A Liverpool FC játékosainak mozgása 2006-tól

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lap az angol Liverpool FC 2006 óta történt átigazolásairól nyújt információt.

2006–2007-es szezon[szerkesztés]

Érkeztek[szerkesztés]

  • Anglia Jermaine Pennant: A Liverpoolba igazolását megelőző két évben az angol bajnokság legjobban beadó játékosa volt. Bár korábban szerepelt már nagy csapatban (az Arsenalhoz fiatal korában a Notts County-tól került, de nem tudott helyet követelni magának az akkoriban pályája csúcsán lévő Fredrik Ljungberggel szemben a kezdőcsapatban.) Alkoholproblémái és viselkedési zavarai miatt az Ágyúsok előbb többször kölcsönadták, végül a Birminghambe igazolt. Itt nyújtott teljesítménye miatt került a Daniel Alvesről lecsúszó Liverpool látókörébe, opciókkal együtt 6 millió fontért került az FA-kupa címvédőjéhez.[1]
  • Wales Craig Bellamy: A Blackburn Roversből érkezett, a szerződésében lévő 6 millió fontos kivásárlási árat fizette ki érte a Liverpool. Azelőtt játszott a skót Celtic FC-ben gólerős, vérbeli csatár, agresszív játékos, sokszor méregzsáknak titulálják, bár gólgyártása a Liverpoolban nehezen indult. Híres kakaskodásairól, és magánéleti problémáiról, Wales és Anglia éjszakai életének figurája. A szurkolók körében gyorsan nagy népszerűséget vívott ki magának, hiszen már a Newcastle-ben eltöltött évei alatt is többször hangoztatta, hogy fanatikus Liverpool-rajongó.[2]
  • Hollandia Dirk Kuijt: A holland Feyenoordtól érkezett.[3] A Holland Bajnokságban gólkirály volt, és saját bevallása szerint gyerekkorától a Liverpool FC-nek szurkol, így egy álma vált valóra.
  • Brazília Fábio Aurélio a Liverpool legelső brazil játékosa, a balhátvéd a spanyol Valenciától jött.

Távoztak[szerkesztés]

2007–2008-as szezon[szerkesztés]

A Liverpool FC játékosigazolásai a 2007–2008-as idényre viszonylag későn indultak be a többi rivális csapathoz képest. Elsőnek a legfontosabb játékosokkal hosszabbítottak szerződést a Vörösök vezetői, így Steven Gerrard, Jamie Carragher,Daniel Agger, Steve Finnan, Sami Hyypiä, Xabi Alonso vagy Dirk Kuyt, Jermaine Pennant, Harry Kewell illetve Peter Crouch. Utánuk a kétszeres FA-kupa győztes ifjúsági csapat tagjai közül öten is szerződést hosszabbítottak a klubbal, ugyanakkor egykori olyan nagy liverpooli hősök távoztak a csapat életéből, mint Robbie Fowler, Luis García vagy Jerzy Dudek, vagy olyan kevésbé nagy időtartamot a Liverpoolnál töltő játékosok, mint Mark González, Boudewijn Zenden, Craig Bellamy és Daniele Padelli. A Liverpool sok nem túl híres, de annál tehetségesebbnek tűnő játékost is igazolt. Azonban nem maradtak adósak a nagy nevekkel sem, olyan játékosok jöttek szóba, mint Samuel Eto'o, Carlos Tévez vagy például Florent Malouda és Mancini, ám végül az Atlético Madrid fiatal tehetségét, Fernando Torrest, valamint az izraeli válogatott csapatkapitányt, Josszi Benajunt igazolták le, aki a West Hamnél játszott azelőtt, illetve az AFC Ajax holland támadója, Ryan Babel is megérkezett. Kölcsönbe szerződött Danny Guthrie, a Bolton Wanderers FC-hez 2008 júniusáig, Godwin Antwi a Hartlepool United FC-hez ugyancsak a szezon végéig, illetve az ausztrál kapus, Dean Bouzanis a Sydney FC-hez 2008 februárjáig. Djibril Cissé sorsa is végül eldőlt, hiszen a Liverpool nem akarta újra kölcsön adni a Marseillenek, habár eladását tervezték, így végül a francia klub megvette, ráadásul Zenden is a francia gárdához szerződött.

