A 13-as rendőrőrs ostroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 13-as Rendőrőrs ostroma
(Assault On Precinct 13)
Rendező John Carpenter
Forgatókönyvíró John Carpenter
Főszerepben Austin Stroker
Darwin Joston
Laurie Zimmer
Zene John Carpenter
Operatőr Douglas Knapp
Vágó John T. Chance
Gyártás
Gyártó CKK Corporation
Ország  USA
Nyelv angol+ magyar szinkron
Időtartam 91 perc
Költségvetés 100,000$
Forgalmazás
Forgalmazó Flamex (Interstar)(VHS)
TV Szinkron Kft.(TV)
Bemutató amerikai 1976.
Korhatár amerikai R
magyar 18
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A 13-as rendőrőrs ostroma egy 1976-ban bemutatott színes, amerikai akciófilm, melyet John Carpenter rendezett. A film alacsony költségvetése (100 000 $) ellenére sikeres lett és kultuszfilmmé vált.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplők Szerep 1. magyar szinkron (VHS) 2. magyar szinkron (TV)
Austin Stoker Ethan Bishop Vass Gábor Kálid Artúr
Darwin Joston Napoleon Wilson Haás Vander Péter Galambos Péter
Laurie Zimmer Leigh Csere Ágnes Orosz Anna
Martin West Lawnson Kocsis György Haás Vander Péter
Tony Burton Wells Hankó Attila Sótonyi Gábor
Charles Cyphers Starker Rosta Sándor Rosta Sándor
Nancy Kyes Julie Madarász Éva Zsigmond Tamara

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film elején a rendőrség elit osztaga rajtaüt egy bandán, akik fegyvereket loptak. A bandatagok mind meghalnak az akció során és az eset nagy port kavar, amikor kiderül, hogy a fegyverek nagy részét nem találták meg. A megmaradt bandatagok vérszerződést kötnek, mely szerint bosszút állnak a „gyilkosokon”. Másnap megismerhetjük Ethan Bishop autópálya rendőrt, akit éppen áthelyeznek az Anderson körzetbe, ugyanis a 13-as rendőrőrsöt bezárják és ő neki kell vezényelnie a rakodást. A rendőrőrsön már alig vannak: Chaney őrmester, Leigh és Julie akik irodisták. Míg az őrsöt kipakolják egyszerre két cselekmény szál indul el.

Az elsőben a hírhedt Napoleon Wilson-t, a gyilkost szállítják át az egyik börtönből a másikba, de útközben az egyik rabtársa megbetegszik, így kénytelenek a 13-as őrsnél megállni. A másik szál pedig egy bizonyos Lawnson és lánya történetét mutatja be. Lawson-ék épp úton vannak, amikor is megállnak telefonálni. A kislány meglát egy fagylaltos kocsit és mivel éhes az apjától pénzt kér hogy fagyit vehessen. A fagylaltos észre veszi, hogy egy fekete autó köröz folyton az utcában, ezért a pisztolyáért nyúl, ám ekkor megjelenik Lawson kislánya a kocsi pedig eltűnik. Miután kiszolgálta a lányt észre veszi, hogy a fekete autó vissza tért, de már késő, a bandatagok kirángatják az autóból. Lawson lánya észre veszi hogy nem azt a fagylaltot kapta, amit kért ezért vissza megy, de ott már csak az egyik bandatagot látja. Mivel nem tudja ki ő hozzá szól, mire a huligán lelövi, majd a fagylaltossal is végeznek. Lawson aki befejezte hívását a lánya után megy, de már csak a holttestét találja meg. A súlyos sérült sofőr közli vele, hogy a műszerfal alatt tartja a pisztolyát, majd meghal. Lawson aki elveszíti józan eszét megragadja a pisztolyt, majd követni kezdi a bandát. Egy rövid üldözés során utol is éri őket, majd végez a bandavezérrel. Tragikus lelki állapotban elhagyja a helyszínt, hogy felhívja a rendőrséget, ám észre veszi, hogy néhány bandatag követi, ezért befut a közeli 13-as őrsre (így össze kapcsolva a történetet).

