A Magyar Köztársaság Rendőrsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar Köztársaság Rendőrsége
Insignia Hungary Police.svg
A Rendőrség címere

Mottó Szolgálunk és védünk
Alapítva 1990- (jelenlegi formájában)
Típus rendőrség
Tevékenység rendfenntartó, bűnüldöző feladatok ellátása; határrendészet; stb.
Székhely Budapest
Nyelvek magyar
Vezető Papp Károly rendőr altábornagy
Dolgozók száma 45 000 fő

A Magyar Köztársaság Rendőrsége weboldala
Lovasrendőrök
Rendőrségi mikrobusz Makón
Rendőrautók a szegedi Dóm téren

A Magyar Köztársaság Rendőrsége Magyarország állami szintű rendőrsége, amely részben a katonai hierarchia elvei szerint tagozódik, a legtöbb szolgálati ág azonban már „civil” alapon szerveződik.

A Rendőrség 2006-ig a Belügyminisztérium alárendeltségében működött, 2006-tól 2010-ig felügyeletét – a 2007. december 31-ig létező Határőrséggel együtt – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vette át.

2010-ben visszaállították a Belügyminisztériumot.

A Rendőrség országos szinten megyei főkapitányságokra tagozódik, ezek fogják össze a városi kapitányságok tevékenységét. Emellett országos hatáskörű szervei is léteznek, mint a Nemzeti Nyomozóiroda (FBI-mintára létrehozott bűnügyi rendőri szerv), a Köztársasági Őrezred (a közjogi méltóságokat és állami létesítményeket védő rendőri szerv), illetve a Készenléti Rendőrség (a nyugat-európai csendőrségekhez hasonló szerv).

A testület alapvető átszervezésére az 1990-es rendszerváltás után került sor, 1945–46-tól ugyanis a Belügyminisztérium keretei között egy szervezetbe tömörítve működött az akkori állambiztonsági szolgálatokkal.

2010-ben ismét átszervezésre került sor, a visszaállított BM alárendeltségében működik tovább az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH, volt NBH). Július elsején újabb szervezeti változást határozott el a Kormány: megkezdte a Terrorelhárítási Központ létrehozatalát a Magyar Rendőrség szervezetén belül. Az AH, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a 2011-ben létrehozandó Nemzeti Védelmi Szolgálat mind a belügyminiszter irányítása alá tartoznak.[1]

2012. július 1-jével a Köztársasági Őrezredet beolvasztották a Készenléti Rendőrségbe.

További rendészeti szervek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon napjainkban rendészeti feladatokat lát el a Rendőrség mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Vám- és Pénzügyőrség is, amelyet a kormány összevont az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal, és az összevonás eredményeként létrejött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)[2], továbbá a NAV-on belül megalakult az önálló adórendőrségként funkcionáló Bűnügyi Főigazgatóság, melynek kisebb részben kormánytisztviselő de jelentősebb részben még mindig hivatásos jogállású nyomozói gazdasági bűncselekmények felderítésére specializálódtak. További rendvédelmi szervek még a - nyomozati jogkörrel nem rendelkező Büntetésvégrehajtási Szervezet, a Katasztrófavédelem és az Országház védelmét ellátó Országgyűlési Őrség. Bár dolgozóiknak egységes rendőrigazolványa van, ugyancsak önálló, a Belügyminisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó rendvédelmi szervek a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat - utóbbi a fegyveres szerveknél dolgozók és a kormánytisztviselők kifogástalan életvitelét és megvesztegethetetlenségét ellenőrzi, titkos nyomozati jogkörrel rendelkezik. Emellett a polgári titkosszolgálatok egyike, az Alkotmányvédelmi Hivatal is egyre inkább rendőri szervként funkcionál, egyik fő feladata az ország biztonságát veszélyeztető szervezettbűnözői csoportok működésének megfigyelése, hivatásos állományú dolgozói ugyancsak titkos nyomozati jogkörrel rendelkeznek.

2008. január 1-jén a Határőrség, törvénymódosítás alapján beolvadt a Rendőrség szervezetébe, ingatlanait, járműveit és egyéb eszközeit a Rendőrségnek átadta. A Rendőrség szervezetén belül létrejött a Határrendészeti Főosztály, amely országos hatáskörrel szervezi és hajtja végre a migrációs szabályok és az okmánybiztonság elleni törvényszegések, bűncselekmények felderítését.

A Rendőrség felső vezetői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Országos szinten[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Budapesten[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • dr. Tóth Tamás r. dandártábornok – Budapest rendőrfőkapitánya
  • Derzsy Péter r. ezredes – Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese
  • dr. Kuczik János Zoltán r. ezredes – Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. HVG. „Beindult a rendvédelmi centralizáció”, HVG, 2010. szeptember 8. (Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 9.) 
  2. NAV létrehozása

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Magyar Köztársaság Rendőrsége témájú médiaállományokat.