ARM Cortex-M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ARM Cortex-M0 és Cortex-M3 IC-k (gyártók: NXP, Energy Micro)
STM32F100C4T6B ARM Cortex-M3 mikrovezérlő lapka, 24 MHz-es CPU, 16 KiB flashmemóriával, motorvezérléssel és CEC funkciókkal, gyártója az STMicroelectronics.

Az ARM Cortex-M processzorcsalád egy 32 bites RISC típusú ARM mag architektúra, amelyet mikroprocesszorokban és mikrokontrollerekben való felhasználásra terveztek. Cortex-M0, M0+ és M1 változatai az ARMv6-M utasításkészletet, a Cortex-M3 és Cortex-M4 változatok pedig az ARMv7-M utasításkészlet-architektúrát implementálják.[1] Ezt a családot az ARM Ltd. fejlesztette ki, az okostelefonokba és érintőképernyős tabletekhez fejlesztett Cortex-A családdal (ARMv7-A), valamint a valós idejű alkalmazásokat célzó Cortex-R (ARMv7-R, R mint „real time”) családdal párhuzamosan.

Az Arduino Due nyílt forrású fejlesztőkártya szintén ARM Cortex-M3 típusú processzorral van felszerelve.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cortex-M0 Processor Technology (angol nyelven). ARM, 2013
  2. Richard Wilson: Arduino launches Cortex-M3 based platform (angol nyelven). electronicsweekly.com, 2012. október 22.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az ARM Cortex-M című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:ARM Cortex-M
A Wikimédia Commons tartalmaz ARM Cortex-M témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]