A Frakk, a macskák réme epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a lista a Frakk, a macskák réme című magyar rajzfilmsorozat epizódjait tartalmazza.

Első évad (1971)[szerkesztés]

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   1.    Diadal    Macskássy Gyula, Nagy Pál    1972. december 23.
   Élt egyszer két kövér macska, Lukrécia és Szerénke, a gazdáikkal Károly bácsival és Irma nénivel. A kövér macskák boldogan éltek a szép kertes házban, igaz, hogy Irma néni nagyon elkényeztette őket. Ebből lett a baj. Károly bácsi addig álmodozott egy olyan kutyáról, amelyik macskát reggelizik, ebédel, vacsorázik, amíg egyszer csak valóban egy eleven kutya jelent meg a házban: Frakk, a macskák réme.
   2.    Éji zene    Harsági István, Nagy Pál    1972. december 30.
   Károly bácsi új szabályt vezet be a házba: a macskáknak ettől kezdve minden éjjel kint kell aludniuk az udvaron. Tél van, hideg van, a macskákra pedig csak a padlás vár, ahol egérfogás várna rájuk. A két lusta macskának persze egyáltalán nem füllik ehhez a foga, ezért ravasz tervvel állnak elő: összetoborozzák macskabarátaikat, hogy az éjjel kiadós macskazenét nyávogjanak, és ezzel elűzzék mások legszebb álmát is. Végül Frakk lép fel erényesen az éjszakai zajongók ellen.
   3.    A betegápoló    Macskássy Gyula, Cseh András    1973. március 3.
   Nagytakarítás van Károly bácsiéknál, amiből mindenkinek ki kell venni a részét. A macskák kitalálják, hogy beteget szimulálnak, hogy elkerüljék a munkát. Frakkot megbízzák a felügyeletükkel, noha a macskák szívesen rátennék a mancsukat arra az ínycsiklandó sült-csirkére, amit Irma néni ebédre csinált. Így minden trükköt bevetnek, hogy megszabaduljanak rendíthetetlen betegápolójuktól.
   4.    Egerészni jó    Macskássy Gyula, Cseh András    1973. február 3.
   Károly bácsiék házába beköltöznek az egerek, miután elterjed a híre, hogy az ottani macskák egyáltalán nem szeretnek egerészni, így ez a ház biztonságos számukra. Frakknak kell megreguláznia a macskákat, hogy azok megszabadítsák őket a kártevőktől.
   5.    Fő a kényelem!    Cseh András    1973. február 17.
   Igazi tor-túra veszi kezdetét a macskák számára, amikor egy vasárnap délután Frakk mindent elkövet, hogy ne hagyja őket pihenni.
   6.    Árulás    Macskássy Gyula, Cseh András    1973. február 24.
   Frakk mindig összejárja a tornácot a sáros lábnyomaival, ezért Károly bácsi megfenyegeti, hogyha még egyszer ezt csinálja, a pincébe zárja őt. Később aztán újra és újra titokzatos lábnyomok bukkannak fel a tornácon, de már nem Frakk hibájából. A derék vizsla felteszi magának, hogy megtalálja a bűnöst.
   7.    Élőkép    Macskássy Gyula, Nagy Pál    1973. január 20.
   Károly bácsi születésnapjára Irma néni libamáj-pástétomot készít, amit a macskák is szívesen megízlelnének. Ezért a fogukra való ínyencség megszerzéséhez megfelelő elterelő műsort szerveznek: élőkép bemutatót, melyben, nem véletlenül, Frakknak is szerepe van.
   8.    Éjszaka fényei    Cseh András    1973. január 13.
   Mint minden éjjel, a macskáknak kint kell az udvaron aludniuk. Lukrécia jóvoltából számtalan ötletet vetnek be a házba való visszajutásra, csakhogy nem számolnak Frakk leleményességével.
   9.    Szerénke művelődik    Nagy Pál    1973. január 6.
   A macskák legújabb terve, hogy megússzák az éjszaki egerészést a hidegben, hogy a könyvespolcon húzzák meg magukat "művelődés" céljából.
   10.    Egy kis kényeztetés    Cseh András    1973. január 27.
   Károly bácsi kioktatja Irma nénit a háziállatok felelősségteljes tartásáról és gondozásáról. Ironikus módon, később ő is azon kapja magát, hogy éppúgy elkényezteti Frakkot, mint Irma néni a macskákat.
   11.    Elégtétel    Nagy Pál    1973. március 17.
   A macskák unják már, hogy Frakk mindig felkergeti őket a szekrény tetejére, és nem engedi őket le onnan. Eljön a bosszú ideje, mikor Frakkot benevezik egy kutyakiállításra, és három napig kennelbe zárják.
   12.    Pancsi-pancsi    Cseh András    1973. február 10.
   Lukrécia bogarat ültet Károly bácsi fülébe, hogy vigye Frakkot többet sétálni, különben el fog hízni. A sétához sajnos a legpocsékabb időt választják, így mindketten jó alaposan eláznak, és ennek persze az ötletgazda issza meg a levét.
   13.    Bizsu    Nagy Pál    1973. március 10.
   A macskák kitalálják, hogy Frakkot meg kéne házasítani, hogy végleg elköltözzön tőlük. Találnak is számára egy helyes Bizsu nevű kutyakisasszonyt, akivel megpróbálják összeboronálni. A vakrandi sajnos nem alakul fényesen, és a macskák terve a visszájára fordul.

