A Doktor Neve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Doktor neve
Doctor Who
33. (7.). évad, 240. (798.), 86. (102.). epizód
Eredeti cím The Name of the Doctor
Főszereplők
Vendégszereplők
Író Steven Moffat
Rendező Saul Metzstein
Producer Steven Moffat, Denise Paul, Marcus Wilson, Caroline Skinner
Első sugárzás 2013. május 18.
Játékidő 45 perc
Kronológia
← Előző
Következő →
Rémálom Ezüstben
A Doktor Napja

A The Name of the Doctor (A Doktor neve) a Doctor Who sorozat 243. (az újraindítás óta a a 83.) része.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy javítóműhelyben két ellenőr Idő Lord azt észleli, hogy egy másik Idő Lord (Az első Doktor) el akar lopni egy Tardis-t. Ekkor kiderül, hogy ez gallifrey-en van. Ekkor a Doktornak egy számára ismeretlen nő jelenik meg előtte, aki nem más mint Clara, és azt mondja, hogy nagy hibát akar elkövetni.

Ezután Clara zuhan egy örvényben, és elmeséli, hogy szétszúródik a Doktor idővonalán, és meg kel mentenie az őt, de a Doktor nem veszi észre.

Madame Vastra egy Clarence nevű gyilkost hallgat ki, és ő azt mondja, hogy jön a Suttogó. A gyilkos a saját életét azzal akarja menteni, hogy elmondja, hogy a Dotkor egy titkát a sírba akarja vinni, de felfedezték.

Majd Jenny azt mondja, Vastra-nak otthonukban hogy nem kel életben maradnia Clereance-nek. A szilúri nyomozónő pedig meg akarja fejteni a gyilkos mondandóját, és ezért egy konferenciát akar összehozni a Doktor néhány barátjával. Jenny észreveszi, hogy elment Strax egy szokásos szombati verekedésre. A gyíknő azt kívánja, hogy a szontári bár nem fedezte fel volna azt a helyet.

Strax éppen egy férfit akar megölni, de egy fiú gyorsan egy táviratot ad át a szontárinak. Strax arra kéri a másik embert, hogy verje el.

Majd Vastra, és Jenny felkészülnek a konferenciára azzal, hogy meggyújtják a gyertyákat. Ekkor suttogások hangzanak el, hogy elkészült a csapda. Ekkor már már kezd kezdődni a konferencia. Majd egy csésze teát önt amit az egyik kedvenc emlékéből forrázott. Ekkor már megjelent Strax, aki nem akart ott lenni, hacsak egy fontos ügyről van szó. Vastra azt mondja, hogy a Doktorról miatt van. A szontári kérdezi, hogy kik lesznek még ott. A gyíknő azt mondja, hogy a nők

Clara ismét anyja szufléját akarja sütni. Artie azt kérdi, hogy hogyan lehet Clara szufléja, ha nem ő főzi. A dada azt válaszolja, hogy:"Nem a szuflé a szuflé. A szuflé a recept.". Clara-hoz ekkor érkezett egy levél, és ezt találja rajta: "Egyedül nyisd ki,/Drága Clara". Majd elolvasta a levelet, melyben megmagyarázza, hogy miért érkezett oda a levél és, hogy neki meg kel gyújtania a borítékban található gyertyát, ami egy altató szert bocsát ki, transzállapotba kerül, s közvetlen kommunikációt tesz lehetővé az évek között. Továbbá azt írja, mivel Clara-nak nincs oka bízni a levélben, ezért ugyanezt az altatószert belecsempészte a levélbe. Majd összeesett, s már a konferencián találta magát.

Clara kérdi, hogy miért van ott. Jenny azt válaszolja, hogy alszik. Vastra hozzáteszi, hogy az időutazás mindig is lehetséges volt álmainkban, majd kijelenti, hogy már csak egy résztvevőre kel várni, aki nem más mint River Song. Strax botránykozik, mert River haja nagyfejű. Jenny azt mondja, hogy az a haja.

Ekkor már itt termett River. Jenny megkérdezi, hogy ezt hogy csinálta, és a professzornő azt feleli, hogy botrányosan. Majd Vastra bemutatja Clara-t Rivernek, mert még nem találkoztak.

