A Harry Potter szereplőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Harry Potter – az egyetlen ember, aki túlélte az egyik főbenjáró átkot, az Avada Kedavrát. 1980-ban született. Szüleit egyévesen 1981-ben elveszti, attól kezdve a Dursley családnál nevelkedik sanyarú körülmények között. 11 évesen megtudja hogy varázsló és a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző szakiskolában megkezdi tanulmányait. A Griffendél ház tagja. 6 évvel később legyőzi Voldemortot. A Halálvessző tulajdonosa. Legjobb barátai: Ron Weasley és Hermione Granger. Szülei Lily Evans és James Potter. Felesége: Ginny Weasley. Gyerekei: James Sirius, Albus Perselus, Lily Luna.
 • Hermione Granger – roxforti eminens diák, a Griffendél ház tagja. Harry barátja, később Ron felesége. Sokan nem kedvelik okoskodása miatt, de sok plusz pontot szerez eszével a házának.
 • Ron Weasley – Harry barátja, a Weasley család legkisebb fiúgyermeke.
 • Ginny Weasley – Harry barátnője, később felesége. Egy évvel fiatalabb Harryéknél. A Weasley család legfiatalabb tagja.

Harry rokonai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Sirius Black – Harry keresztapja, varázsló. 12 évet tölt ártatlanul az Azkaban-ban, a varázslóbörtönben. Animágus, kutyává tud változni. Az egyik tekergő: Tapmancs.
 • Dudley Dursley – Harry unokatestvére, mugli. Sokat bántja Harryt. Barátai olykor Nagy D-nek becézik.
 • Marjorie "Marge" Dursley – Vernon bácsi nővére, mugli. Imádja a kutyáit, de Harryt ki nem állhatja.
 • Petunia Dursley – Harry anyai nagynénje, mugli. Nagyon féltékeny volt nővérére, mivel Petuniát nem hívják a Roxfortba.
 • Vernon Dursley – Harry nagybátyja, a Grunnings fúrógyártó cég igazgatója, mugli.
 • James Potter – Harry édesapja, varázsló. Voldemort öli meg Lily-vel együtt, amikor gyermekük mindössze egy éves.
 • Lily Evans Potter – Harry édesanyja, Petunia Dursley nővére, boszorkány. Őt is Voldemort öli meg, James-szel együtt. Feláldozza életét a kis Harryért.
 • Harry Potter nagyszülei (Charles és Dorea)
 • James Sirius Potter – Harry legidősebb fia. Szerepel az utolsó rész epilógusában.
 • Albus Perselus Potter – Harry második fia. Szerepel az utolsó rész epilógusában, ahol kiderül, hogy Harry szakasztott mása és egyedül ő örökölte Lily Evans szemét.
 • Lily Luna Potter – Harry és Ginny Weasley lánya, harmadik és legfiatalabb gyermeke. Az utolsó rész epilógusában tűnik fel.
 • Teddy Remus Lupin – Harry keresztfia, Remus Lupin és Nymphadora Tonks gyermeke, metamorfmágus.
 • Ronald Weasley – Harry sógora
 • Hermione Granger – Harry sógornője, később Ron felesége.
 • Ginny Weasley – Harry felesége, Ron Weasley húga.

Roxforti alkalmazottak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Albus Dumbledore – a Roxfort iskola igazgatója; a Főnix Rendje vezetője, a leghatalmasabb mágus a varázslótársadalomban.
 • Armando Dippet – Dumbledore elődje a Roxfort igazgatói székében.
 • Phineas Nigellus Black (1847-1925) – Sirius Black véleménye szerint a Roxfort legellenszenvesebb igazgatója. Képe megtalálható Dumbledore irodájában és a Black család házában. A többi varázsvilágbeli festményhez hasonlóan képes átmenni egyik képből a másikba, így üzeneteket tud kézbesíteni, ám ő csak nagy rábeszélés után hajlandó ezt megtenni. Nagy jelentőséget tulajdonít az aranyvérnek, a tiszta varázsló származásnak. Lysandra Yaxley apósa.

Tanárok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Mágiatöténet:

Cuthbert Binns – Az egyetlen kísértet tanár, akiről az első részben kiderül, hogy nagyon öreg korában elaludt a tanári szobában, és másnap órára menet otthagyta a testét a fotelében. Binns órája abból áll, hogy az aznapi anyagot olvassa, nem törődve azzal, hogy szinte senki sem figyel rá. A hosszú felolvasás után, az óra végén pedig hihetetlen házi feladat-mennyiséget ad a diákoknak.

 • Bájitaltan:

Horatius Lumpsluck – Az eredeti bájitaltanár megértőbb és szerényebb, mint Perselus Piton, ugyanakkor nemegyszer kivételezett kedvenc bájitalfőzői társaságával, a Lump-klub tagjaival. Tom Rowle Denem egy óra után kifaggatta a leakasztható lélekdarabok, a horcruxok rejtelmeivel, amiért Lumpsluck felmondta az állását. A hatodik részben visszatér a tanári karba, Piton pedig Sötét Varázslatok Kivédése tanár lesz.

Perselus Piton – A szűkszavú és túlzottan szigorú Piton Horatius Lumpsluck egykori "rajongója", ám nem örökölte tanára módjait. Büntetőfeladatot ad, ha valaki hibásan készít el egy főzetet, illetve gyakran származás alapján dönti el egy munka minőségét. Kivételez a mardekáros diákokkal és Luna Lovegoddal, akárcsak egykor Lumpsluck a Lump-klub tagjaival.

 • Jóslástan:

Sybil Patricia Trelawney – Az ómenértelmezés és a belső látás képességével rendelkező tanárt Dumbledore és a Parvati Patil-Lavender Brown páros kivételével egyetlen tanár vagy diák sem vesz komolyan, köszönhetően annak, hogy több próféciája nem valósodott meg. Hermione Grangernek elege lett belőle, hogy Trelawney folyton Harry Potter közeledő halálát jósolja meg, ezért leadja a jóslástant. Trelawney az ötödik rész közepéig tanít, azután Dolores Jane Umbridge rendelkezésére lemond a tanári posztról, s a Tiltott Rengeteg kentaurseregének egy kitagadott tagja, Firenze veszi át a helyét. A minisztériumi csata során kiderül, Trelawney tényleg jósolt már egy igazi eseményről, Harry születéséről. A hatodik részben visszakapja tanítási engedélyét, bár kénytelen osztozni Firenzével. A hetedik részben, a Roxfort ostromában rájön, a kristálygömböket prófétálás mellett fegyverként is használhatja: a bejárati csarnokban kristálygömbökkel bombázza a halálfalókat.

Firenze – A Tiltott Rengetegben élő kentaurok kitagadottja, mivel állást vállal Dumbledore-nál, aki megérezte, hogy Trelawneyt hamarosan elbocsátják. Firenze Trelawney módszerével ellentétben nem a jóslótoronyban, hanem egy földszinti tanteremben tartja a jóslástanórákat, melyet Dumbledore a Rengeteg tisztásának képére alakított át. A hatodik részben osztozik a csoportokon Trelawney-jel.

 • Sötét Varázslatok Kivédése:

Quirinus Mógus[1] – Az egykori számmisztikatanár egy kirándulás alkalmával nem volt elég figyelmes, ezért az árnyként bujdosó Voldemort befészkeli magát Mógus testébe, aki, hogy elrejtse Voldemort arcát (ami a tanár tarkóján volt), talpig bebugyolálta magát kendőkkel, sőt, egy turbánt is rakott a fejére. Mógus Voldemort parancsára el akarta lopni a Bölcsek Kövét a Gringotts Varázslóbankból, de balszerencséjére Rubeus Hagrid és Harry Potter még előtte kivették a széfből. Mógus megtudja, hogy a tanárok elrejtik a pincébe a mágikus ásványt, Hagrid második kutyája, a háromfejű Bolyhoska és különböző csapdák őrizetében. Ha nincs Harry, Mógus simán megszerezte volna, de a fiú kiprovokálta, hogy elmondja a titkolnivalóit, s megakadályozta, hogy Mógus megszerezze a Követ.

A tanári karból való távozási oka: Harry Potter darabokra égeti a testét.

Gilderoy Lockhart – Komolytalan híresség, aki Dumbledore kérésére elvállalta az SVK posztot. A könyveiben szereplő leírásokkal ellentétben egyáltalán nem harcedzett: legtöbb óráján nevetséges dolgokat hitetett el diákjaival. Gilderoy addig ábrándozik azzal, hogy tudja a Titkok Kamrájának hollétét, hogy Perselus Piton vezénylésével a tanárok azt kérték: menjen le a Kamrába, és ölje meg Mardekár szörnyetegét. Miközben kétségbeesetten csomagol, elmondja Harrynek és Ronnak: az összes könyve hamisítvány, ugyanis idegen emberek cselekményeik szerepeltek benne. Gilderoy felkutatta ezeket az embereket, majd miután kifaggatta őket, emléktörlő bűbájt szórt tájuk. Miközben Harry és Ron párosával a Kamrába vezető folyosón barangolnak, ráveti magát Ronra, hogy felejtésátkot szórjon rá, de Ron hibás, magifixes pálcája miatt az átok visszafelé sült el, s Gilderoy súlyos emléktörlődést szenvedett.

TKVTO[2]: Súlyos emléktörlődést szenvedett.

Remus John Lupin – Jelentkezett Dumbledore felajánlására, s így SVK tanár lett. Az előző kettővel ellentétben a diákok hamar megkedvelték, mivel csakis kizárólag gyakorlati órákat tartott. Perselus Piton megsértődött, amikor Dumbledore arra kérte, főzzön rendszeresen farkasnyugtató szérumot Remus számára, mivel a férfi vérfarkas, és teliholdkor ki kell tombolnia magát, immár nem a Szellemszáláson, hanem a dolgozószobájában. Az év végén Dumbledore aggódni kezdett, hogy az elterjedt hírtől csökkenni fog a diákok száma, ezért menesztette az ugyancsak aggódó Remust.

TKVTO: Dumbledore menesztette.

Alastor Mordon- Az idős, s túlzottan gyanakvó természetű ex-auror SVK tanár lett volna, ha ifjabb Bartemius Kupor el nem fogta volna, és be nem tuszkolta volna mágikusan szabályozott és megnagyobbított utazóládájába. Alastor a roxforti gyengélkedőn tért magához, gigantikus gépszeme és döngő hatású falába nélkül.

TKVTO: Egy halálfaló bezárta a tulajdon ládájába.

Dolores Jane Umbridge- Az egykori miniszteri hivatali államtitkár a Dumbledore-t ellenző minisztériumi alkalmazottak beépített embere volt a Roxfotban, először csak elméletközpontú tantervet követő SVK-tanárként, majd Főinspektorként, s végül igazgatónőként. Dumbledore-nak elege lett az intézkedéseiből, ezért menesztette Cornelius Caramel mágiaügyi miniszterrel.