Második évad (1972-73)[szerkesztés]

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   14.    Karácsonyi angyalkák    Nagy Pál    1973. december 23.
   Közeleg a karácsony, és Károly bácsi nem tudja eldönteni, mit vegyen Irma néninek, és ez fordítva is így van. Ezért mind ketten a kedvenceikhez fordulnak segítségért. A macskák és Frakk elhatározzák, azt vetetik meg gazdáikkal, amire ők leginkább vágynak.
   15.    Macskabál    Nagy Pál    1974. január 12.
   Irma néni rengeteg kocsonyát készít, amire Lukrécia szeretné meghívatni a barátnőit. De ehhez el kell távolítaniuk a háztól Frakkot, ezért elhatározzák, hogy macskabálba viszik őt, ami valójában csak egy agyafúrt csapda. Frakk szerencsére átlát a cselen, és megakadályozza, hogy a macskák rátegyék a praclijukat a kocsonyára.
   16.    Számtanóra    Nagy Pál    1974. január 19.
   Amíg Károly bácsi és Irma néni a moziba mennek, odahaza Frakk megtanítja a macskákat pár hasznos dologra: írni-olvasni, számolni, és persze rengeteget mozogni.
   17.    A szomszéd kakas    Cseh András    1973. november 17.
   Frakkban felébrednek a vadászösztönök, így véletlenül megszorongatja egy kicsit a szomszéd kakas nyakát. A macskák szemtanúi lesznek ennek, és megzsarolják a vizslát, hogy beárulják Károly bácsinál, hacsak nem teljesíti minden óhajukat.
   18.    Lábnyomok a vetésben    Nagy Pál    1973. november 24.
   Frakk mindig összejárkálja a veteményes kertet, így a macskák új módszert fedeznek fel, hogyan tegyék őt kegyvesztetté a gazdáik szemében.
   19.    Beteglátogatók    Cseh András    1973. december 29.
   Frakk véletlenül megsérül, és kórházba kerül egy rövid időre. A kórtársaival együtt arról panaszkodnak, milyen gonosz és alantas lények is a macskák, amikor Frakk legnagyobb megdöbbenésére Lukrécia és Szerénke empatikusan meglátogatják őt.
   20.    A kerékpár    Cseh András    1973. december 8.
   Frakk meggyőzi Károly bácsit, hogy vegyen egy kerékpárt, mert így gyorsabban eljuthat bárhová. Ám Károly bácsi nem tud biciklizni, amiből akadnak kellemetlenségek.
   21.    Majd mi megmutatjuk    Nagy Pál    1973. december 15.
   Irma néni elutazik egy napra, ezért Károly bácsi és Frakk elhatározzák, hogy móresre tanítják a macskákat. Amikor azonban ők segítenek, hogy Károly bácsi le ne bukjon a szivarral kiégetett nappali szőnyeg miatt, az öreg megenyhül irántuk, Frakk legnagyobb bosszúságára.
   22.    A sonka ízű sajt    Cseh András    1974. január 5.
   Irma néni hazatér az utazásból, és mindenkinek hoz ajándékot, Károly bácsinak például különféle sajtínyencségeket. A macskák is szívesen megkóstolnák azokat, amit Frakknak kell megakadályoznia.
   23.    Ó, mely sok hal…    Cseh András    1973. november 10.
   Lukrécia és Szerénke fogyni szeretnének, ezért Frakk elviszi őket horgászni a tópartra. De a fogyókúra nem tart sokáig, és a macskák megpróbálják kijátszani Frakkot, hogy nyugodtan sütkérezhessenek.
   24.    A megszokott kerékvágás    Cseh András    1974. január 26.
   Miután Frakk megmenti Lukréciát a hóviharból, ő hálából halálra ajnározza a vizslát. Frakk emiatt kellemetlenül érzi magát, így Irma néni segít, hogy a dolgok visszarendeződjenek a megszokott kerékvágásba.
   25.    Kedves emlék    Nagy Pál    1973. december 1.
   Mivel Frakkról még nincs családi fénykép, ezért Károly bácsi akar egyet készíteni, de valahogy sose tudja megörökíteni a megfelelő pillanatot Frakkról.
   26.    Vándorcirkusz    Cseh András    1974. február 2.
   Vándorcirkusz érkezik a városba ezért a macskák kitalálnak egy ravasz tervet, hogyan fedjék el a csínytevéseiket: majomlábnyomokat szórnak el mindenhol a házban, és ezzel egy cirkuszból elszökött majomra kenik a bűneiket. Csakhogy nem számolnak Frakkal, aki rájön a turpisságra.