Ezután Vastra elmagyarázza, hogy miért vannak ott. Elmondja, hogy egy halálra ítélt gyilkos, Clarence DeMarco életét megvette egy téridő koordinátákkal. A gyilkos állítása szerint ott található meg a Doktor legnagyobb titka. A titkot senki sem tudja. Vastra azt mondja, hogy Doktor senkivele sem beszél a titkairól, hacsaknem azt hiszi Clara, hogy kivétel, s feltetetteti magában a kérdést: "Mi a neve?".

Ekkor Jenny-t elkezdték elkapni a Suttogók. Majd River elmondja, hogy tudja a nevet, ezután Clara megkérdezi, hogy hogyan tudta meg a nevét, s erre azt mondja a professzornő, hogy rávette. Ezután River elmondja, hogy egy ideig tartott. Majd Clara megkérdezi, hogy a professzornő a barátja, ezután River azt válaszolja, hogy több volt annál, mint egyszer régen.

Ezután Vastra azt kérdezi Rivertől. hogy még kapcsolatban áll-e a Doktorra, és azt mondja, hogy nem szereti, ha valami véget ér. River megkérdezteti Vastra-tól, hogy hogyan bizonyította értékeit. A nyomozónő azt válaszolta, hogy egy szóval bizonyította be, ami nem más mint Trenzalore. Majd River megkérdezi, hogy pontosan mondta, hogy mit adott neki. Ezután egy emléket mutat, amiben ez hangzik el: "Tudja, a Doktornak van egy titka amit sírba visz. És felfedezték." Majd a professzornő észreveszi, hogy félreértette.

Ekkor Jenny észrevette, hogy elfelejtette bezárni az ajtót. Azt is észreveszi, hogy valaki velük van. És hallja. Majd "meghalt". Majd River felébreszti Vastra-t, és ott találja a Suttogókat. Ezután Strax-t. Őt is elkapták a Suttogók. Majd a Suttogók is bekerültek az álomba, és megjelent előtte a Nagyhatalmú Létforma arca és azt azt akarja a Doktornak üzenni Clara által, hogy "Elveszti társait örökkön örökre, ha nem megy el a trenzalore-i mezőkre." Ezután River tiltakozik, hogy a Doktor sohase mehet Trenzalore-ra.

Ekkor már Clara felébredt, és a Doktort hallja, aki most Artie-val, és Angie-vel játszik hideg-meleges bújócskát. Clara megkérdezi, hogy miért van itt, és azt feleli, hogy Mr. Maitland átugrott a szomszédba, és azt mondta, hogy vigyázzon a gyerekekre. A gyerekek moziba akartak menni, de nem akartak elmenni. Majd Clara azt mondja, hogy mégis, és a Doktor a gyereket kis dalekoknak becézte, majd megkérdezi, hogy mi a baj.

Ezután Clara teát önt, közben az álomra emlékszik vissza. Mikor már Trenzalore-t említette visszament a Tardis-ba.

Majd Clara megkereste a Doktort, a Tardis konzolja alatt. A Doki felelevenítette, hogy honnan hallotta azt a helyet, hogy sokan említették, és hogy mindig is gyanította, mi az, de sose akarta személyesen kideríteni. Ezután Clara-t rácsatlakoztatja a Tardis memóriájára, hogy rátölthesse. Ezután a Doktor elmondja, hogy mi Trenzalore. Számára egy hely ahova soha sem szabad eljutnia, mint időutazó. Majd a Doktor elmondja, hogy nem a titkát, hanem a sírját találták meg. Ekkor megerősítette, hogy el akar menni, de Clara emlékezteti, hogy nem szabad. A Doktor csak azért akar elmenni oda, hogy megmenthesse Vastra-t, Strax-t és Jenny-t, főleg tartozásból törődöttségükért.

A Tardis beindult, de nem működik. Ugyanakkor már megérkeztek a Doktor leendő halálának helyszínére. Ő búsan fogadja Trenzelor felszínét, mert másként képzelte el élete utolsó éveit. Ezután a szónikus csavarhúzójával a Tardis nagyrészét kikapcsolja, és már zuhannak. Ezután a Tardis ablakán egy kis repedést vesz észre. A Doktornak baja van, hogy mások is vannak ott, mert az lehet az egész világegyetem legveszélyesebb helye. Ekkor már utolsó csatájának harcosainak sírkövei veszik körül.

