A Föld söpredéke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Föld söpredéke
SzerzőArthur Koestler
Eredeti címThe Scum of the Earth
Nyelvangol
Műfajönéletrajz
Kiadás
Kiadás dátuma1941
Magyar kiadás dátuma1998
FordítóMakovecz Benjamin
Oldalak száma258
ISBN963 379 357 2
SablonWikidataSegítség

A Föld söpredéke Arthur Koestler egyik önéletrajzi írása, amelyben 1939–1940 közötti franciaországi élményeit írta le 1941-ben, amikor már beadta jelentkezését a brit hadsereghez, de válasz még nem érkezett kérelmére. Ez a könyv Koestler első angol nyelvű műve. A Párbeszéd a halállal cíművel együtt élete különösen nehéz időszakát dolgozta fel:

Internálótáborban élni háború idején önmagában sem kellemes dolog, az én esetemben ráadásul nagyon is hamar követte a polgárháborús börtönélményeket. A Párbeszéd a halállal élményeit csak két év választja el A söpredékben megírt tapasztalatoktól. A közben eltelt idő túl rövid volt ahhoz, hogy lélegzetet vegyek, s így különösen kemény volt a megpróbáltatás.
– Arthur Koestler[1]

A mű címe[szerkesztés]

A Föld söpredéke kifejezést Koestler a francia sajtóban megjelent szalagcímből kölcsönözte. Egy újságcikk ugyanis a második világháború kitörésekor Franciaországban élt, letartóztatott külföldieket veszélyes bűnözőknek próbálta beállítani, erre Koestler, látva, hogy kiket fogtak el, cinikusan megjegyezte, hogy „ők aztán igazán a Föld söpredéke”.[2]

Tartalma[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1939 tavaszától Koestler Dél-Franciaországban, Roquebilliére-ben tartózkodott G.-vel, a szobrásszal (A láthatatlan írás című művéből kiderül, hogy Daphne Hardyról van szó) és tovább dolgozott a Sötétség délben című regényén. Szeptemberben Párizsba utazik, ahol mint külföldit letartoztatják, majd a Roland Garros stadionban berendezett gyűjtőtáborba szállítják. Innen az internáltak a Le Vernet-i táborba szállították át, ahol embertelen körülmények uralkodtak. Koestler leírja a tábor mindennapjait, az egyes barakkok lakóit, a tábor őreit is jellemzi. A Párbeszéd a halállal című művéhez hasonlóan a Föld söpredéke is tartalmaz eredeti napló részleteket. Koestler részletesen elemzi a háború kitörése előtti, az országos megszállása idején jellemző hangulatot. A táborból 1940 januárjában szabadult, innen Párizsba ment, majd kalandos úton Marseille-en és Lisszabonon keresztül Angliába menekül.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • A Föld söpredéke; ford. Makovecz Benjámin; Osiris, Bp., 1998 (Osiris könyvtár. Irodalom)

Stílusa[szerkesztés]

Hasonlóan a Párbeszéd a halállal című önéletrajzi írásához, Koestler ebben a műben is eseményleírások és eredeti naplórészletek közlése mellett helyzetelemzést is végez. Több helyen utal a francia sajtóban megjelent hírekre, egyes francia személyek véleményén keresztül mutatja be a német megszállás előtti és alatti közhangulatot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Arthur Koestler: A láthatatlan írás, Az önéletrajz második része (1932–1940), (Fordította: Makovecz Benjámin) Budapest, Osiris Kiadó, 1997, 545. oldal ISBN 963-379-288-6
  2. Arthur Koestler: A Föld söpredéke, Budapest, Osiris kiadó, 1998, 65. oldal