Érkeztek[szerkesztés]

Távoztak[szerkesztés]

2008–2009-es szezon[szerkesztés]

Érkeztek[szerkesztés]

Távoztak[szerkesztés]

2009–2010-es szezon[szerkesztés]

A nyár elején már tudni lehetett, hogy a legendás finn hátvéd, Sami Hyypiä 10 év után távozik a klubtól, kétéves szerződést kötött a német Bayer Leverkusennel. Őt az elmúlt szezon második felét a Portsmouthnál töltő Jermaine Pennant követte, akinek szintén lejárt a szerződése, a spanyol Real Zaragoza játékosa lett. Távozott továbbá a Görögországban kölcsönként szereplő argentin Sebastián Leto, akit a Panathinaikósz vett meg. Két spanyol játékos pedig hazájába tért vissza, mindketten a Real Madrid csapatához. Elsőként a jobbhátvéd Álvaro Arbeloa igazolt nevelőegyesületéhez, majd Xabi Alonsót is megszerezték a fővárosiak. Paul Anderson a Nottingham Foresthez, Adam Hammill pedig a Barnsley csapatához szerződött. Többen is külföldre kerültek kölcsönjátékosként, például a magyar támadó kettős, Németh Krisztián és Simon András, valamint a francia kapus Charles Itandje.

A Liverpool szerzeményei között szerepel az angol jobbhátvéd Glen Johnson és az augusztusban érkezett olasz Alberto Aquilani, Arbeloa illetve Xabi Alonso helyére. Rajtuk kívül ifjú reménységeket szerzett meg a csapat, mint a PSG-től érkezett francia védő Chris Mavinga vagy az angol szélső Aaron King. Az átigazolási időszak végén az 50-szeres görög válogatott Szotíriosz Kirjákosz érkezett a csapatba a védelem erősítésére.

A téli átigazolási szezon első távozója Andrea Dossena volt, aki visszatért Olaszországba, a Napoli csapatához. Pár nappal később Andrij Voronyin a Gyinamo Moszkvához igazolt.

2010. január 13-án az argentin Maxi Rodríguezt szerezte meg a Liverpool az Atlético Madridtól.

Érkeztek[szerkesztés]

Távoztak[szerkesztés]

2010–2011-es szezon[szerkesztés]

Érkeztek[szerkesztés]

Távoztak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. liverpoolfc.tv: PENNANT SIGNS FOUR YEAR ANFIELD DEAL
  2. liverpoolfc.tv: BELLAMY SEALS DREAM MOVE
  3. liverpoolfc.tv: LIVERPOOL COMPLETE DEAL FOR KUYT
  4. liverpoolfc.tv: REDS WRAP UP DOUBLE DEAL
  5. Liverpoolfc.Tv: Mascherano Cleared To Play For Liverpool
  6. liverpoolfc.tv: VORONIN SET FOR ANFIELD MOVE
  7. liverpoolfc.tv: BENAYOUN SIGNS FOR LIVERPOOL
  8. liverpoolfc.tv: BABEL PASSES MEDICAL AND SIGNS TODAY
  9. Liverpoolfc.Tv: Itandje Arrives As Carson Leaves On Loan
  10. liverpoolfc.tv: FOWLER AGREES CARDIFF MOVE
  11. liverpoolfc.tv: REAL SEAL DUDEK SWOOP
  12. liverpoolfc.tv: PADELLI RETURNS TO ITALY
  13. liverpoolfc.tv: REDS CONFIRM GARCIA EXIT
  14. liverpoolfc.tv: BELLAMY SALE COMPLETED
  15. liverpoolfc.tv: DEGEN SIGNS FOUR YEAR ANFIELD DEAL
  16. liverpoolfc.tv: DOSSENA SIGNS FOUR-YEAR DEAL
  17. RAFA THRILLED WITH RIERA SWOOP
  18. lfc.tv: GALATASARAY COMPLETES KEWELL SWITCH
  19. lfc.tv: LE TALLEC LEAVES LIVERPOOL
  20. lfc.tv: RIISE SIGNS FOR ROMA
  21. Portsmouth agree Peter Crouch transfer fee - Telegraph. [2008. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 23.)
  22. liverpoolfc.tv: GUTHRIE COMPLETES NEWCASTLE SWITCH
  23. Carson Signs For West Brom
  24. liverpoolfc.tv: KEANE COMPLETES TRANSFER TO TOTTENHAM
  25. liverpoolfc.tv: JOHNSON SIGNS FOUR-YEAR DEAL
  26. liverpoolfc.tv: MAVINGA SIGNS FOR LIVERPOOL
  27. liverpoolfc.tv: AQUILANI AGREES CONTRACT
  28. liverpoolfc.tv: SAMI AGREES BAYERN LEVERKUSEN MOVE
  29. liverpoolfc.tv: LETO COMPLETES PANATHINAIKOS SWITCH
  30. liverpoolfc.tv: PENNANT COMPLETES SPAIN SWITCH
  31. liverpoolfc.tv: REDS AND REAL AGREE ARBELOA FEE
  32. Yossi Benayoun signs. [2010. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 8.)