A 13-as (film, 2010)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 13-as
(13)
2010-es amerikai film
RendezőGéla Babluani
ProducerValerio Morabito
AlapműA 13-as
Műfaj
ForgatókönyvíróGéla Babluani
Greg Pruss
FőszerepbenJason Statham
50 Cent
Mickey Rourke
Ray Winstone
Sam Riley
Natasha Lyonne
ZeneMarco Beltrami
Buck Sanders
OperatőrMichael McDonough
VágóGéla Babluani
Gyártás
GyártóParamount Vantage
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő97 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2010. október 28.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A 13-as (eredeti cím: 13) 2010-es amerikai film Géla Babluani rendezésében, mely a rendező korábbi, azonos című 2005-ös filmjének remake-je. A főszerepet Sam Riley, Ray Winstone, Curtis Jackson, Mickey Rourke és Jason Statham alakítja.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Vincent "Vince" Ferro meghallja, ahogy az emberek egy halott férfiról beszélnek, aki egy jól fizető munkát kezdett volna el. Mivel Ferro-nak szüksége van pénzre, ellopja a borítékot, amiben a munkával kapcsolatos utasítások vannak. Megérkezik egy elzárt helyen lévő eseményre. Arra utasítják, hogy vetkőzzön le, a cipő sarkait pedig levágják, megfigyelő berendezések után kutatva. A szervezők felveszik a munkára, a halott férfi helyett. Az lesz a feladata, hogy részt vegyen egy sorozatos orosz rulett játékban. Számtalan résztvevő van, akiket számokkal azonosítanak be. Minden egyes körben, a játékosoknak pörgetniük kell a revolverük hengerét, és lőni egyet, amikor egy különleges villanykörte fénye felvillan. A tevékenységet gazdag megfigyelők szórakoztatására tartják, az egyik ilyen gazdag embert Jasper Baggesnek hívják, aki mindig a túlélőre fogad. Bagges a testvérére, Ronaldra fogad, akit az elmegyógyintézetből szállítottak ide.

Az első körben minden résztvevő játékos kap egy golyót a revolverébe, aztán körbe kell állniuk, és mindegyiküknek a vele szemben lévő férfira kell céloznia. Ferro próbál visszalépni, de nem engedik neki. Mint a 13-as, túléli az első kört és tüzel a fegyverével, miután halállal megfenyegetik, ha nem csinálja, amit kell. A második fordulót, ahol két golyót raknak minden fegyverbe, Ferro csak azért éli túl, mert a mögötte lévő embert lelövik, mielőtt ő tüzelni tudott volna. A harmadik körben, 3 golyóval a tárban, Ferro ismét megússza, négy másik emberrel együtt. Ferro két találomra kiválasztott túlélő egyike, akinek majd párbajoznia kell. A három másik ember számára véget ért a játék, és egy nagy adag pénzzel távoznak. Egyikük Patrick Jefferson, akit egy börtönből hoztak ide a játék miatt. Mivel börtönbüntetését még nem töltötte le, meglepett, hogy szabadon távozhat. Az egyik dolgozó, Jimmy kíséri ki őt, aki aztán megpróbálja megölni, miközben átöltözik, de közbelép egy másik, a játékon részt vett férfi, és megakadályozza, hogy megfojtsa hátulról.

Kevés esélye ellenére Ferro megnyeri a játékot és egy még nagyobb kupac pénzt szed össze. Összegyűjti a nyereményeit, elmenekül a kastélyból, és egy vonatállomásra érkezik. Amikor észreveszi a rendőrséget, elteszi a nyereményeit egy kukába. Miután a rendőrök kifaggatták, visszaszerzi a pénzt, és elküldi a családjának postán, majd vesz egy játékot a húga születésnapjára. Azonban hazafelé menet Jasper megöli, részben bosszú miatt, amiért Vince megölte Ronaldot, részben pedig azért, hogy ellopja a pénzt, mivel azt hiszi, hogy az még mindig Ferrónál van. Jasper elmenekül a pénzes táskával, nem tudván, hogy az csak a megvett játékot tartalmazza.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Filmkészítés[szerkesztés]

A forgatás 2008. november 17-e környékén kezdődött New Yorkban.

Fogadtatás[szerkesztés]

A 13-as című film negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Rotten Tomatoes kimondta, hogy csak 1 pozitív értékelés volt a 13-ból, az átlagos osztályzata 2,9 / 5.

A New York Times filmkritikusa, Stephen Holden szerint a film „lármás, rossz rajzfilm”. V.A. Musetto a New York Posttól azért kritizálta a filmet, mert színes helyett lehetett volna fekete-fehér, valamint a szereplők háttértörténetei miatt, mivel azok „csak arra szolgálnak, hogy lelassítsák a film menetét.” A The Hollywood Reporter szerint Géla Babluani francia debütálásának angol nyelvű átdolgozása elveszíti a forrás titokzatos homályát.

További információk[szerkesztés]