Az őrsön Chaney kérdezősködik, de Lawson súlyos sokkot kapott és nem bír beszélni. Ethan beviszi egy szobába, majd orvost és erősítést akar hívni, ám elmegy a telefon vonal, majd pedig az áram. Az éppen ott lévő rabokat tovább akarják szállítani, bár Ethan inkább a maradás mellett érvel. A különleges tiszt, Starker viszont útnak indul a rabokkal, ám nem sokkal később golyózápor fogadja őket és Starker 3 rendőrrel meg egy rabbal az életét veszti, Wilson és egy másik rab, Wells életét pedig Ethan menti meg az utolsó pillanatban. A mit sem sejtő Chaney is kimegy, majd vele is végeznek. Ekkor már csak Ethan marad az egyedüli rendőr az őrsön. Pár perc múlva aztán ismét sortűz fogadja őket, majd egy kis szünet után két bandatag jelenik meg az ajtók előtt, egy vérrel teli üveget a földhöz vágnak, majd egy fehér szövetet raknak a földre, amire az van írva, hogy „chollo”. Ethan rájön, hogy ez egy ostrom, majd arra kéri Leigh-et hogy nyissa ki a cellákat. Alighogy Wells-t szabadon engedi Wilsonhoz érve egy huligán tör be az épületbe és megsebesíti. Wilson segít neki, majd ketten mennek vissza Ethan-hez. Közben egyre többen törnek be a hátsó bejáraton keresztül, illetve az ablakokon át. Egy hosszú tűzharcban visszaverik a támadást, de Julie életét veszti. A romok között Ethan talál egy palack acetilént, melyet később akár felhasználhatnak. Kidolgoznak egy tervet, mely szerint valamelyiküknek a csatornán keresztül ki kellene jutnia a közeli telefonfülkéhez. Wells és Wilson sorsolással dönti el, de Wells igen pesszimista és igaza lesz: ő veszít. Wells bemászik a csatornába, majd az utcán egy autó mellett jön a felszínre. Beszáll az autóba és elvezett a telefonfülkéhez, ám egy, a kocsiban megbúvó bandatag lelövi. A trió a pincébe megy, hogy talán ott kibírhatják egy darabig, de ekkor Ethan eszébe jut az acetilén palack, melyet ha felhelyeznek a falra egy lövéssel berobbanthatják, ők maguk pedig egy tábla mögött megbújva túlélhetik a robbanást. Eközben két járőr jelenik meg az őrs közelében. Mivel nem találnak semmit vissza akarnak menni a másik körzetbe, ám ekkor felfedezik egy telefonszerelő holttestét a telefonpóznán, ezért erősítést kérnek. Közben betörnek a huligánok az épületbe és megtámadják Ethan-éket. Ethan három lövéssel felrobbantja a palackot, amely mindenkit megöl a pincében, csak a tábla által védett Ethan-éket nem. Közben több járőr jelenik meg a helyszínen, így a banda megmaradt tagjai elmenekülnek onnan. A film végén Ethan nem fogadja el, hogy Wilson-t bilincsben vigyék el, mivel segített nekik a támadások visszaverésében, hanem ő maga kíséri ki Wilson-t.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Napoleon Wilson karakterét a Volt egyszer egy Vadnyugat „Harmonikája” ihlette.
  • Az Amerikai Filmszövetség azzal fenyegette John Carpentert, hogy ha a rendező nem vágja ki a filmből a sokkoló jégkrémes jelenetet, akkor az X besorolást (18 éven felülieknek) kap. Carpenter kivágta a jelenetet, majd elküldte az anyagot a szövetségnek, akik így R besorolásban (17 éven aluliaknak szülői felügyelettel) részesítették, majd a rendező visszarakatta a jelenetet. A csel működött, így a film megtarthatta az R besorolást, és teljes egészében kerülhetett a mozikba.
  • Mikor Ethan az állomáson Leigh-el beszélget, egy történetet mesél el a gyerekkoráról. A történet a valóságban is megtörtént Alfred Hitchcockkal.
  • A filmet összesen 20 nap alatt forgatták le.
  • A filmet 2005-ben feldolgozták Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne, Maria Bello, John Leguizamo és Brian Dennehy főszereplésével.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]