ATV (televízióadó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(ATV (televíziós csatorna) szócikkből átirányítva)
ATV
Atv.png
Adatok
Indult 1990. január 2.
Korábbi nevek Argo TV
Magyar ATV
Társaság AGRO-TV-ATV Zrt.
Tulajdonos Broadcast Projekt Kft. (Magyarország)
Woodham Enterprise Ltd. (Panama)
Nézettség 2,5% (2013.)[1]
Ország Magyarország
Vételi terület országos
Székhely 1102 Budapest,
Kőrösi Csoma Sándor út 19.
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
MinDig TV Extra
Műholdas vétel
UPC Direct 14. programhely
DigiTV
T-Home Sat TV
Amos 1
Hello HD
Kábeles vétel
UPC 7. programhely
T-Kábel 8. programhely
Fibernet
DigiKábel
PARISAT
Vidanet
IPTV
T-Home
TVnet
InviTV
Externet
Interware
Hivatalos oldal

Az ATV (korábban egy ideig Magyar ATV) egy bejegyzett magyarországi televíziós társaság, az első magyar magán-tévécsatorna. 1990 óta sugározza műsorait. A cég ma a Hit Gyülekezete érdekeltségébe tartozó cégek többségi[2] tulajdonában van.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első logó, fekete háttér előtt
Az ATV székháza Kőbányán

Az ATV 1989 – azaz a magyarországi rendszerváltás – óta folyamatosan működő kereskedelmi televíziócsatorna. Eredetileg Agro TV néven indult. Az akkori törvény előírások szabta keretek között Budapest 50 kilométeres vételkörzetében az UHF sáv 47-es frekvenciáján fogható adóként üzemelt ATV 47 néven. 2000-ben került fel már Magyar ATV-ként műholdra, illetve a kábelhálózatokra.

A 2003-as évben tulajdonosváltás következett be, amellyel egyidőben elkezdődött egy szervezeti átalakítás, illetve elindult egy új műszaki és infrastrukturális beruházás is. A televízió részvényeinek felét[2] 2003 nyarán felvásárolta egy, a Hit Gyülekezetéhez közelállónak mondott[forrás?] befektetői konzorcium. A tulajdonosváltást követően Székely Ferenc lett a programigazgató. Az új tulajdonosi kör a tévé korábbi logóját is lecserélte, azonban közéleti jellegét megtartotta, később pedig meg is erősítette azt. Azóta újabb logócsere történt. Az új tulajdonosok révén a keresztény (pünkösdi–karizmatikus) vonal is megerősödött.[forrás?]2005 végén ismét, ezúttal jelentős strukturális átalakításon és arculatváltáson esett át. A csatorna neve ATV-re rövidült. Szabó Stein Imre, az RTL Klub korábbi kommunikációs igazgatója lett az új programigazgató, számos politikai és közéleti műsorral bővült, valamint jelenlegi logója is ekkor született. A jelenlegi arculatot és műsorokat 2006. január 8-án vezették be, valamint szintén 2006 elején új stúdióba, az egykori Kőbánya Mozi felújított és teljesen átalakított épületébe költözött.

Az ATV az országos közszolgálati csatorna mögött a második legjelentősebb hír- és közéleti csatorna[3], s a teljes lakosság körében a negyedik legnézettebb televízió.[3]

2010. január 18-án elindult az ATV nagy felbontású (HD) adása.[4], amely az indulása óta az UPC kábeltévén érhető el, jelenleg már a Telekom szolgáltatásai közt is megtalálható.

Programstruktúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ATV programstruktúrájának meghatározó eleme a hír és közélet. Hétköznapokon ez képezi a fő műsoridő gerincét, és ez adja a csatorna sajátos, rá jellemző karakterét, amit az ATV ismert „médiaszemélyiségekkel” valósít meg. A hétvégi struktúrában emellett helyet kapnak egyes szórakoztató műsorok és családi filmek éppúgy, mint életmódmagazinok vagy bizonyos női műsorok. További elemei a műsorstruktúrának az új tulajdonosi körrel érkezett keresztény adások: a 700-as Klub reggelente magyar szinkronnal jelentkező adásai, valamint a Hit Gyülekezete Vidám Vasárnap elnevezésű, vasárnap délelőttönkénti közös istentisztelete, melyet a televízió élőben közvetít.

2008. január óta két esti híradót láthatnak az ATV nézői. A hír és közélet napi aktualitásai iránt érdeklődők 17:45-kor kapják az első információcsomagot. 2008 szeptemberétől tovább bővült az esti hírfolyam: újabb híradók kerültek képernyőre. Jelenleg 17:45-kor kezdődik az első Híradó, a 18:45-ös kiadást követi az Egyenes Beszéd (19:25), a Pulitzer-emlékdíjas Kálmán Olga műsora. Este 21.45-kor látható a Híradó késő esti kiadása. A Híradó műsorvezetői: reggel Balogh Judit, Schwajda Gergő és Tóth Géza, este Bányai Viktor és Simon András, késő este Sárosdy Eszter és Ignáth Márk.

2013. ősze óta Friderikusz Sándor hétköznap esténként közéleti talk-showt vezet a csatornán. A műsor kedden, szerdán és csütörtökön kerül képernyőre.

Az ATV-ben 2008 januárjától látható az ATV Start (korábban Reggeli Jam, majd Jam) reggeli műsor 6-tól fél 9-ig, ennek műsorvezetői Rónai Egon, Bombera Krisztina és Ignáth Márk. 2014. augusztusától a Start már reggel 7-től 9-ig tart, a műsoron belül 30 percenként láthatók rövid híradók.

Az atv.hu-t naponta több mint százezer egyedi látogató olvassa, az oldalletöltések száma többszázezer.

A politikai jellegű műsorok kiegyensúlyozottak, az ATV Híradó – és egyben a televízió – mottója az „Objektív hírforrás”.  A kritikai újságírás megvalósítására törekvő, politikai szempontból független ATV úgynevezett vitatelevízió szeretne lenni, ezért több műsorának az alapfilozófiája a közéleti párbaj és vitaszituáció megteremtése. Ilyen műsor például a Gavra Gábor, a HVG.hu korábbi főszerkesztője által szerkesztett Hírvita, illetve Rónai Egon által vezetett, négyszereplős Csatt.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Csatornanézettség - 2013: A 49 legnézettebb hazai tévéadó. Sorozatwiki.hu, 2014. január 22. (Hozzáférés: 2014. január 26.)
  2. ^ a b A Hit Gyülekezete megvette az ATV-t. Médiahírek, 2003. augusztus 3.
  3. ^ a b AGB nézettségi mutatók.
  4. Rövidesen elindul az ATV nagy felbontású adása

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]