TKVTO: Cornelius Caramel menesztette.

Perselus Piton- A hatodik részben Horatius Lumpsluck megjelenése miatt lekerült a bájitaltanár-posztról, s átcsapott SVK-oktatónak. Hasonló gyakorlati órákat tart, mint Remus Lupin, bár sokkal barátságtalanabban. A tanév végén végez a legyengült Dumbledore-ral.

TKVTO: A körülmények miatt menekülésre kényszerült.

Amycus Carrow- Perselus Piton és Voldemort nagyúr parancsára elfogadta az SVK – azaz az ő esetében SV, azaz Sötét Varázslatok – posztot. A kivédés ellentétét tanította a diákoknak: meg kellett tanulniuk, milyen érzés kínozni, pusztítana, hogyan lehet befogadni az erőszak és az agresszió hullámait. Nemcsak a Cruciatus-átok szórását tanította meg, hanem egyenesen azt vezettette be Pitonnal, hogy Cruciatust használjanak büntetés jóvoltából. A hetedik rész végén McGalagony tanárilag letartóztatja.

TKVTO[2]: Minerva McGalagony az Imperius-átok alá veti.

 • Átváltoztatástan:

Minerva McGalagony – A Griffendél házvezető tanára, s egyben igazgatóhelyettes, valamint tagja a Főnix Rendjének. Csak Voldemort halála után lett igazgató, mert addig minden esetben más foglalta el a posztot: Harry ötödik tanévében Dolores Jane Umbridge, miután pedig Voldemort uralma alá hajtotta a Mágiaügyi Minisztériumot, Perselus Piton lett igazgató. McGalagony közbeavatkozott, amikor Dolores és egy csoport auror le akarták tartóztatni Hagridot az ötödik tanévben, ezért kábító átkokkal ütötték ki.

 • Bűbájtan:

Filius Flitwick – Törpenövésű tanár, a Hollóhát vezetője. A hetedik részben elege lesz Perselus Piton őrült és barátságtalan viselkedésétől, s mivel az igazgató megtámadja Minerva McGalagonyt, Flitwick megátkozza.

 • Gyógynövénytan:

Pomona Bimba – Szigorú, de egyben elnéző tanár, a Hugrabug házvezető tanára. Kedvenc tanítványa Neville Longbottom, aki kiváló gyógynövénytanból.

 • Legendás lények gondozása:

Silvanius Ebshont – Nincs sok tudnivaló róla. A Griffendélesek harmadik tanévükben értesülnek róla, hogy Ebshont nyugdíjba vonult.

Rubeus Hagrid – Lelkes és elnéző, szörnymániás félóriás, aki a harmadik részben vadőri teendői mellett a legendás lények gondozását oktatja. Tagja a Főix Rendjének. Az első órája balul sült el: egy Csikócsőr nevű hippogriff megkarmolja Draco Malfoyt, s emiatt az állatot halálra ítélik (a kivégzés előtt azonban a Sirius Blacket kimenekítő Harry és Hermione kiszabadítják, és elrepítek vele Siriust). A negyedik és ötödik tanévben több óráját is Wilhelmina Suette-Poltts tartja meg.

Wilhelmina Suette-Poltts – Helyettesítő tanár a Legendás lények gondozása tantárgynál, korábban Walesi varázslény-mentő. Szigorúbb, mint Hagrid, de nem zsarnok, mint Piton. Elsőnek a negyedik részben jelenik meg, amikor Hagrid Rita Virol újságcikke miatt nem mer kijönni a kunyhójából. Az ötödik részben Hagrid hosszú ideig az óriások táborában tartózkodik, Wilhelmina ebben az időszakban helyettesíti. Unokája Cynthia Suette-Poltts.

 • Asztronómia:

Aurora Sinistra – Nincs sok tudnivaló róla. Csak a negyedik részben jelenik meg.

 • Számmisztika:

Quirinus Mógus[1] – Kevés tudnivaló van róla számmisztika-tanárként. Miután Sötét Varázslatok Kivédése tanár lett, Septima Vector oktatta a számmisztikát.

Septima Vector – Csak ritkán ad házi feladatot. A számmisztika ugyanaz, mint a matematika.

 • Mugliismeret:

Charity Burbage – Sokkal ésszerűbben magyarázta a mágus-mugli kapcsolatokat, mint utódja, Alecto Carrow. Charity váltig bizonygatta, hogy a mágus és a mugli vér ugyanannyit ér, és hogy a kvibliséget, mugliivadékságot, félvérséget nem kell szégyellni. Mi több, cikket is írt a Reggeli Prófétának a mugliivadékok befogadásáról. Ez feldühíti a halálfalókat, akik Voldemort parancsára elhurcolják hozzá. Voldemort csúnya mondatokká alakított minden állítást, amit Charity a mugliismeret-órákon hangoztatott. Az utolsó mondat elhangzása után Voldemort végez vele, és feltálalja kígyója, Nagini vacsorájaképpen.

Alecto Carrow – Amycus Carrow Sötét Varázslatok "Kivédése" tanár nővére. Alecto elődjével, Charity Burbage-vel ellentétben azt hangoztatta az immár kötelezővé vált mugliismeret-órákon, hogy a muglik és mugliutódok állatmódra viselkednek, évekig az aranyvérű boszorkányokat és varázslókat sanyargatták. Fivéréhez híven Alecto is szakértője a Cruciatus-átoknak, s ő is azt használja a diákokon büntetésképpen. A hetedik rész vége felé Luna Lovegood kiüti egy kábító átokkal a Hollóhát-toronyban.

 • Rúnaismeret:

Nem ismerünk megnevezett rúnaismeret-tanárt.

Segédek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gondnokok:

 • Apollion Pringe – Nincs sok tudnivaló róla. Elkapta a fiatal Arthur Weasleyt, miután az különvált Molly Prewettől.
 • Argus Frics – Mindig is korbácsolási mániája volt, de Dumbledore megtiltotta, hogy testi fenyítést alkalmazzon. Az ötödik részben volt egy kis engedménye, de mire alkalmazhatta volna, Dolores Jane Umbridget menesztették.

Könyvtáros:

 • Irma Cvikker – Szerelmes Argus Fricsbe, s úgy bánik könyveivel, mint a gyerekeivel.

Házimanók:

 • Dobby – Egy ideig Lucius Malfoy halálfaló házimanója, majd később konyhai manó a Roxfortban. Dumbledore havonta fizetést és zoknit ad neki.
 • Winky – Eredetileg a Kupor família manója volt, de miután idősebb Bartemius Kupor elbocsátotta, Dobby oldalán a Roxfortban kezdett "dolgozni".

Kulcs-, háztáj, és vadőr:

 • Geladon Ogg – Hagrid elődje a vadőri poszton. Mrs Weasley elbeszéléséből ismert, csak említve.[3][4]
 • Rubeus Hagrid – Minden szabad percét a szörnyeknek és klánokban elő varázslényeknek (például: Kentaurok, Szörnypókok) szelídítésének szenteli. Másodéves korában Albus Dumbledore kivételével a Roxfort összes lakója meggyanúsította, hogy elefántméretű szörnypókja, Aragog a kastélyban rejtőzködő szörnyeteg, aki kővé dermeszti az embereket és megölt egy Mirtyl nevű, mindig hisztérikus lányt. A gyanúsítottak száma miatt elbocsátották Hagridot és eltörték a varázspálcáját, Dumbledore győzködésére azonban felvették Ogg mellé vadőri segédnek, s bár nem tudott róla sem a felügyelőbizottság, sem az igazgató, Hagrid megkereste és ügyetlenül összebarkácsolta pálcáját (mely úgy nézett ki, mint egy faesernyő, s Hagrid csak végszükség esetén használta), s a Tiltott Rengetegbe költöztette Aragogot, majd összepárosította egy Mosak nevű szörnypókkal (így megalkotva a Rengeteg szörnypók-klánját. Harry Potter második tanévében Ginny Weasley Voldemort nagyúr mágikus emlékkönyvének irányírása alatt kinyitotta a Titkok Kamráját, szabadon engedve a halálos tekintetű Baziliskus-kígyót, s Ginny gyilkolni kezdte Hagrid kakasóljának lakosságát, mivel a kakaskukorékolás halált hoz a baziliskus-ra. Miután már több kővé dermesztett áldozat volt, mint Hagrid gyermekkorában, Cornelius Oswald Caramel mágiaügyi miniszter Argus Frics őrmacskája (Mrs. Norris), Colin Creewey, Justin Finch-Fletchley, Félig Fej Nélküli Nick, Hermione Granger és Penelope Clearwater megdermesztése után Albus Dumbledore és Lucius Malfoy társaságában letartóztatta a vadőrt, aki távozása előtt elmondta, hogy aki követi a Rengeteg felé vezető póksereget, különös dolgokra lelhet. Mikor Harry és Ron Mardekár Malazár kígyójának megölése után elmesélik a kalandot Dumbledore-nak, az jutalmul Legendás lények gondozása tanárnak nevezi ki, mivel Silvanius Ebshont nyugdíjba vonul.