Majd meglátták a Doktor a saját sírját, ami nem más mint a Tardis-a gigantikus méretben. A Doktor magyarázza, ha egy Tardis haldoklik dimenziógát szabadul ki belőle. Ezt méretszivárgásnak hívják. Így minden ami belül van elkezd kiszivárogni belőle, és nőni kezd. És azalatt úgy érti, hogy a Tardis-a a jövőjéből.

Ekkor Clara Rivert hallja meg, és azt mondja, hogy ne beszéljen róla, ne említse meg őt, s senki sem hallja látja, hallja, csak ő. Elmondja, hogy még nem zárta le a kapcsolatot. Mikor a Doktor észreveszi, hogy nem követi őt Clara felfedezi, hogy ott van a professzornő, de ő csak a sírját látja. Megérinti sírkövét, és érzi, hogy nem halt meg. Clara azzal próbálja titkolni, hogy a sír valódi. Ekkor Suttogók jelentek meg és mindenkit meg akarnak ölni, és a Dotkor szónikus csavarhúzója nem működik. Ezalatt River azt mondja Clara-nak, hogy az a álsír a Doktor sírjának bejárata. Majd a Doktor szónikus csavarhúzójával a sírra sugároz, és leestek.

Madame Vastra a Doktor sírjánának kapuján találja magát. Majd megtalálja Jenny-t is, s halottnak találja. Ezután Strax-tól azt kéri, hogy hozza vissza az életbe, és sikerült is, azzal, hogy újraindította a szivét. Strax szerint. Mikor már Jenny is felállt ismét Suttogókkal futottak össze, s meglepetésükre a Nagyhatalmú Létforma vezetésével. Vastra szerint Dr. Siemon ő, de igazából a Létforma. Jenny szerint nem halhatott meg, de gyíknő azt válaszolja, hogy az őt megszálló lény tovább él. Majd a Létforma üdvözli a viktoriánus triót a Doktor nyughelyén, akit kegyetlen zsarnoknak, több millió lélek leszámolójának nevez.

A Doktor és Clara útjukat a katakombában folytatja. Clara kérdi, hogy miért van ott River, s a Doktor azt válaszolja, hogy csinált egy biztonsági másolatot róla. Majd Clara azt hallja, hogy River azért halt meg, hogy megmenthesse a Doktort, s ő elmentette az univerzum legnagyobb könyvtárának adatbázisában, s otthagyta, mint egy könyvet egy polcon búcsú nélkül. Ezután egy újabb Suttogó jelent meg.

A Nagyhatalmú Létforma ábrázolja a Doktor halálának napját, közben vérszomjasnak nevezi. Vastra mondja, hogy a Doktor sok minden volt, de az nem. A Létforma szerint inkább a Sycoraxok vezetőjének, vagy Solomonnak a kereskedőnek, vagy a Cyberman-nek, vagy a Dalek-nek kellet mondani. Továbbá mondja, hogy egyre sötétebb árnyak között éli az életét, míg olyan újabb neveket kap mint a Vihar, a Szörnyeteg, vagy Valeyard. Vastra rákérdez, hogy ezt honnan tudja, s a létforma azzal felel, hogy ő maga az a információ. Majd Jenny, és Vastra arra is rákérdez, hogy hogyan maradhatott a Létforma testnélküli, majd letépi a száját, eltűnik, s egy másik Suttogó veszi fel formáját.

A Doktor és Clara tovább menekülnek a Suttogók elöl, s egy folyosóban zárják be magukat. Majd később Clara elkezd szédülni, a Doktor elkezdi vinni, majd helyreáll. Majd Clara-nak eszébe jut, az alternatív időben játszódó események. Majd a Doktor magyarázza, hogy a halott Tardis áramkörei olyan emlékeket ébreszthet fel, amik nem is léteznének. Ezután újabb suttogások hangzanak el, mely szerint Clara újra meg fog halni. És már elkezdtek rohanni tovább.

A Létforma tovább meséli, hogy a sír kinyitásának egy kulcs kel, ami egy szó, avagy a Doktor igazi neve. S erre már megérkezett a Doktor. A Nagyhatalmú Létforma a Doktortól a nevének a kimondását követeli, de ő elutasítja. Ezután a Létforma már elkezdi zsarolni, azzal, hogy meg öleti Clara-t, Madame Vastra-t, Jenny-t, és Strax-t, a Suttogókkal, hogy megállítja a szíveiket. Strax megpróbálja öli az egyik Suttogót, de nem sikerült. Ekkor többször is feltételre kerül az Első Kérdés. Már megnyílik a sír. Ez nem más miatt van mint River, aki kimondta a nevét. Mindenki felébredt, s belépnek a sírba (beleértve az ellenséget is).

