A Magnum ereje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Magnum ereje
(Magnum Force)
Rendező Ted Post
Producer Robert Daley
Műfaj Akciófilm
thriller
Forgatókönyvíró Harry Julian Fink
R.M. Fink
John Milius
Michael Cimino
Főszerepben Clint Eastwood
Hal Holbrook
Mitch Ryan
David Soul
Zene Lalo Schifrin
Operatőr Frank Stanley
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
The Malpaso Company
Ország  USA
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Időtartam 124 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató 1973. december 25.
Kronológia
Előző Piszkos Harry (1971)
Következő Az igazságosztó (1976)
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Magnum ereje (Magnum Force) egy 1973-as amerikai akciófilm, a második amiben Clint Eastwood a cinikus, szűkszavú és erőszakos "Piszkos" Harry Callahan nyomozót alakítja. Ebben a részben a rendőri testületen belüli, önbíráskodó kollégákkal kerül szembe.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Carmine Riccát, a hírhedt bandafőnököt felmentették az ellene felhozott vádak alól és épp a bíróságról tart elfele, amikor egy igazoltató motorosrendőr agyonlövi az autójában az embereivel együtt. Callahan nyomozót nemrég tiltották el a gyilkossági ügyektől a hírhedt durvasága miatt, ennek ellenére elkezd nyomozni az ügyben. Nemsokára az alvilág más figurái is holtan végzik és mind egy igazoltató motorosrendőr fegyvere által. Harry gyanítani kezdi, hogy nem csak ő kezeli lazán a törvényeket a rendőrségnél, de nehézfejű felettesével nem könnyű szót értenie. Ám amikor az önjelölt igazságosztók kényszerből egy rendőrbarátját is megölik, ellentámadásba lendül és mikor egyértelművé válik számára, hogy emiatt ő is célponttá vált elkerülhetetlen a leszámolás.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kritika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet kedvezően fogadták a kritikusok, a Rotten Tomatoes oldalán 80%-ot kapott (2011-05-26).

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A "halálkommandóként" működő rendőrök vezetőjét David Soul játszotta, aki főleg emiatt az alakításért kapta aztán Ken Hutchinson nyomozó címszerepét a Starsky & Hutch című népszerű krimisorozatban.
  • A Briggs hadnagyot alakító Hal Holbrook is ismertté vált, sok filmben és sorozatban szerepelt ezután (később bajszot is növesztve), csakúgy mint Mitch Ryan.
  • A motorosrendőrök Moto Guzzi Eldorado típusú motorokat használtak, bár az egyik jelenetben, a rendőrségi garázsban jól láthatóak a háttérben a rendőrség által valószínűleg valóban használt Harley-Davidson motorkerékpárok. A film utolsó jeleneteiben, mivel a nehéz Moto Guzzik nem igazán voltak alkalmasak kaszkadőrmutatványokra, rendőrségi motorkerékpárnak "álcázott" Triumph Bonneville gépeket használtak.
  • A filmbe bekerült erotikus jelenet egy ázsiai lánnyal azoknak a rajongói leveleknek köszönhető, amikben nagyon sok ázsiai nő vetette fel ezt a lehetőséget.
  • A filmet segédrendezőként az a Buddy Van Horn segítette, aki később a Holtbiztos tipp című részt rendezte.
  • Ez az egyetlen Piszkos Harry rész, aminek főcímében nem mutatják San Francisco panorámáját, helyette Harry fegyvere látható.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]