Roxforti diákok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Griffendél[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Katie Bell – A Weasley ikrek alatt jár egy évfolyammal. A Griffendél ház tagja, és hajtó a kviddics-csapatban, és DS tag. A hatodik könyvben Harry utal rá, hogy nagyon jó hajtó, és azonnal hajlandó lenne felvenni, próba nélkül. A film első két részében Emily Dale játssza, míg a hatodikban Georgina Leonidas. A hatodik könyvben megfog egy elátkozott nyakláncot, és kis híján meghal. A Szent Mungóba kerül, és hosszú ideig nem tér vissza onnan. Legjobb barátnői Angelina Johnson és Alicia Spinnet, valamint jóban van a Weasleykkel is.
 • Lavender Brown – Harry évfolyamtársa, egy ideig Ron barátnője.
 • Ritchie Coote – a Griffendél kviddics-csapatának terelője a hatodik évtől.
 • Colin Creevey – Harry nagy hódolója és fényképezője, meghal a roxforti csatában, DS-tag.
 • Dennis Creevey – Colin öccse, aki beleesett a tóba az első Roxforti napján, DS-tag.
 • Seamus Finnigan – Harry évfolyamtársa, DS-tag. Az ötödik részben eleinte megkérdőjelezi Dumbledore és Harry szavahihetőségét, később azonban bocsánatot kér Harrytől.
 • Angelina Johnson – a Griffendél kviddics-csapatának hajtója, a könyv ötödik részétől csapatkapitánya; később George Weasley felesége, tagja Dumbledore Seregének. Az első három filmben Danielle Tabor, utána Tiana Benjamin alakítja.
 • Lee Jordan – Fred és George Weasley legjobb barátja; a kviddics-mérkőzések kommentátora, majd a Potterfigyelő műsorvezetője (ott álneve: Folyó); DS-tag.
 • Neville Longbottom – Harry kétbalkezes barátja, felnőttként átveszi Pomona Bimba helyét, gyógynövénytan-tanár lesz; DS tag. Nagymamája gondoskodik róla gyerekként, mert a szülei a Cruciatus-átok miatt megbolondulnak.
 • Cormac McLaggen – Ron riválisa mind a kviddics, mind a szerelem terén; egy ideig őrző a kviddics-csapatban.
 • Parvati Patil – Harry évfolyamtársa, Padma ikertestvére.
 • Jimmy Peakes – a Griffendél kviddics-csapatának terelője a hatodik évtől.
 • Demelza Robins – a Griffendél kviddics-csapatának hajtója a hatodik évben.
 • Alicia Spinnet – a Griffendél kviddics-csapatának hajtója; DS-tag .
 • Dean Thomas – Harry évfolyamtársa, West Ham-drukker, kifejezetten jól rajzol, DS-tag.
 • Fred és George Weasley – a Roxfort bajkeverői, Harry jó barátai, később a Weasley Varázsvicc Vállalat tulajdonosai, és a Potterfigyelő munkatársai, DS-tagok.
 • Percy Weasley – a Weasley család harmadik legidősebb gyermeke; a Mágiaügyi Minisztérium alkalmazottja, főnöke id. Barty Kupor, egy ideig minisztérium-hű, később ezt megbánja.
 • Oliver Wood – a Griffendél kviddics-csapatának kapitánya az 3. kötet végéig.
 • Patricia Stimpson – Fred és George Weasley évfolyamtársa
 • Kenneth Towler
 • James Sirius Potter – Harry és Ginny Weasley első gyermeke.
 • James Potter – Harry apja, a tekergők egyike, beceneve: Ágas.
 • Tiberius Potter - James Potter apja.[5]
 • Sirius Black – Harry keresztapja, a tekergők egyike, beceneve: Tapmancs.
 • Remus Lupin – a tekergők egyike, James és Sirius barátja, beceneve: Holdsáp.
 • Peter Pettigrew – a tekergők egyike, beceneve: Féregfark. Hűséges szolgája Voldemortnak. Ő árulja el a Potter-házaspárt a Nagyúrnak, ő volt a pár titokgazdája. Titkon animágus, patkánnyá tud változni. Ő volt Ron Weasley kedvelt öreg patkánya, vagyis Makesz.

Hollóhát[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Terry Boot – Harry évfolyamtársa, DS-tag.
 • Mandy Brocklehurst – Harry évfolyamtársa
 • Cho Chang – a Hollóhát kviddics-csapatának fogója, Harry első szerelme, DS-tag. Egy ideig Cedric Diggory barátnője, illetve partnere a Trimágus Tusa karácsonyi bálján. Rowling elmondása alapján később egy mugli felesége lesz.
 • Roger Davies – a Hollóhát kviddics-csapatának kapitánya.
 • Penelope Clearwater – prefektus, Percy Weasley barátnője a második könyvben.
 • Marietta Edgecombe – Cho Chang barátnője, Tornádók szurkoló, DS-tag, ám később ő árulja el azt.
 • Luna Lovegood – Harry egyik legjobb barátja, nagyon furcsa lány, olyan dolgokban hisz, amikben más nem, DS-tag. Apja a Hírverő szerkesztője.
 • Padma Patil – Harry évfolyamtársa, Parvati ikertestvére, DS-tag.
 • Morag McDougal
 • Eddie Carmichael – hatodéves hollóhátas Harry 5.évében
 • Scorpius Hyperion Malfoy – Draco Malfoy és Astoria Greengrass fia.

Hugrabug[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Cedric Diggory – a Hugrabug kviddicscsapatának fogója, majd a Roxfort egyik bajnoka a Trimágus Tusán, meghal az utolsó próbán, Féregfark öli meg Voldemort parancsára; Cho Chang barátja.
 • Justin Finch-Fletchley – Harry évfolyamtársa, DS-tag.
 • Ernie Macmillan – Harry évfolyamtársa, DS-tag.
 • Zacharias Smith – a Hugrabug kviddicscsapatának kapitánya, a DS cinikus tagja.
 • Hannah Abbott – Harry évfolyamtársa, DS-tag.
 • Susan Bones – Harry évfolyamtársa, DS-tag.
 • Summerby – Teljes neve ismeretlen, az 5. kötetben a Hugrabug kviddicscsapatának a fogója.

Mardekár[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Vittoria Avery - James Potter anyja, halálfaló, ennek ellenére mégis hozzáment a griffendéles Tiberius Potter-hez.[5]
 • Miles Bletchley – sokáig őrző a Mardekár kviddics-csapatában. Valószínűleg rokona Kevin Bletchley, Madam Bleatchley és Bletchley (csak említve).
 • Millicent Bulstrode – Harry évfolyamtársa, nagydarab, erőszakos lány. Összetűzésbe kerül Hermione Grangerrel.
 • Vincent Crak – Draco Malfoy hűséges csatlósa és testőre. Ostoba és erőszakos jellemű. Szülei halálfalók.
 • Marcus Flint – a Mardekár kviddicscsapatának kapitánya az 5. kötetig. Rokonságban állhat Ursula Flinttel, a Black családfa fő ágának, Phineas Nigellus Black feleségével.
 • Daphne Greengrass – Harry évfolyamtársa
 • Terence Higgs – fogó a Mardekár kviddicscsapatában az 1. kötetben.
 • Draco Malfoy – Harry legnagyobb ellenfele a Roxfortban, majd a halálfalók közé is beáll, az epilógusból valószínűsíthető, hogy a jó útra tért, a Mardekár kviddics-csapatának fogója.
 • Gregory Monstro – Draco Malfoy hűséges csatlósa és testőre. Ostoba és erőszakos jellemű. Szülei halálfalók.
 • Theodore Nott – Harry évfolyamtársa. Apja halálfaló.
 • Pansy Parkinson Harry Potter évfolyamtársa, a Mardekár házba jár. Származása nem ismert, de a Mardekár házba csakis aranyvérűeket vesznek fel, ezért valószínűsíthetően ő is az. Pansy esküdt ellensége a griffendéles társainak, főként Harry Potternek és barátainak. Bár szerepe nem meghatározó, általában a "visító" nevetésével, gonosz megjegyzéseivel tűnik ki. Nagy szerepe van a 5. kötetben Hagrid ideiglenes elbocsátásában, mikor Umbridge professzor kérdezi a diákokat, s egy ízben Harry és Cho Chang randevújának hangulatát is elrontja. A hatodik résztől Draco Malfoy barátnőjeként is megismerhetjük.
 • Adrian Pucey – hajtó a Mardekár kviddicscsapatában.
 • Blaise Zambini – Harry évfolyamtársa, a 6. kötetben Harryvel egyetemben a "Lump-klub" tagja.
 • Malcolm Baddock
 • Eloise Midgeon
 • Graham Montague – hajtó a Mardekár kviddics-csapatában.
 • Sally-Anna Perks
 • Graham Pritchard
 • Cassius Warrington - Tagja a Mardekár kviddicscsapatának. Legtöbbször csak Warrington-nak említik.

Ismeretlen keresztnevűek:

 • Harper – tartalék fogó a Mardekár kviddics-csapatában a 6. kötetben.
 • Urquhart – a Mardekár kviddics-csapatának a kapitánya a 6. kötetben.
 • Vaisey – hajtó a Mardekár kviddics-csapatában a 6. kötetben.

Ismeretlen házba tartozóak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Peter O'Medwe
 • Cynthia Suette-Poltts
 • Mary Whistler

Halálfalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Avery – Bűnügye ismeretlen. Egy ügyes hazugsággal kimentette magát a börtönből, miszerint az Imperius-átok hatása alatt állt. James Potter anyját Vittoria Avery-nek nevezték, aki ugyancsak mardekáros volt, így nagy az esély rá, hogy a két mágus rokonságban áll egymással.
 • Vittoria Avery - James Potter anyja, Tiberius Potter felesége. Vittoria mardekáros, Tiberius viszont griffendéles volt.
 • Cygnus Black (1889–1943) - Pollux, Cassiopeia és Dorea Black édesapja, felesége: Violetta Bullstrode.[6]
 • Cygnus Black (1929–1979) - Pollux Black és Irma Crabbe gyermeke, felesége: Druella Rosier; Bellatrix és Narcissa Black édesapja.[7]
 • Regulus Arcturus Black – Sirius Black testvére, halálfaló, majd később elpártol Voldemort mellől. Ezt kifejezendő valószínűleg sikeresen elpusztított egy horcruxot.
 • Bletchley – Keresztneve ismeretlen, s az sem valószínű, hogy halálfaló. Arthur Weasley említi meg, amikor a Reginald Cattermole alakját használó Ron elpanaszolja, hogy nem tudja megállítani az esőt a Varázsbűn-üldözési Főosztály vezetőjének, Yaxley-nek az irodájában.
 • Alecto Carrow – Megjelenik a Roxfortban, Dumbledore meggyilkolásánál. Rufus Scrimgeour elbukása, egyben a Mágiaügyi Minisztérium pártfordulása után mugliismeret-tanár lesz, s Charity Burbage-el ellentétben azt hangoztatja, hogy a muglik állatmódon viselkednek, s évekig sanyargatták a varázslók és boszorkányok népét. Fivéréhez, Amycus-hoz hasonlóan imádja a Cruciatus-átkot alkalmazni diákok megbüntetésénél. Perselus Piton engedélyével igazgatóhelyettes lesz, bátyjával együtt. A hetedik rész vége felé Luna Lovegood leteríti egy erős kábító átokkal.
 • Amycus Carrow - Alecto Carrow fivére, Sötét Varázslatok "Kivédése tanár" Perselus Piton igazgatóvá válása után. Megjelenik az első Roxforti ostromban, s jelen lesz Dumbledore halálánál. Amycus fittyet hányva a Roxfort törvényeire Cruciatus-átokkal bünteti a diákokat, akár nővére, Alecto. Mi több, fellép az igazgatóhelyettes-posztra is, nevetséges módon Alecto-val együtt. Mikor a hetedik részben meglátja elkábított nővérét, tombolni kezd, s végül Harry Potter állítja meg egy Cruciatus-átokkal. Mikor Amycus kezdett magához térni, Minerva McGalagony Imperius-átok alá veti.
 • Gibbon – Bűnügye ismeretlen. Részt vesz az első Roxfort-ostromban. Draco Malfoy kérelmére felküldi a Sötét Jegyet a csillagvizsgáló torony fölé. Részt vett volna a csatában, de eltalálta egy halálos átok, amit Thorfinn Rovel küldött, s igazából Remus John Lupinnak szólt.
 • Antonyin Dolohov – különös kegyetlenséggel meggyilkolta Gideon és Fabian Prewettet.
 • Fenrir Greybackvérfarkas; nem halálfaló, de az egyik legfőbb szövetségesük.
 • Jugson – Bűnügye ismeretlen. Részt vett a minisztériumi csatában, Lucius Malfoy segédjeként.
 • Igor Karkarov – a Durmstrang igazgatója, egykori halálfaló; később saját szabadulása érdekében több társát Azkabanba juttatta.
 • Bartemius 'Barty' Kupor (az ifjabb) – hűséges halálfaló, aki megszökött az Azkabanból, felvette Alastor Mordon alakját és a negyedik részben Sötét Varázslatok Kivédését tanított a Roxfortban; Harry életére tört; majd megkapta a dementorcsókot.
 • Bellatrix Lestrange – halálfaló, megszökött az Azkabanból, Narcissa Malfoy és Andromeda Tonks húga, Sirius Black unokatestvére, Rodolphus Lestrange felesége.
 • Rodolphus Lestrange – ő és Bellatrix kereste bukása után Voldemortot, ezért kerültek Azkabanba.
 • Rabastan Lastrange – Rodolphus fivére
 • Walden Macnair – a Minisztérium által foglalkoztatott hóhér
 • Draco Malfoy – Voldemort nagyúrtól azt a feladatot kapja, hogy ölje meg Dumbledore-t, de nem tudja megtenni.
 • Lucius Malfoy – Draco Malfoy apja.
 • Narcissa Malfoy – Draco Malfoy anyja, Bellatrix nővére (nem halálfaló, de teljes mértékben egyetért velük)
 • Marius - Fél-halálfaló, akár csak Bleatchley. Amikor Harry, Ron és Hermione behatol a Gringotts Varázslóbankba, az épület bejáratát őrzi. A bejutás érdekében Harry konfúziós-átkot szór rá.
 • Mulciber - Az Imperius-átok szakértője, melynek sorozatos használata miatt került Azkabanba. Az ötödik kötetben megjelenik a Minisztériumi háborúban.
 • Nott – Bűnügye ismeretlen. Gyermeke, Theodore a Roxfortban, ott is Mardekár-házban tanul. Nott az ötödik részben kiszabadul Azkabanból, de a minisztériumi csata után visszakerül.
 • Peter Pettigrew – becenevén Féregfark, Harry szüleinek volt barátja és árulója, animágus, Percy Weasley patkánya volt, de Ron, az öccse megkapta és a 3. részben visszaváltozik emberré. Voldemort szolgája, akit csak gyávaságból nem hagyott el.
 • Augustus/Algernon Rookwood – A Rejtély- és Misztériumügyi Főosztály vezetője. Információkat adott ki Voldemortnak a főosztályról és a minisztériumról.
 • Evan Rosier – Bűnügye ismeretlen. A Wilkes nevű halálfalóval együtt ölték meg az aurorok. Valószínű, hogy rokonságban áll Druella Rosier-rel (Cygnus Black felesége, s három lánya van: Andromeda, Narcissa és Bellatrix).
 • Wilkes – Bűnügye ismeretlen. Az Evan Rosier nevű halálfalóval együtt ölték meg az aurorok.
 • Yaxley – A hetedik részben Voldemort beépített embere a minisztériumban. Megátkozza Pius Ticknesse-t, az egyik legmagasabb rangú tisztviselőt, így a fél minisztériumot Voldemort oldalára fordítja, s később részt vesz Rufus Scrimgeour meggyilkolásában. Mint halálfaló, nincs keresztneve, de rokonságban állhat Lysandra Yaxley-jel, aki II. Arcturus Black felesége. Lysandra gyermekei Callidora Longbottom, Cedrella Weasley és Charis Kupor.Sablon:Forrás: harrypotter.wikia.com
 • Perselus Piton – (angolul: Severus Snape) Dumbledore „beépített” embere a halálfalók között, így Voldemort tanácsosa, s egyben bájitaltan tanár, majd a 6. résztől kezdve a Sötét Varázslatok Kivédését oktatja.
 • Pius Thicknesse – A hatodik részben magas rangú tisztviselő, de mikor egy Yaxley nevű halálfaló az Imperius-átok alá vonja, átáll Voldemorthoz, s Rufus Scrimgeour mágiaügyi miniszter ellen fordul. A 7. részben azt folytatja, amit Yaxley elkezdett: magas rangú tisztviselőket fordít Voldemort nagyúr oldalára, s állást ad a nem körözött halálfalóknak (köztük Yaxleynek, és Albert Runcornnak, amelyet Arthur Weasley észrevesz, és figyelmezteti fiait: téglák vannak a minisztériumban). Pius és az Imperius-sújtottak megkínozták a minisztert, hogy elárulja: hol tartózkodik Harry Potter. Bár Scrimgeour Albus Dumbledore örökségének átadása óta gyűlölte Harryt, mégsem mondta el, hol tartózkodik, ezért a halálfalók és halálfaló-tisztviselők meggyilkolják, és Voldemort parancsára Piust nevezik ki miniszternek. Pius felforgatja a varázslóvilágot: azzal a hazugsággal, hogy Harry gyilkolta meg Dumbledoret, a körözési lista elejére helyezi (1. számú nemkívánatos személy), a halálfalókat kiszabadítja, s a dementorokat a Harryt támogató emberek őrzésére utasította. Pius a Roxfort ostroma után valószínűleg kikerült az Imperius-átok hatása alól. Lemond miniszteri posztjáról, s Kingsley kerül a helyére.
 • Thorfinn Rovel - Antonyin Dolohov segédje a hetedik részben, amikor meg próbálja elfogni Harry Pottert. Rovel megjelenik a Roxfort Ostromában s Harry állítólagos meggyilkolásánál.
 • Travers – Részt vett a McKinnon család meggyilkolásában (Marlene McKinnon tagja volt Főnix Rendjének). Traverst először a negyedik részben, a merengőben említi meg Igor Karkarov. A 7. részben többször is szerepel: elsőnek akkor, amikor Kingsley Shacklebolt megátkozta, másodszor pedig a trió között, amikor Harry, Ron és Hermione a Gringottsba mennek. Ennek során fény derül rá, hogy idegengyűlölő: mikor Bellatrix Lastrenge (Hermione Granger) bemutatja Dragomir Despardot (Ronald Weasleyt), Travers csak két ujjával fog kezet, mintha attól félne, hogy beszennyezi magát. Travers rész vesz a Roxfort ostromában, melynek során Parvati Patil-lel párbajozik.
 • Scabior – Fenrir Greyback segédje a 7. részben. A Malfoy-család nem törődött azzal, hogy a fejvadászsereg fogta el Harry Potter, Ronald Weasley és Hermione Granger trióját, ezért Scabior megtámadta a famíliát. Bellatrix Lestrange kiütötte egy kábító átokkal.
 • Selwyn – Bűnügye és keresztneve ismeretlen, de rokonságban van az Umbridge-családdal, melyet maga, Dolores Jane Umbridge is megemlíti a tárgyaláson, amelynek az Albert Runcorn alakjában lévő Harry Potter drámai belépése vet véget. Selwyn a Travers nevű halálfalóval együtt megjelenik a Lovegood-háznál, amikor Xenophilius Lovegood elárulta Harry, Ron és Hermione hollétét, annak érdekében, hogy ezzel visszaszerezheti lányát, Lunát. Selwyn megjelenik a Tiltott Rengetegben, Harry meggyilkolásánál.
 • Dolores Jane Umbridge – A 7. rész elejétől. Rufus Scrimgeour bukása után az újabban felemelt Mugliivadék-ellenőrző Bizottság vezetője, szimpatizál Albert Runcorn, Travers és Yaxley halálfalókkal. Dolores kitett a halálfaló-címért: dementorokkal és láncos székkel vallatta az erősítetlen félvérnek és mugliivadéknak bélyegzett varázslókat és boszorkányokat, bármilyen bizonyítékot mondott egy vádlott, Dolores és Yaxley kinevette és kifogást keresett. Amikor a trió behatol a minisztériumba, Dolores és Yaxley Mary Cattermolet vallatják. Dolores kegyetlenül vallatta Maryt, s mivel azt hazudta Voldemort medáljáról, hogy a Selwyn család öröksége, Harry kábító átkot szór rá és Yaxleyre. Dolores nem viseli a Sötét Jegyet, s nem vett részt a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakkollégium ostromában. A háború után letartóztatták majd bíróság elé állították. A mugliivadékok ellen elkövetett bűncselekmények miatt életfogytig taró Azkaban-fogsásgra ítélték.