Harmadik évad (1978)[szerkesztés]

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   27.    De jó sport a foci    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1979. december 29.
  
   28.    Vegyünk neki labdát    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1980. január 5.
   Frakk vadászosdit játszik a ház körüli tárgyakkal, amiknek mindegyikét szétrágja. Károly bácsi szerint kell egy kis szórakozás szegény kutyának, ám mikor Frakk a kalapját, és a cipőjét kezdi rágni, úgy dönt inkább labdát vesz Frakknak, hogy azzal játsszon. Focilabdát vesznek, Károly bácsi pedig megtanítja Frakkot focizni. A macskákat azonban idegesíti a labdapattogást, ezért megegyeznek, hogy eltűnteik a labdát. Lukrécia elcsalja a Frakkot, azzal hogy egy sünt talált a kertben, míg Szerénke fogja a labdát és felviszi a padlásra. Frakk azonban rájön, hogy becsapták és elkapja a macskák grabancát. Később, mikor ebédelni hívják, ő azt mondja még labdázik, valójában nem labdával, hanem a macskákkal, akiket feldobál a levegőbe.
   29.    A művelt eb    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1980. január 12.
   Lukrécia és Szerénke azzal ugratják Frakkot, hogy buta. Meghallva ezt Károly bácsi, beíratja a kutyaiskolába. Első nap hazaérve megmondja Lajcsikának, hogy ő is jár iskolába. Focizás közben azonban a labda fönnakad a tetőn. Lajcsikának kell felmásznia érte, de aztán nem tud lejönni onnan. A macskáknak sikerült levinniük őt. Eközben Károly bácsi megkérte Lajcsika anyukáját, hogy hadd vigye el ezután Lajcsika Frakkot a kutyaiskolába, aki ebbe beleegyezett. Végül a tanév végén Frakk kitűnő bizonyítvánnyal jön haza.
   30.    Egér pongyolában    Meszlényi Attila, Imre István, Várnai György    1980. január 19.
   Frakk mindenkinek kinézi a falatot a szájából. Nem bírja elviselni, ha más eszik. Irma néni nem állja meg, hogy ne adjon a kunyeráló Frakknak vajas pirítóst. Majd Lukrécia bögréjéből is kiissza a tejet. Károly bácsinak is kell adnia a vizslának a házikolbászból. Közben Irma néninek jön egy barátnője, aki azt hiszi, Frakkot éheztetik. Ezért beárulja őket a Magyar Állatvédő Egyesületnél. Onnan érkezik egy nő Frakkékhoz, aki kíváncsi, hogy a kutya hogyan eszik.

A vizsla kér Lukréciától hidegsültet. Lukrécia és Szerénke egy egeret raknak a kutya tányérjára, és sonkával letakarják. Frakk azonban hamar megérzi és észre is veszi, mit kapott. Jól megkergeti a macskákat.

   31.    Nyesőolló díszdobozban    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1980. január 26.
   Károly bácsi elhagyja a nyesőollóját. Frakkal próbálja megkerestetni, aki azonban csak régóta berozsdásodott, vagy elmállott nyesőollókat talál. Irma néni így odaadja Károly bácsinak az egy hónap múlva megünnepelendő születésnapi ajándékát, ami egy vadonatúj nyesőolló, egy díszdobozban. Az új nyesőolló azonban, csakúgy mint a régi hamar eltűnik. Frakk próbálja megkeresni, mivel Irma néni estére visszavárja a díszdobozába az ollót. Azonban egy sündisznó orron szúrja Frakkot, így megzavarodik a szaglása. Károly bácsi az megrozsdásodott nyesőollóra fogja, hogy az új egy kis eső miatt megrozsdásodott. Irma néni szerint csak felületi rozsda, így ki kell fényesíteni. Frakkék alufóliával tekerik be, ám Irma néni hamar használni szeretné. Az olló azonban hamar eltűnik. Később mikor Károly bácsi leveszi a mellényét, a zsebébel előkerül, az új és régi nyesőolló. Az egyik Frakké lesz, aki azt mondja, macskafarkincákat fog nyesni vele.
   32.    Egy tollseprű tündöklése    Meszlényi Attila, Imre István, Várnai György    1980. február 2.
  