A Tardis kolostor hangja hallatszik. A Doktoron kívül mindenki meglepődik, hogy nem egy test van ott, hanem egy energiaféleség. Hiszen az Idő Lordok nem egy testet temetnek el egy sírba, hanem egy energiát, amiben van a Doktor könnyei egy energiába zárva avagy időutazásai nyomai Gallifrey-től Trenzalore-ig. Ezután előveszi csavarhúzóját, s rávilágít, s a múltjának jelenetei hallatszanak fel. Ez a Doktor életének időalagútja, avagy életének minden egyes napja, beleértve a le nem élt éveit. Majd részben összeesik, mert túl közel ért a saját idővonalához.

A Nagyhatalmú Létforma már a belépésre készül, hogy átírva az idővonalat, hogy a Doktor mindig veszítsen (mégha meg fog halni). A Doktor meg akarja állítani, hogy a Létforma ne szúródjon szét mint egy konfetti. A Doktor már haldoklik. Vastra nyomon követi hogy, hogyan gondoskodik a Létforma Doktor bukásairól. Majd az energia vörössé változik, és Doktor már elkezd nem létezni. Clara már kezd rájönni, hogy miért volt ott a Dalek Menhelyen, és a viktoriános Londonban.

Ekkor Vastra már az Univerzum pusztulását, avagy a Doktor idővonalának torzulását veszi észre. Jenny eltűnt. Majd Strax Vastra-t is meg akarja ölni. De a gyíknő önvédelemből porrálövi a szontárit.

Már Clara is készül bejutni a Doktor idővonalába. A Doktor vissza akarja fogatni. Clara rá jön, hogy ő a lehetetlen lány. River is ugyanezt akarja tenni mint a Doktor (vagyis visszafogatni). Clara mondja, hogy millió darabra fogják tépni. River hozzáteszi, hogy viszhangként fognak azok élni, és meghalni, akik nem ők lesznek. Clara pedig le akar azokkal akarja megmenteni őket. Majd szuflés mondásával tovább lelkesíti magát. Vastra pedig mondja, hogy kel tenni valamit.

S ekkor már elkezd a Doktor idővonalán szétszóródni. Kiderült, hogy igazából az első Doktornak egy másik Tardis-t kel ellopni. Majd latható, hogy látható, hogy Clara beleugrik az idővonalba, amivel visszaváltozik az energia, s Vastra, Jenny, és Strax feltámadtak, és minden visszaváltozik abba mielőtt a Létforma belépett a Doktor idővonalára, csakhogy nincs Clara.

Majd a Doktor arra készül, hogy visszahozza Clarat, hogy követi őt. River itt is vissza akarja fogatni, de a Doktor mondja, hogy azért nem látogatta meg a könyvtárban, mert mindig ott volt előtte. Majd a Doktor megcsókolja Rivert, majd elkezd búcsúzni tőle. A Doktor megkérdezi, hogy túl fogja-e élni, és River csak annyit mond, hogy "Spoiller", majd eltűnik. Ezután a Doktor is bemegy a saját idővonalára, hogy megmenthesse Clara-t.

Clara egy ködös helyen találja magát, s a Doktorért kiált. Majd a Doktor kezd beszélni neki. Ekkor a Doktor korábbi inkarnációi szellemként futnak előtte. A Doktor arra kéri Clara-t, hogy lépjen ki az idővonalából, de előbb meg kel találniuk egymást. Majd küld egy dolgot Clara múltjából, ami nem más mint a falevél ami összehozta a szüleit. Ezzel akarja hazajuttatni Clara-t. Ekkorra már a Doktor is megjelent.

Clara megöleli a Doktort, majd ő észrevesznek rejtélyes valakit, akiről csak a Doktor tud. Majd Clara megkérdezi, hogy ki az. Majd a Doktor azt mondja, hogy az ő magának régi inkarnációját, aki megszegte az esküt. Majd összeesik Clara. Majd megszólal az a Doktor, hogy amit tett az a béke és a józan ész nevében tette. Végül a tizenegyedik Doktor azt mondja, hogy nem a saját nevében, s tovább ment. Ezután a bizonyos Doktor megfordult, és ez íródik ki: Bemutatkozik John Hurt mint a Doktor. (folytatása következik...)