A Mágiaügyi Minisztérium emberei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Amelia Bones – a Mágiaügyi Minisztériumban a Varázsbűn-üldözési Főosztály vezetője. A Wizengamot tagja, patrónus-szakértő, a varázslótársadalom közismert és közkedvelt alakja. Voldemort saját kezűleg gyilkolja meg. Unokahúga, Susan Bones, a Roxfortban tanul.
 • Yaxley – A 7. rész elejétől a Varázsbűn-üldözési Főosztály vezetője, Voldemort beépített embere. Imperius-átok alá vonja Pius Ticknesset, aki később folytatja, amit megátkozója elkezdett: magas rangú tisztviselőket fordít Voldemort oldalára. Még a hatalomátvétel előtt elmondja Voldemortnak: immár a fél minisztérium őt segíti, köszönhetően, hogy Pius kapcsolatban áll szinte az összes főosztályvezetővel, és hogy sikerült megbolondítani Dawlish aurort a konfúziós-bűbájnak köszönhetően. Perselus Piton azonban megemlíti, hogy Dawlish érzékeny a konfúzióra, s hogy a Főnix Rendje hamis dátumot adott meg Harry Potter kiköltözésével kapcsolatban (néhány rendtag tudta, hogy hamarosan Voldemorté a minisztérium). Yaxley szimpatizál Albert Runcorn és Dolores Jane Umbridge halálfalókkal. Mikor Harry, Ron és Hermione behatolnak a minisztérium épületébe, Yaxley megfenyegeti a Reginald Cattermole alakjában lévő Ronald Bilius Weasleyt: ha nem állítja le a Varázsbűn-üldözési Irodában az esőt, azonnal elítéli a feleségét, a mugliivadék Mary Cattermolet. Az igazság az, hogy Dolores és Yaxley minden eddigi mugliutódot elítéltek, így Maryvel is ez lett volna, ha az Albert Runcorn alakját használó Harry el nem kábítja a zsarnok párost. Mikor Harry, Ron és Hermione menekülni kényszerülnek, Yaxley rájön, hogy a trió nem is Albert, Reginald és Mafalda csoportja, hanem a három fő körözött. Yaxley megjelenik a Roxfort ostromában, s megjelenik a Harryben rejtőző horcrux elpusztításánál.
 • Ludo Bumfolt – a Varázsjátékok és Mágikus Sportok Főosztályának vezetője. Először a Harry Potter és a Tűz Serlege című kötetben jelent meg. A hajdani kviddicsjátékos nem veszi komolyan a minisztériumi munkáját, de kellemes társasági embernek tartják. Harry segítőkésznek véli, ám utóbb beismeri, hogy van benne valami gyanús. Szeret fogadni, de nem játszik tisztességesen: a kviddics-világkupa alatt a Weasley-ikreket is becsapta.
 • Cornelius Oswald Caramel, angolul Cornelius Oswald Fudge1990 és 1996 között mágiaügyi miniszter. Sokáig nagyon jó viszonya volt Harry Potterrel, azonban a negyedik kötet végén ez megromlik. Az ötödik kötetben lejárató kampányt indít Potter és Dumbledore ellen. A hatodik kötetben felhívja a mugli miniszterelnök figyelmét a közelgő háborúra majd bemutatja utódját, Rufus Scrimgeourt.
 • Reg Cattermole – a Mágikus Gondnokságon dolgozik, felesége Mary Cattermole
 • John Dawlish – A brit Mágiaügyi Minisztérium Auror parancsokságának alkalmazottja. Legelőször az ötödik részben jelenik meg, amikor Albus Dumbledoret letartóztatják. Dawlish és Kingsley Shacklebolt felügyelte az eseményt, bár mindketten másnak drukkoltak: Kingsley Dumbledorenak és Harrynek, Dawlish pedig Cornelius Caramelnek és Dolores Jane Umbridgenek. Mielőtt Dumbledore elmenekül, konfúziós átkot szór Dawlishre. Nem sokkal később, mikor Dolores letartóztatja Rubeus Hagridot, Dawlish beáll az aurorhadseregbe, mely Dolorest kíséri. Legközelebb a hatodik részben szerepel, amikor másik 3 auror társaságában Roxmorts falut felügyeli és védelmezi. A hetedik rész elején a Varázsbűn-üldözési Főosztály újonnan kiválasztott vezetője, a halálfaló Yaxley felfigyel arra, hogy Pius Ticknesse kapcsolatban áll szinte minden magas rangú tisztviselővel, ezért megátkozza, és tovább terjeszti az Imperius-átkot. Yaxley ezután Dawlishhez fordul, és elmegyengítő átkot (konfúziós bűbájt) szór rá. A kába Dawlish elárulja Harry Potter átköltöztetési dátumát, bár se ő, se Yaxley nem tudta, hogy a Főnix Rendje tudja, hogy téglák vannak a minisztériumban (köztük Yaxley, Albert Runcorn, Dolores Jane Umbridge is). Dawlish legközelebb Dirk Cresswel letartóztatásánál szerepel. Miközben Dawlish vezetésével az Azkabanba szállítja egy aurorhadsereg, Dirk pálcát ránt, és a szerencsétlen auror gyenge pontját kihasználva konfúziós-bűbájt szór rá. Voldemort halála után valószínűleg kikerül az Imperius-átok hatása alól.
 • Amos Diggory – Cedric Diggory apja, a Varázslény-felügyeleti Főosztályon dolgozik. Amikor ifjabb Bartemius Kupor fellövi a Sötét Jegyet a kviddics világkupadöntő után, a minisztériumi varázslók kábító átkokat lőnek a helyszínre, s az egyik eltalálja. Amos kutatni kezd a Jegy fellövője után, de csak Winkyt, a Kupor család házimanóját találja meg.
 • Merope Gomold – régi Mágiaügyi Minisztériumi alkalmazott, Bob Ogden emlékében ismerjük meg. Édesapja, Rowle nem szerette annyira, mint fiát, Morfint. Merope kis mértékben szellemi fogyatékos. Beleszeretett egy mugli fiúba, Tom Denembe, akit szerelmi bájital segítségével magába bolondított. Denem feleségül vette a fiatal boszorkányt, de később magára hagyta az akkor már várandós feleségét. Merope meghalt, amikor a fia, a későbbi Voldemort született.
 • Mafalda Hopkirk – Varázshasználati Főosztály munkatársa. A Travers nevű halálfalót is dolgoztatja.
 • Bertha Jorkins A Mágiaügyi Minisztérium dolgozója, Ludo Bumfolt beosztottja, bár a minisztérium több osztályán is dolgozott már. A negyedik rész elején Voldemort nagyúr kiszedi belőle a szükséges információkat a Trimágus Tusával kapcsolatban, majd megöli. Halála idején Albániában tartózkodik, pont ott, ahol a Nagyúr rejtekhelye található.
 • Bartemius Kupor (az idősebb) – a Nemzetközi Máguskapcsolatok Főosztályának vezetője. Mániákusan szabálytisztelő személy, aki mindig nagyon rendezett, tiszteletet parancsoló külsővel mutatkozik. Első alkalommal a Harry Potter és a tűz serlege című könyvben, a kviddics világkupa döntőjén jelenik meg, mikor a régi halálfalók "felfordulást" csinálnak a stadion melletti kempingben. Ott az erdőben találkozik Harryvel és barátaival, miután egy ismeretlen személy felküldte az égre a Sötét Jegyet. Az esetet követően kollégáival rossz viszonyba kerül, valamint elbocsátja házimanóját, Winkyt. Családja története miatt rendkívül érzékeny mindenre, ami rossz fényt vethet tekintélyére és jóhírére.
 • Griselda Marchbanks a Wizengamot egyik tagja és a Mágiai Vizsgahivatal vezetője. Amikor Cornelius Caramel miniszter a Roxfortba telepítette államtitkárát, saját befolyása alá vonva az intézetet, Griselda Marchbanks tiltakozásul kilépett a bírói testületből. Marchbanks professzor a fővizsgáztató a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola R.B.F. (Rendes Bűbájos Fokozat) és RAVASZ (Rémisztően Agyfacsaró Varázstani Szigorlat) vizsgáin. A varázslóasszony már régóta hivatalban van, ő vizsgáztatta Albus Dumbledore-t is.
 • Cuthbert Mockridge – a Mágus-Kobold Kapcsolatok Hivatalának vezetője.
 • Eric Monk – A Mágiaügyi Minisztérium őrvarázslója. A Harry Potter és a Főnix rendje című könyvben kétszer is feltűnik. Először, amikor Harry Potter fegyelmi tárgyalásra megy a Minisztériumba. Ő ellenőrzi Harry pálcáját a belépés után. Másodszor, amikor letartóztatja Sturgis Podmore-t, a Főnix rendjének tagját egy behatolási kísérlet miatt.
 • Bob Ogden – megpróbálta letartóztatni Morfin Gomoldot, (elsőre) sikertelenül.
 • Broderick O'men – a Rejtély- és Misztériumügyi Főosztály dolgozója.
 • Arnold Peasegold – amneziátor, a Varázsbaj-elhárító Osztag tagja.
 • Perkins – Arthur Weasley kollégája, a megvadult mugli teáskészlet ártalmatlanítója.
 • Albert Runcorn – fontos beosztású alkalmazott a 7. részben, nagyban szimpatizál a halálfalókkal és a mugli születésűek üldözője.
 • Rufus Scrimgeour – az Auror Parancsnokság vezetője, majd mágiaügyi miniszter.
 • Kingsley Shacklebolt a Főnix Rendjének egyik tagja. Magas, fekete bőrű, kopasz ember, arany fülbevalót visel. Mély hangú, ezt J.K. Rowling többször említi könyveiben. Mikor a Mágiügyi Minisztérium Hivatalos álláspontja szerint is visszatért Ő, Akit Nem Nevezünk A Nevén, ő vigyázott a mugli miniszterelnökre, ám hivatalosan az új titkára volt. Shacklebolt patrónusa egy hiúz, vele küldi el Scrimgeour halálhírét az Odúba. A végső harc után ő ülhet a mágiaügyi miniszter székébe.
 • Nymphadora Tonks – auror, a Főnix Rendjének tagja. Utálja a nevét, helyette csak simán Tonksnak hívatja magát.
 • Arthur Weasley – Lysandra Yaxley unokája, a Mugli Tárgyakkal Való Visszaélési Ügyosztály majd a Hamis Védőbűbájok és Önvédelmi Eszközök Felkutatása és Elkobzása Ügyosztály lelkes vezetője. Az előbbi főosztályon csak egy kollégája, Perkins volt, bár ebben a szakmában még Cornelius Caramel sem vette komolyan. Utóbbinál viszont már 20 ember dolgozott az irányítása alatt. Albus Dumbledore halála után a Főnix Rendjének beépített embere, akárcsak Albert Runcorn Voldemort nagyúr esetében. Dumbledore halála felforgatta a minisztériumot, ezért Arthurnak mindennap dolgoznia kellett, ügyosztályvezetői és ügynöki teendőivel egyaránt. Még Fleur Delecour és fia, William Arthur Weasley esküvőjén sem tudott ott lenni, s ez különösen elszomorította. Pedig pont ez volt a szerencséje: ha nem a minisztériumban, hanem otthon lett volna, nem tudta volna meg Kingsleytől: Pius Ticknesse vezetésével a halálfalók és az Imperius-sújott tisztviselők megkínozták és megölték Rufus Scrimgeour mágiaügyi minisztert, mivel az nem árulta el Harry Potter hollétét. Arthur hazamenekült, s még időben el tudta terelni a vendégeket, és fogadni tudta az ellenőrzési feladattal megbízott halálfalókat. Arthurt megfigyelés alatt tartották a munkahelyén, aki kénytelen volt elviselni a beiktatott halálfalókat. Legnagyobb ellensége Albert Runcorn, a Mugliivadék-ellenőrző Bizottság munkatársa volt. Miután Voldemort meghalt, s a minisztérium visszaállt, valószínűleg előléptették.
 • Gilbert Wimple a Kísérleti Bűbájok Bizottsága elnöke.
 • Pius Thicknesse – A hetedik részben (Harry Potter és a Halál Ereklyéi) tűnik fel. Voldemort az Imperius-átok hatása alá vonta őt, így Thicknesse az ő embere addig a napig, amíg Voldemort meg nem hal. Amikor az átok eltalálja őt, akkor csak egy egyszerű, ám igen fontos főosztályvezető, de Voldemort irányítása alatt és segítségével felkapaszkodik egészen a csúcsra a mágiaügyi miniszteri székig. Ezzel Voldemort és a halálfalók átvették a hatalmat a varázsvilág nagy része fölött. Thicknesse-től igen tartanak az emberek, mivel nyíltan halálfaló lett.
 • Tiberius Ogden – a Winzengamot egyik tagja volt. Tiltakozásul lemondott posztjáról, amikor Cornelis Caramel kinevezte Dolores Umbridge-ot főinspektornak a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A Mágiaügyi Minisztérium így akart lejárató kampányt indítani Albus Dumbledore és Harry Potter ellen. Ráadásul a Reggeli Proféta című újság is a szócsöve volt a miniszternek. Dombors professzor egyik vizsgáztatójának) a barátja.[8] Rokonságban állhat Bob Ogdennel, aki a Mágiaügyi Minisztériumban a Varázsbűn-üldözési Főosztály munkatársa volt.[9]

További varázslók és boszorkányok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A

 • Agnes – egy beteg a Szent Mungoban a hosszabb ápolást igénylő betegek kórtermében. A hölgy egész fejét benőtte a szőr és csak ugatásra képes.
 • Abysmal - Öregember, Gilderoy Lockhart ismerőse.
 • Ageviga - Gilderoy Lockhart felesége, Abysmal lánya.