   33.    Hajrá, vadmacskák!    Meszlényi Attila, Imre István, Várnai György    1980. február 9.
   Frakk, Lukrécia, és Szerénke kirándulni mennek az erdőbe. Irma néni rántott májat csomagol nekik az útra, amit a macskák meg is esznek Frakk elől. Később találnak egy kis vadászlakot, ahol egy vadász lakik. A macskák azt hazudják a vadásznak, hogy Frakkot elkergette a gazdája, és arra kérik fogadja őt be. A vadász megmutatja Frakknak a trófeáit, és a puskáját, de Frakk inkább haza akar menni. A vadász azt mondja most már az ő kutyája lesz, de Frakk ezt nem akarja, majd felborítja a házat és távozik. A macskák közben eltévednek az erdőben. Frakk megtalálja a hazavezető utat, ahol rántott máj szagot érez, és rájön, hogy a macskák megették előle. Ezután kijelenti, hogy vadmacskákra fog vadászni, és egészen hazáig kergeti Lukréciát és Szerénkét, azt kiabálva: Hajrá vadmacskák!
   34.    Ki táncol Lukréciával?    Meszlényi Attila, Imre István, Várnai György    1980. február 16.
   Lukrécia, Szerénke és Fricike, a kandúr éppen szánkózásból érkeznek haza. Lukrécia egy csésze meleg tejre invitálja Fricikét. Frakk éppen a díványon alszik, és hirtelen megérzi a macskaszagot. Felébred, és rátámad Fricikére, aki ijedtében a szekrényre menekül. Lukrécia és Szerénke beárulják Irma néninek Frakkot, aki elmondja a vizslának, hogy hozzá kell szoknia, hogy a macskákhoz olykor-olykor vendégek is járnak.

Ezt követően Lukrécia és Szerénke meghívja a barátait, Frigyest, Lőrincet, és még több macskát is házibulira. Frakk Károly bácsi szobájában van, és át akar menni, eközben ugat is. A vendégek a másik szobában táncolnak, majd amikor Irma néni tejet hozza, az egyik vendég a kutyaugatásra panaszkodik. Ezután az összes macska elmegy a háztól, hiába tartóztatja őket Lukrécia és Szerénke. Frakk átmegy abba a szobába, ahol előzőleg a vendégek voltak. A kutya megeszi az összes szendvicset, amit meghagytak. Szerénke sír, Lukrécia és Irma néni megróják, amiért elrontotta a házibulit. Ezután viszont Frakknak kell táncolnia a macskákkal, aztán viszont megunja, és vissza akarja hívni Frigyest és Lőrincet. Egy botra kolbászt rak, amit Fricike megesz, majd Frakk be akarja hívni őket, de elszaladnak. Lukrécia továbbra is Frakkal akar táncolni, így a vizslának továbbra is táncolnia kell a macskákkal.

   35.    A falkatárs    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1980. február 23.
   Frakk felfedezi, hogy a macskák felfeküdtek Károly bácsi megvetett ágyára. Az est folyamán az Ebtenyésztők Öt percét nézik, ám Károly bácsi telefon miatt kimegy a szobából. A műsorban elmondják, hogy aki megengedi a kutyának, hogy felfeküdjön az ágyára, az elveszti gazdai tekintélyét, és kutya ettől kezdve csak falkatársának tekinti. Frakk ezt hallva felfekszik Károly bácsi ágyára, aki megengedi neki, mivel a macskák is ott alszanak. Később mikor le akarja tessékelni onnan, Frakk megmorogja, mivel most már csak a falkatársként tekint Károly bácsira, aki így kénytelen vele aludni. Lukrécia azt tanácsolja, hogy nyomja le Frakk nyakát, mert akkor visszaszerzi a tekintélyét, amit szintén mondtak a műsorban. Frakk azonban tudja ezt, mivel ő is látta a műsort. Károly bácsi elhatározza, hogy másnap nem fog felkelni az ágyából. Mikor a macskák azt kérdik megehetik-e Frakk ebédjét, Frakk kiugrik az ágyból, ami így összetörik. Károly bácsi arra kéri az asztalost, hogy magasítsa meg az ágyat annyira, hogy Frakk ne tudjon felugorni rá. Ám Károly bácsinak tériszonya van, így Frakk alszik az ágyban, Károly bácsi pedig Frakk fekhelyén. Az este, mikor Irma néni jó éjszakát kíván Károly bácsinak és Frakknak, mindketten őt nyilvánítják falkavezérüknek.
   36.    A csúzli    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1980. március 1.
  
