Mengsk elbukott egy nagyobb roham alá került amit Raynor egységei és Artanis templomosai visszavertek. Augustgrad majdnem elbukott.

Chau Sara: egy félreeső, de ennek ellenére fontos Terran gyarmat. Azon bolygók egyike melyet a Zergek az elsők között rohantak le. A bolygó mostani állapotáról keveset tudunk, kivéve, hogy a Protossok tisztító hadjárata óta egy jégkorszak vette kezdetét, köszönhetően a nukleáris télnek. Ezek mellett a bolygó még a pályájáról is letért 4 fokkal. Ez is a Protoss technológia és fegyverkezés erejét bizonyítja.

Mar Sara: félreeső Terran kolónia. A Chau Sara után rohanták le a Zergek. Sorsa ugyan az lett, mint a Chau Sara-nak. Jim Raynor szülőbolygója.

Tarsonis: A Konföderáció központi fővilága. A Korhal Fiai rohanták le, majd a zergek vették át a hatalmat a bolygó felett. Mai állapota ismeretlen.

Antiga Prime: félreeső Terran kolónia. Az első bolygó mely nyíltan szembeszállt a Konföderációval a Korhal IV után. A felkelésért a Korhal Fiai volt a felelős. Az Antiga Prime-on folyó harcok alatt egy psi-emitter lett elhelyezve a Konföderáció bázisán, hogy a Zergek elpusztítsák azt. A bolygó most élettelen. Ez a bolygó volt, ahova Edmund Duke tábornok lezuhant, majd a Korhal Fiai megmentette.

Dylar IV: fontos Terran kolónia, a Konföderáció egyik fő világa, ugyanakkor az Omega Század űrállomáshelye is. Állítólag a zergek lerohanták és a Protossok nagy részben megtisztították. Azóta a Terran Domínium újrakolonizálta és sok hajógyárat telepített bolygó körüli pályára, így újra csatacirkálókat építenek és javítanak. Egy gyors akcióban az Egyesült Földi Tanács ellopta a csatacirkálókat és legyőzték a Domínium megtorló flottáját. Ez volt az első űrhajó csata a Domínium és az Egyesült Földi Tanács között. Az Igazgatóság elhagyta a szektort, így a Dylar IV helyzete nem tisztázott. A bolygó egy Protoss kolónia volt és állítólag vissza lett adva nekik.

Brontes: Konföderációs gyarmatvilág, amit a Zerg Raj inváziója pusztított el. Kevés az információ a jelenlegi státuszáról.

Tyrador IX: Konföderációs gyarmatvilág. Státusza nem ismert, de azt beszélik, hogy sikeresen elkerülte a zergeket. Ha még mindig lakott, akkor valószínű, hogy a Domínium fennhatósága alá tartozik.

Braxis: Egy kis világ, valószínű egy hold, amelyet korábban a Khyrador protoss kolónia volt jelen, de később a Domínium fennhatósága alá került, mikor az Egyesült Földi Tanács megérkezett a Koprulu szektorba. A terran gyarmatosítás kezdetének időpontja ismeretlen. Valószínűleg ez a legközelebbi csillagászati objektum a Földhöz, mert az Egyesült Földi Tanács flottái itt landoltak először. Itt állították fel a Tarsonisról elhozott pszi bomlasztót (Psi Disruptor) is.

Peremvilágok: Ezen világok lakói igen szegények, rosszul iskolázottak és elszigeteltek. Olcsó munkaerőnek használta őket a Konföderáció. Sokan közülük régi földi vallásokat követnek vagy új kultuszoknak hódolnak, hogy sivár létükből elmeneküljenek. Minden Terran lenézi őket. A Zergek először nagy számú perem világot látogattak meg. A Konföderáció kiirtotta (genetikailag módosított pestissel) a fertőzött bolygók lakosságát. A népirtást kolera járványként próbálták leplezni.

Idegen világok[szerkesztés]

Aiur: A protossok szülőbolygója. Buja dzsungelek és óceánok borítják a bolygót, de a Zerg Raj inváziója miatt minden protoss elmenekül ebből a világból. A Zerg Központi Tudat halálát követően a zergek tombolásba kezdtek, de az egyesült templomos erőknek sikerült ellentámadást végrehajtani a szétszórt fészekaljak ellen. Miután a Protossok visszaszerezték szülőbolygójuk azonnal el is vesztették miután Amon átvette az uralmat a Khala fölött. A következő megszállás során Amon kiűzik a Khalaból elég időre hogy Selendis és minden protoss elvágja magát a Khalatól majd minden templomos és sötét templomos együtt újjáépítik szülőbolygójuk.

Shakuras: Élettelen világ, amely réges-régen ide menekült protoss törzsek, a sötét templomosok lakhelye, a Konklávé jóvoltából. Mostanában azonban az "auiri" protoss túlélők is itt keresnek menedéket. A zergeket kiirtották az ősi Xel'Naga templomában egyesített Uraj és Khalis ikerkristályok hathatós együttesével. A Protoss faj most ezen a bolygón lakik és a Konklávé szétesése után próbál egymásra találni az évszázadokig külön életet élő fél... Miután Amon raja megszállja a bolygót az új matriarcha - Raszagal lánya- úgy dönt, hogy nem fogja a zergnek hagyni Shakurast és inkább elpusztítja a Xel'Naga templom túlterhelésével.

Zerus: a Zergek szülőbolygója, közel fekszik a Tejútrendszer magjához. Egy zord hamu-világ, amely főképp rovarszerű életformák lakták. Mai állapota ismeretlen.

Char: egy idegen galaxisban található, a Zerus-nál is forrongóbb lávabolygó, amelynek gazdag nyersanyagait egykor a terran bányászipar próbált kiaknázni. A zergek átmeneti állomása volt, míg keresték a protossok szülőbolygóját, de miután meglelték azt, a inváziós hadsereg elindult és csak Kerrigan fészekaljai maradtak hátra. A Zerg Központi Tudat bukása és a Fészekháborúk után ez a világ lett az újraegyesített Zerg Raj és a Pengék Királynőjének központja. Amon bukása után ismeretlen a zerg raj új központja, Zagara terveiről nem tudunk semmit.

Commons:Category:StarCraft
A Wikimédia Commons tartalmaz A StarCraft univerzuma témájú médiaállományokat.