Folytonosság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történetben a régi Doktoros jeleneteit klasszikus sorozat epizódjaiból vágták ki. A jeleneteket első (The Aztecs), a második meg a harmadik (The Five Doctors), a negyedik (The Invasion of Time), az ötödik (Arc of Infinity), és a hetedik (Dragonfire) Doktorok történeteiből vágták ki. Az egyetlen egy Doktor, akinek a jelenetét eredetileg a részre vették fel, az a hatodiké. A nyolcadik és kilencedik Doktornál nem jelent meg Clara, így csak régebbi jelenetekről jelenhetett meg. A tizedik Doktornál a Holtak erdeje eseményei alatt jelent meg Clara. A rész elején megjelent Susan Foreman is. A A dobok hangja című epizódban említett gömbváros ismét megjelenik (aminek elpusztulásának nyomait láthattuk az Az idő végzete című történetben).

A beszédeket az első (An Unearthly Child, és a The Aztecs), a második (The Moonbase), az harmadik (The Time Monster), a negyedik (Genesis of the Daleks), az ötödik (The Caves of Androzani), a hatodik (The Ultimate Foe), a kilencedik (Csata után találkozunk), a tizedik (Az elkárhozottak utazása), és a tizenegyedik (A Pandorica) Doktor részeiből vágták ki.

A Nagyhatalmú Létforma azt mondja, hogy a Doktor kegyetlenül leszámolt a Sycorax-ok vezetőjével, akit a tizedik ölte meg a Karácsonyi támadás című részben, Solomon-nal a kereskedővel, akit a tizenegyedik ölte meg a Dinoszauruszok egy űrhajón című részben, továbbá a Dalek-okkal, és a Cyberman-okkal. Továbbá kimondja, hogy a Doktor jövőjében Valeyard-nak fogja hívni magát, aki megjelent az 1986-n bemutatott The Trial of a Time Lord című részben (Valeyard a Doktor sötétebb természetű inkarnációja, aki egyben utolsó inkarcáiója is).

Továbbá Madame Vastra említi a Doktor Androzani halálát, is, mely a The Caves of Androzani

Produkció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat írója Steven Moffat kijelentette, hogy azt akarta, hogy egy új szörnyet jelenjen meg az évadzáróban, hogy szerepelhessenek régi szörnyek mellet, mint a Jég Harcosok, a Cyberman, és a Dalek. A Suttogó (vagy Whisper Men) ötlete onnan jött, hogy "A gondolat, stílusos, suttogó, szinte arctalan lények" ami ijesztőnek tűnik, és megfelelő "egy epizódban, amely úgy néz ki, előre, és vissza".

Sugárzás, és recepció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sugárzás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013. május 12.-n egy héttel a rész hivatalos premierje előtt bejelentették, hogy 210 Doctor Who amerikai rajongó kaptak Blu-ray dobozt, ami tartalmazza a hetedik évad második felét. Majd sikeresen kérték meg a rajongókat, hogy ne meséljenek a cselekményről. Moffat később gratulált nekik, hogy egy szót sem szivárogtattak ki a részről.

Recepció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rész nézettsége 5,46 millió néző volt a BBC One csatornán. Beleértvén azokat, akik csak részben nézték végig/néztek bele azoknak a száma 7,45 millió volt, ami a bemutató hetén a csatornán a harmadik legnézettebb volt. Az epizód elismerő index-e 88.

Kritika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az epizód pozitív visszajelzéseket kapott.

Mark Snow az IGN-től a részt 9,1/10-sre értékelte dicsérvén a Doktor és River Song professzor utolsó beszélgetését, valamint kinyilatkoztatta, hogy a Nagyhatalmú Létforma "egy kicsit alányelős", és "nem túl fenyegető", valamint lenyűgözte először nem egy nagy gonosztevő.

A The Telegraph azt mondta, hogy az epizód "még jobb" mint az előző kettő epizód. Megjegyezte, hogy "fontos, mozgó és izgalmas". Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az epizód "egy srácnak túl 'clunking' kilátású, a páratlan helyszíneken, a nyikorgó CGI és néhány meggyózó metaforák, a felfújtak és a levelek". Ennek ellenére, ő "lélegzetelállító, ragyogó évadzárónak" nevezte.

Néhányan előre hitték, hogy valóban le fogják leplezni a Doktor igazi nevét az epizódban.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Name of the Doctor című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.