B

 • Ambrosius Belesh – a roxmortsi Mézesfalás tulajdonosa.
 • Alphard Black - Sirius nagybátyja, ő vezette rá Sirius-t az igazságra, miszerint a kivblik, muglik, mugliivadékok és félvérek ugyanannyit érnek, mint az aranyvérűek.
 • Araminta Meliflua Black - Sirius másik nagynénje. Megpróbálta elérni, hogy legalizálják a muglivadászatot.
 • Arcturus Black (az idősebb) - Lysandra Yaxley férje. Gyermekei Cedrella Weasley, Callidora Longbottom és Charis Kupor. Valsószínű, hogy Sirius öccse, a halálfaló Regulus Arcturus Black tőle örökölte a nevet.
 • III. Arcturus Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint unokája.
 • Belvina Black - Charis Kupor apai nagynénje, Phineas Nigellus Black és Ursula Flint gyermeke.
 • Cassiopeia Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint unokája.
 • Cygnus Black - Druella Rosier felesége, Bellatrix, Andromeda és Narcissa Black édesapja. Fivérével, Orion Black-kel együtt egyetért Voldemort eszméivel, sőt, Cygnus teljes mértékben halálfaló.
 • Dorea Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint unokája.
 • Elladora Black - Sirius nagynénje. Bevezette azt a szokást, hogy a Black família tagja lefejezik a házimanókat, mikor azok már öregségük miatt nem képesek felszolgálni a teát.
 • Isla Black - Belvina Black nagynénje.
 • Lucretia Black - Idősebb Sirius Black unokája.
 • Lycoris Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint unokája.
 • Marius Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint unokája.
 • Orion Black - Walpurga Black felesége, Sirius és ifjabb Regulus Arcturus Black édesapja. Nem halálfaló, de egyet ért Voldemort eszméivel.
 • Phineas Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint gyermeke.
 • Pollux Black - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint unokája.
 • Sirius Black (az idősebb) - Phineas Nigellus Black és Ursula Flint gyermeke.
 • Walburga Black - Sirius és Regulus Black édesanyja, valamint Orion Black felesége. Grimmauld tér 12-es szám alatti házában halála napjáig számon tartotta családja vérvonalát. Dédapja Phineas Nigellus Black, a Roxfort egykori igazgatója.
 • Bogoly Berti – a Mindenízű Drazsé forgalmazója.
 • Bathilda Bircsók – Az első hat kötetben csak említés szintjén szerepelt, mint A mágia története c. tankönyv szerzőjéét. Harry Potter és a Halál ereklyéiben egyrészt Rita Vitrol egyik fő információforrása az Albus Dumbledore emlékét besározó Hírnév és hazugságok – Albus Dumbledore élete című biográfia írása során, másrészt Voldemort, miután végzett az öreg mágiatörténésszel, az ő holttestét használja fel, hogy tőrbe csalja Harry Pottert. Harmadrészt mind Harry, mind Voldemort Bathilda Godric’s Hollow-i házában fedezik fel Gellert Grindelwald ifjúkori fényképét, s ez az információ a Halál ereklyéi (illetve Voldemort esetében csak a Pálcák Ura) utáni nyomozásban döntő fontosságú. Közeli barátságban állt Dumbledore-ral.
 • Kevin Bletchley - Egykori mardekáros, más tudnivaló nincs róla. Rokonságban állhat Madam Bletchley-jel és az Arthur Weasley által említett, ismeretlen keresztnevű Bletchley-jel.
 • Madam Bletchley - Csak a neve tűnik fel a Reggeli Prófétában, a Félvér Herceg film változatában.
 • Borgin – a Borgin & Burkes feketemágia-szaküzlet társtulajdonosa a Zsebpiszok közben.
 • Bozo – fényképész
 • Violetta Bulstrode - idősebb Cygnus Black felesége. Valószínűleg Milicent Bulstrode rokona.
 • Caractacus Burke – a Borgin & Burkes feketemágia-szaküzlet társtulajdonosa a Zsebpiszok közben.
 • Herbert Burke - Pollux Black nagybátyja.

C

 • Shaozu Chang - Cho Chang édesapja.
 • Irma Crack - Pollux Black felesége, valószínűleg Vincent Crack rokona. Ez utóbbi sokáig a Malfoy-família rajongója.
 • Ellen Cracknell - Orfold Umbridge felesége, kvibli.

D

 • Antoine Delacour - Fleur apja, Apolline férje.
 • Apolline Delacour - Fleur anyja, Ruetaluclac, a véla lánya.
 • Fleur Isebelle Delacour – a Beauxbatons bajnoka, egynegyed részt véla, később Bill Weasley felesége.
 • Aberforth Dumbledore – Albus Dumbledore testvére, a Szárnyas Vadkan kocsmárosa.
 • Ariana Dumbledore – Albus Dumbledore és Aberforth Dumbledore húga. Szülei Kendra és Percival Dumbledore voltak. Sokáig azt híresztelték róla, hogy kvibli (varázstalan ember) volt. Valójában azonban Ariana boszorkány volt, de ezt eltitkolta, mert hatéves korában súlyosan bántalmazta három mugli fiú, amikor varázsolni látták. Ariana depressziós lett, többet nem merte használni a varázserejét. De az elfojtott mágia sokszor ellene fordult, és ilyenkor a kislány "nagyon csúnya dolgokra" volt képes. Amikor Albus összeveszett Gellert Grindelwalddal, és párbajoztak, Arianát véletlenül eltalálta az egyik átok, és meghalt.
 • Kendra Dumbledore – Percival Dumbledore felesége, gyermekei Albus, Aberforth és Ariana Dumbledore. Sárvérű, de Elphias Doge nekrológja szerint sosem szégyellte származását.
 • Percival Dumbledore – Albus Dumbledore, Ariana Dumbledore és Aberforth Dumbledore édesapja. Amikor lányát, Arianát muglik bántalmazták, akkor bosszúból megölte a gyerekeket. Ezért a varázslók börtönébe, Azkabanba küldték.

F

 • Arabella Figg – özvegyasszony, a Wisteria sétány lakója. Dudley Dursley születésnapi kirándulásainak ideje alatt nála tölti a napot Harry. Kvibli, tagja a Főnix Rendjének.
 • Nicolas Flamel – varázsló, alkimista; sikerült elkészítenie a bölcsek kövét. Valós személy is, legendák szerint valóban kísérletezett a "Bölcsek köve" és az "élet elixírje" előállításával.
 • Mundungus Fletcher – szélhámos, a Főnix Rendjének tagja.
 • Ursula Flint - Lysandra Yaxley unokája, a folyton kellemetlenkedő és szemtelen Phineas Nigellus Black férje. Gyermekei: idősebb Sirius, Phineas, idősebb Cygnus, Belvina, és idősebb Arcturus Black. Unokái: III. Arcturus, Lycoris, Regulus, Pollux, Cassiopeia, Marius, Dorea, Callidora, Cedrella és Charis Black. Továbbá lehetséges, hogy Marcus Flint is.
 • Florean Fortescue - Fagylaltszalon-tulajdonos az Abszol-úton.

G

 • Hesper Gamp - Pollux Black nagynénje. A részekben többször megemlítődik a Gamp-féle törvény, Hesper valószínűleg kapcsolatban áll a törvényalkotóval.
 • Gomold család Merope Gomold – Voldemort anyja, aki meghalt fia születésekor
 • Morfin Gomold – Voldemort nagybátyja
 • Rowle Gomold – Voldemort nagyapja, Merope és Morfin apja, Mardekár Malazár leszármazottja.
 • Gellert Grindelwald sötét varázsló, Albus Dumbledore fiatalkori barátja, társa a Halál Ereklyéinek felkutatásában. Elsőként a Bölcsek kövében említik, de csak a hetedik könyvben derül ki a történetben játszott szerepe. Miután Grindelwaldot utolsó előtti évében kirúgták Durmstrangból, veszélyes kísérletei miatt, meglátogatta nagynénjét, Bathilda Bircsókot Godric’s Hollowban. Itt találkozott Dumbledore-ral, és a két tehetséges fiatal között hamar barátság szövődött. Az írónő azt nyilatkozta, hogy Dumbledore a barátságon kívül mást is érzett iránta: szerelmet. Rowling nyilatkozásából viszont nem derült ki, hogy Grindelwald is táplálta-e ezt az érzést Dumbledore felé. Erejüket és tudásukat a világuralom megszerzésére akarták használni, egy olyan rendszer kiépítésére, melyben a varázslók nem rejtőznek el a muglik elől, hanem ők a társadalom vezető rétege, uralkodó osztálya. Tudták ugyan, hogy ez a forradalom áldozatokat követel majd, de készek voltak vállalni ezt „a nagyobb jó érdekében” (ez lett később Grindelwald jelszava). Dumbledore és Grindelwald kapcsolatának tragédia vetett véget: egy párbajban, melyet Dumbledore, Grindelwald és Dumbledore öccse, Aberforth vívott, meghalt Dumbledore kishúga, a súlyos beteg Ariana. Noha senki sem tudta meg, ki a kislány valódi gyilkosa, Grindelwald a felelősség elől elmenekült, és egy jó ideig nem is látta Dumbledore-t. Grindelwald Európában – Nagy-Britanniát gondosan kihagyva – tört hatalomra, a Halál Ereklyéinek szimbólumát tévén meg jelképeként, a nagyobb jó érdekének jelszava alatt. Még fiatalon ellopta Gregorovics pálcakészítő mestertől a Pálcák Urát, a Halál Ereklyéinek egyikét. Nurmengard börtönét ő maga építette politikai ellenségei számára, melynek bejárata fölé jelmondatát véste. Grindelwald gyakorlatba ültette az annak idején Dumbledore-ral közösen szőtt álmait, s kegyetlen tetteinek csak az Albusszal való viszontlátás szabott gátat: Dumbledore ekkor legyőzte őt, s így Grindelwald saját börtönébe, a Nurmengardba került. Fél évszázadon keresztül raboskodott ott, valószínűleg meg is bánta tetteit. Halálát a Pálcák Urát kutató Voldemort okozta, mivel Grindelwald nem árulta el neki, mi lett régi fegyverével, megölte.
 • Gladys Gudgeon – Gilderoy Lockhart egyik leghűségesebb rajongója.
 • Gregorovics – varázspálca-készítő, sokak szerint jobb, mint Mr. Ollivander, és még többet tud a pálcákról. Viktor Krum pálcáját is ő készítette. A hetedik kötetben Voldemort öli meg családjával együtt. Ollivander mondja el Harryéknek hogy annak idején Gregorovics azt terjesztette, nála van a Pálcák Ura. Ollivander azt gondolja, hogy ezt csak az üzlet fellendítése érdekében mondta, de amint az később kiderül, tényleg tulajdonosa volt a pálcának. Az emlékeiből kiderül hogy a Pálcák Urát Grindelwald lopta el tőle