   37.    Gumicsont    Meszlényi Attila, Imre István, Várnai György    1980. március 8.
  
   38.    Cinkemama küldi    Nagy Pál, Imre István, Várnai György    1980. március 15.
  
   39.    Mit hoz a Télapó?    Meszlényi Attila, Imre István, Várnai György    1979. december 23.
  

Negyedik évad (1984-85)[szerkesztés]

   #    Cím   Rendező   Első sugárzás
   40.    Rézlakodalom    Cseh András    1988. január 9.
   Elérkezik Károly bácsi és Irma néni 45. házassági évfordulója, a "rézlakodalom", amit mindannyian megünnepelnek. Károly bácsi figyelmességből lebetonozza a tornác előtti részt, Irma néni pedig betanít Frakknak és a macskáknak egy szép éneket.
   41.    Kolbászkiállítás    Cseh András    1987. november 14.
   Ismét beköltöznek az egerek a házba, így Frakk munkára fogja a macskákat. Lukrécia ezért eddigi legravaszabb tervével áll elő: kolbászkiállításról hazudik Frakknak, hogy menjen el otthonról, miközben az utcákat sintér járja, hogy kóbor kutyálat gyűjtsön be. Abban reménykednek, hogy így végleg megszabadulhatnak Frakktól. Egy kedves idős asszony segít végül az elkóborolt vizslán, hogy hazajusson.
   42.    Régiségek    Cseh András    1987. november 21.
   Frakk véletlenül összetöri Irma néni kuglófsütő régiségét, ami miatt nem mer a gazdasszonya szeme elé kerülni. Károly bácsi segít neki, hogy megoldódjon a probléma.
   43.    Hol vadász, hol juhász    Cseh András    1987. november 28.
   Károly bácsi két kis bárányt vesz a házhoz, hogy azok nyírják helyette a füvet. A bárányokat azonban nem lehet egyedül hagyni, ezért Frakkot bízza meg az őrzésükkel, ám ő vadászkutya lévén nem lelkesedik a feladatért. Egy helyi vadász el is viszi őt egy vadászatra, ami viszont nem pont olyan örömöt nyújt Frakknak, mint amire számított.
   44.    A kiskutya pizsamája    Cseh András    1987. május 18.
   Irma néni rokonai az idős házaspárra bízzák a gyerekeiket egy hétvégére. Frakk nagyon hamar megtalálja velük a közös hangot, ám különböző, vicces játékaik, melyeket kitalálnak, elég sok fejfájást okoz a ház többi lakójának.
   45.    Az irigy kutya karácsonya    Cseh András    1987. december 26.
   Megkezdődik a karácsonyi készülődés. Irma néni a téli hidegben eleséget tesz ki a cinegéknek, amit Frakk mindig eleszik a madarak elől. Ezért mindenki irigy kutyának hívja őt. Frakknak be kell bizonyítania, hogy szíve sokkal nagyobb, mint az étvágya.
   46.    Gyere, kiskutyám!    Cseh András    1987. december 12.
   Károly bácsi és Frakk vadászkiállításra mennek a fővárosba. A célállomást metróval akarják elérni, ám Frakk tériszonya miatt a mozgólépcsőn való fel-és lejutás elég sok bonyodalmat okoz. Ennek következtében, és főleg az Irma nénitől kapott költőpénz felelőtlen használata miatt végül még a kiállításról is lemaradnak.
   47.    A gyűjtemény    Cseh András    1987. december 19.
  
   48.    Zöld erdőben jártam    Cseh András    1988. január 2.
  
   49.    Kis kacsa fürdik    Cseh András    1987. október 3.
  
   50.    Csónaktúra    Cseh András    1987. október 10.
  
   51.    Egy cica… két cica…    Cseh András    1987. október 24.
  
   52.    Oh, az édes otthon    Cseh András    1987. október 31.