H

 • Bertie Higgs - Rufus Scrimgeour auror kollégája, csak a hatodik részben, Cormac McLaggen elbeszéléséből ismerve.
 • Rubeus Hagrid (az idősebb) - Ifjabb Rubeus Hagrid apja, felesége Fridwulfa, a lebecsmérlő óriásnő. Rubeus egy kikötő tervezésének munkatársa volt, s az ehhez szükséges területfelmérésen egy quintaped megette.


K

 • Caspar Kupor - Charis Kupor férje.
 • Charis Kupor - Lysandra Yaxley és idősebb Arcturus Black fia. Testvérei Callidora és Cedrella.
 • Bozhidar Todorov Krum - Viktor édesapja, Todor fia.
 • Margarita Krum - Viktor nagyanyja.
 • Theodorina Krum - Viktor édesanyja. Leánykorában Genova volt a vezetékneve.
 • Todor Angelov Krum - Viktor nagyapja. Gellert Grindelwald háborújának elejéig mágiaügyi miniszter volt, ám egy nap holtan találták a dolgozószobájában.
 • Viktor Krum – a bulgáriai kviddics-csapat fogója, a Durmstrang bajnoka a Trimágus Tusán.
 • Zoja Krum - Viktor nővére.

L

 • Alice Longbottom – Neville anyja, korábban auror.
 • Algie Longbottom - Neville nagybátyja.
 • Augusta Longbottom – Neville nagyanyja
 • Callidora Longbottom - Lysandra Yaxley, Cedrella Weasley és Charis Kupor rokona.
 • Enid Longbottom - Algie Longbottom felesége, Neville nagynénje.
 • Frank Longbottom – Neville apja, korábban auror.
 • Harfang Longbottom - Callidora Longbottom férje.
 • Solaria Lovegood - Mercurio Oberbury leszármazottja, Xenophilius Lovegood felesége. Mikor Luna kilenc éves volt, Solarai felrobbantotta magát egy üstnyi hajkékítő főzettel, s belehalt a robbanásba.
 • Xenophilius Lovegood – Luna Lovegood apja, a Hírverő szerkesztője. Ő is éppolyan különc, mint lánya, furcsa ruhákat visel, a háza pedig a hengerszerű, egy bástyára hasonlít. Eleinte csak a morzsás szarvú szapirtyókról és egyéb, a varázslóvilágban is kitaláltnak számító lényekről írt, de később (a hetedik kötetben) olyan dolgokat tett közzé, amelyeket a Voldemort befolyása alatt álló Mágiaügyi Minisztérium próbált volna eltitkolni. Ezért Voldemort foglyul ejtette Lunát, és azzal zsarolta Xenophiliust, hogy csak akkor kaphatja vissza lányát, hogyha kézre keríti Harry Pottert.
 • John Leonard Lupin - Leonard Lupin fia, Julia McCock felesége.
 • Julia Lupin - John Leonard Lupin felesége. Leánykori neve: Julia McCock.
 • Leonard Lupin - Remus Lupin nagyapja, John Leonard apja.

M

 • Melenia Macmillan - III. Arcturus Black felesége.
 • Celestina Maggica – az "Elbűvölő dallamok" műsorvezetője
 • Madam Malkin – talárszabászata van az Abszol-úton
 • Lockhart Managi - Gilderoy Lockhart, az emléktörlési csalással híressé vált híresség édesanyja. Férje neve ismeretlen.
 • Olympe Maxime – a Beauxbatons Mágusakadémia igazgatója. Félóriás, de amikor ezt Hagrid szóba hozza, akkor megsértődik. Szép olajbarna bőre van, nagy fekete szeme, és görbe orra, nyakán és vastag ujjain tündöklő opálkövet viselt. A haja fekete, (a filmben vörös). A negyedik részben tűnik fel, amikor a Beauxbatons növendékeit kíséri a Roxfortban megrendezendő Trimágus kupára. Hagrid szerelmes lesz az igazgatónőbe. Az ötödik részben Olympe elment Hagriddal megkeresni az óriásokat. A filmekben Frances de la Tour színésznő játssza.
 • Vera Moon - Amos Diggory felesége, Cedric édesanyja.
 • Mortlake – a Kísérleti Bűbájok Bizottságára tartozó, feltűnően öreg vadászgörények gyanúsítottja.

O

 • Mercurio Oberbury - Nevezetes középkori mágus. Rokona Solaria Oberbury, Xenophilius Lovegood felesége.
 • Mr. Ollivander – varázspálca szaküzlete van az Abszol úton (alapítva i. e. 382).

P

 • Ann Pettigrew - Peter Pettigrew anyja, aranyvérű. Leánykori neve ismeretlen.
 • Tom Pettigrew - Peter Pettigrew apja, kvibli. Fűszerárus az Abszol úton.
 • Charlus Potter - Pollux Black sógora.
 • Ernie Prang – a Kóbor Grimbusz sofőrje
 • Madam Pudifoot - Egy népszerű kávézó tulajdonosa Roxmorts-ban.
 • Augustus Pye – Gyógyító inas

Q

 • Feng Qiu - Cho Chang édesanyja, Shouzu Chang felesége.

R

 • Peter Rain - Julia McCock barátja.
 • Recepciós boszorkány a Szent Mungoban
 • Druella Rosier - Bellatrix, Andromeda és Narcissa Black édesanyja, Cygnus Black, a halálfaló felesége. Valószínű, hogy rokonságban áll Evan Rosier-el, akit egy Wilkes nevű halálfalóval együtt öltek meg az aurorok.
 • Madame Rosmerta – A Három Seprű nevezetű kocsma, vagy étterem háztulajdonosa. Először a Harry Potter és az azkabani fogolyban tűnt fel. A filmvásznon az Oscar-díjas Julie Christie brit színésznő alakítja. A Harry Potter és az azkabani fogolyban keveset szerepel. A Harry Potter és a félvér hercegben tudtán kívül a halálfalók ügynöke lett, hogy teljesítse az küldetését, ami annyiból állott, hogy segítenie kellett kivégezni Dumbledoret, és Draco Malfoyt. Az Imperius-átok hatása alatt Hargrid egyik tanítványának, Katie Bellnek egy megátkozott nyakláncot adott, Horatius Lumpsluck professzornak pedig egy palack mérgezett mézbort, hogy ez legyen Dumbledore karácsonyi ajándéka. Malfoy kommunikált Rosmertával a hamis galleonokon keresztül. Miután Harry és Dumbledore elment egy barlangba, hogy visszaszerezzék Voldemort egy horcruxát, amelyről azt hitték, hogy Voldemorté, és visszavitték Roxmortsba, ahol Madame Rosmerta figyelmeztette őket, hogy a Sötét Jegy az iskola felett van, és adott nekik egy seprűt, amellyel gyorsan vissza tudtak menni Roxfortba, ahol Draco Malfoy terve megvalósulhatott, megölték Dumbledore-t. Később Rosmerta lerótta kegyeletét Dumbledore temetésén.
 • Ruetaluclac - Véla, Apolline Delacour anyja.

S

 • Stan Shunpike – a Kóbor Grimbusz kalauza, valószínűleg az Imperius-átok hatása miatt egy ideig halálfaló.
 • Veronica Smethley – Gilderoy Lockhart rajongója
 • Hippocrates Smethwyck – Arthur Weasley gyógyítója
 • Hepzibah Smith – Hugrabug poharának, és Mardekár nyakékének utolsó, Voldemort előtti tulajdonosa. Hugrabug pohara az ő halála révén lett horcrux.
 • Miriam Strout – a Janus Cooka kórterem felelős gyógyítója a Szent Mungoban, ő az aki nem vette észre, hogy ördöghurok került karácsonyi ajándék gyanánt a kórterembe, mely végül megfojtotta Broderick O'ment.

T

 • Ottavia Thickey - Solaria Oberbury, a szépítő és ellenkező hatású bájitalok mesterének barátnője. Ha szórakozásból be nem zárja Solariát és Xenophilius Lovegood-ot egy terembe, a két híresség nem házasodott volna össze.
 • Tom – a Foltozott Üst kocsmárosa
 • Andromeda Tonks – Black család tagja, Ted Tonks felesége, Bellatrix Lestrange és Narcissa Malfoy testvére Nymphadora Tonks édesanyja, Sirius és Regulus Black unokatestvére. Nymphadora és Remus Lupin halála után ő neveli fel unokáját, Ted Lupint.
 • Ted TonksNymphadora Tonks édesapja, Andromeda Black férje, mugli születésű.

V

 • Rita Vitrol – újságíró, a Reggeli Prófétának dolgozik. A Trimágus Tusa alkalmával Vitrol készíti el Harry első interjúját, amely során teljesen átfogalmazza a fiú szavait, emiatt Harry rossz fényben tűnik fel. Ezután hasonlóan megalázó cikket ír Rubeus Hagridról, és Hermione Grangerről is. Hermione azonban bosszút áll rajta: kideríti, hogy Rita titokban animágus, egy bogár alakját képes magára ölteni. Hallgatózás közben tetten éri, és bogáralakban foglyul ejti egy befőttesüvegben, végül megígérteti vele, hogy felhagy a rágalmazó cikkek írásával. A következő évben, mikor a Mágiaügyi Minisztérium tagadni próbálja Voldemort visszatértét, és a sajtó rendre bolondnak állítja be a szemtanút, Harryt, de Vitrol Hermione kérésére újból interjút készít a fiúval arról, ami valóban történt. A cikket Luna Lovegood apjának újsága, a Hírverő közli le, és hatalmas botrányt kavar. Amikor végül Voldemort nyíltan megjelenik, ugyanezt az interjút a Reggeli Próféta is leközli. A hetedik rész elején Vitrol egy 900 oldalas könyvet ír Dumbledore-ról (Hírnév és hazugságok – Albus Dumbledore élete címmel) számos szenzációs, de kétes hitelű részlettel, hogy „leleplezze” a múltját. Harry először az egészet rágalomnak tartja, de végül szembe kell néznie a túlzások és tévedések mögötti igazsággal. A könyvsorozat filmadaptációjában Miranda Richardson alakítja Rita Vitrol karakterét.

U

 • Orfold Umbridge - Dolores Umbridge édesapja, aranyvérű.
 • Elpiston Urquhart - Minerva McGalagony férje, a mardekár kividdicscsapatának egykori kapitányának, az ismeretlen keresztnevű Urquhart-nak apja. A roxforti igazgatóhelyettes azonban nem változtatta meg a vezetéknevét. {{forrás: harrypotter.wikia.com

W

 • Bilius Weasley - Nincs sok információ róla. A hetedik részben Ron Weasley szerint az esküvőkön leitta magát Lángnyelv-whiskyvel, s rózsákat dobált ki az öltönyéből.
 • Bill Weasley – a Gringotts Banknál dolgozik, a Főnix Rendjének tagja, később Fleur férje, a Weasley család legidősebb gyermeke.
 • Charlie Weasley – sárkánykutató, a Weasley család második legidősebb gyermeke.
 • Cedrella Weasley - Lysandra Yaxley gyereke, Arthur Weasley nagynénje. Testvérei Cahris Black és Callidora Longbottom. Cedr
 • Molly Weasley – Arthur Weasley felesége, hét gyermek édesanyja, főként a háztartást vezeti.
 • Muriel Weasley - A Weasley gyerekek nénikéje. Mindenben csak a rosszat látja, nyers a modora.
 • Septimus Weasley - Cedrella Weasley férje.
 • Wilbur Widget - Kalandor, Gilderoy Lockhart ismerőse.

Y

 • Lysandra Yaxley - Idősebb Arcturus Black felesége. Gyerekei Callidora Longbottom, Cedrella Weasley és Charis Kupor.

Muglik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Hetty Bayliss – a repülő Ford név szerint ismert észlelője.
 • Amy Benson – árva kislány, Tom Rowle Riddle sokat bántalmazta.
 • Dennis Bishop – árva kisfiú, Amy Benson barátja.
 • Frank Bryce – a Denem-ház kertésze, őt gyanúsítottak meg elsőként Denemék meggyilkolásával. Miután ártatlannak bizonyult, a kúriánál maradt, ahol egy este végül Voldemort ölte meg.
 • Mrs. Cole – az árvaház vezetője
 • Sam Creevey - Colin és Dennis Creevey apja.
 • Susan Creevey - Colin és Dennis Creevey anyja, Sam felesége. Elütötte egy figyelmetlen autós, s így szorosodott Sam és a gyerekek kapcsolata.
 • id. Tom Denem – Voldemort apja
 • Harry Evans - Lily Evans apja.
 • Angus Fleet – bejelentést tett egy repülő autóról.
 • Jean Granger - Hermione Granger édesanyja.
 • Tom Granger - Hermione Granger édesapja.
 • Mr és Mrs Mallter – építkezési vállalkozók, Vernon bácsi üzletfelei.
 • Jim McGuffin – a mugli tévéhíradó időjárás-bemondója
 • Piers Polkiss – Dudley iskolatársa és legjobb barátja
 • John Smith - Megan Whitcomb korábbi udvarlója.
 • Ted – Mugli időjós a Bölcsek Kövében.
 • Megan Whitcomb - Lily Evans édesanyja.
 • Yvonne – Petunia néni Mallorcán nyaraló barátnője.
 • A mugli miniszterelnök – szándékosan nincs megnevezve.

Kísértetek, szellemek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Hóborc – kopogószellem
 • Hisztis Myrtle – egy roxfortos diáklány szelleme, abban a leányvécében kísért, amelyikben a baziliszkusz egy pillantásával megölte.
 • Sir Nicholas de Mimsy-Porpington (Félig Fej Nélküli Nick) – a Griffendél ház kísértete
 • Szürke Hölgy – a Hollóhát kísértete eredeti nevén Hollóháti Heléna; Hollóháti Hedvignek, a Hollóhát névadójának lánya, 7. kötetben jut szerephez a Roxfortban elrejtett horcrux felkutatásakor.
 • Őrült Özvegy – Félig Fej Nélküli Nick kimúlásnapi vendége Kentből.
 • Patrick Delaney Podmore – a Fejvesztett Futam főszervezője
 • Pufók Fráter – a Hugrabug kísértete
 • Véres Báró – a Mardekár kísértete (Hollóháti Heléna [a későbbi Szürke Hölgy] imádója – és gyilkosa)
 • a Weasley család padlásszelleme

Festmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem emberi szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Agyar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rubeus Hagrid vadkanfogó kopója. Agyar, gazdája elmondása szerint, nagyon gyáva. Agyarral minden kötetben találkozhatunk. Az első részben a Tiltott Rengetegbe kíséri a gyerekeket, amikor azok letöltendő büntetésüket végzik az erdőben. A második könyvben Agyar újra elmegy az erdőbe, amikor Harryék a pókok után nyomoznak, miután Hagridot elvitték Azkabanba, a varázslók börtönébe. A harmadik könyvben különösebb szerepe nincs, ahogy a negyedikben sem, de mindkettőben említést tesznek rá. Az ötödik könyvben csak annyi a különösebb szerepe, hogy amikor Dolores Umbridge elűzi Hagridot a Roxfort-birtokról, akkor Hagrid "sietve felkapta Agyart, és elfutott". A hatodik kötet végén Bellatrix Lestrange felgyújtja Hagrid kunyhóját, ahol Agyar akkor épp benn tartózkodott. Hagrid szerencsére idejében ki tudta menteni a szűkölő kutyust. A hetedik kötetben Agyar csak egy rövid szerepet kap, amikor Hagrid és ő egy darabig együtt keresik Harryvel az utolsó előtti-előtti horcruxot, de Agyar megijed a durrogásoktól, és elszalad.

További szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ampókkobold, a Gringotts Bank alkalmazottja volt a hetedik rész elejéig, a 7. könyvben segít Harry-éknek betörni a Gringotts-ba.
 • Aragog – Hagrid tenyésztett óriáspókja.
 • Arnold – Ginny Weasley törpegolymókja
 • Bolyhoska – háromfejű kutya, az első könyvben őrzi a bölcsek kövét.
 • Csámpás – Hermione macskája
 • Csikócsőr – Hagrid hippogriffje, a hatodik részben átnevezték Szilajszárnynak.
 • Dobby – Malfoyék házimanója, a második rész végén elbocsátják, majd a Roxfortban talál munkát. A hetedik kötetben Bellatrix Lestrange öli meg.
 • Errol – a Weasley család vén és beteges baglya.
 • Fawkes – Dumbledore főnixe, a hatodik kötet végén eltűnik.
 • Firenzekentaur, az ötödik résztől kezdve jóslástan-tanár.
 • GolgomátÓriás. Ő lett az új gurg Karkus legyőzése után. Hagrid említi.[10]
 • Goronkentaur
 • Gróp – óriás, Hagrid féltestvére.
 • Hedvig – Harry hóbaglya. A hetedik kötetben a halálfalók elöli menekülés közben hal meg.
 • Hermész – Percy Weasley baglya
 • Hóki – Hepzibah Smith házimanója. Miután Voldemort ellopja Hugrabug poharát és Mardekár medálját az asszonytól, módosítja a manó memóriáját, hogy az ne emlékezzen a lopásra.
 • KarkusÓriás. Az utolsó óriáskolónia gurgja. Golgomát megölte, Hagrid említi.[11]
 • Magorián – kentaur
 • Marcang – Marge néni kutyája
 • NaginiVoldemort kígyója, az egyik horcrux, a hetedik kötetben Neville öli meg.
 • Norbert – Hagrid norvég tarajos sárkánya, a hetedik részben Charlie elmondja, hogy valójában lány, így Norberta lesz a neve.
 • Mrs NorrisArgus Frics macskája. Mindig ő szól Fricsnek,(nem tudni hogy hogyan)a rossz diákokról,és Frics pillanatokon belül megérkezik.
 • Pulipinty – Ron baglya a negyedik résztől.
 • Ronan – kentaur
 • Sipor – a Black család házimanója
 • Trevor – Neville Longbottom folyton elvesző és megkerülő varangya.
 • Winky – a Kupor család házimanója, később a Roxfortban "dolgozik".

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Professor Quirinus Quirrell: ez az oldal azt állítja, hogy a Quirinus név egy varázslókártyán szerepel, és magától Rowlingtól származik, de ez nincs megerősítve.
  Az angol eredetiben Mógus neve „Quirrell”, amivel a „Quirinus” keresztnév alliterál. Ha a „Quirrell” fordítása „Mógus”, akkor a „Quirinus” helyett magyar fordításban az alliteráció megőrzésére használható lenne a „Mirinus” név, ami egy fanfictionban fordul elő.
 2. ^ a b A „tanári karból való távozási oka” rövidítve.
 3. Csak egyszer említik, a „Tűz Serlege” kötetben, a 34. fejezetben.
 4. A „Geladon” keresztnév egy magyar nyelvű könyvben bukkan fel egyedül: Avas Ary. Ki kicsoda Harry Potter világában - A Heti Próféta életrajzi válogatása (magyar nyelven). Gold Book, 304. o. ISBN 963426083X (2008) 
 5. ^ a b Avas Ary. Ki kicsoda Harry Potter világában - A Heti Próféta életrajzi válogatása (magyar nyelven). Gold Book, 304. o. ISBN 963426083X (2008) 
 6. J. K. Rowling: The Noble and Most Ancient House of Black (angol nyelven) (kép). hp-lexicon.org, 2006. február 22. „Cygnus / 1889–1943”
 7. J. K. Rowling: The Noble and Most Ancient House of Black (angol nyelven) (kép). hp-lexicon.org, 2006. február 22. „Cygnus / 1889–1943”
 8. J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje, Animus Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 963-9307-88-2, 618. oldal
 9. J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg, Animus Kiadó, Budapest, 2006, ISBN 963-9563-75-7, 193. oldal
 10. Golgomath (angol nyelven) (wiki). wikia, 2012
 11. Karkus (angol nyelven) (wiki). wikia, 2012