APG-rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(APG rendszer szócikkből átirányítva)

Az APG-rendszer modern növényrendszertani osztályozás, amit 1998 őszén publikált az Angiosperm Phylogeny Group az Annals of the Missouri Botanical Gardenben. A rendszer annyiban szokatlan, hogy nem próbálkozik a teljes körű bizonyítással, mindössze három gén DNS-szekvenciáinak kladisztikus vizsgálatára épül (két kloroplasztisz- és egy riboszomális gén). Bár a rendszer kizárólag molekuláris bizonyítékokra van alapozva, a benne kialakított csoportosítást más bizonyítékok is alátámasztják, például a pollen morfológiai vizsgálata alátámasztja a kétszikűek szétválasztását a valódi kétszikűekre és a kétszikűek maradékára.

A rendszer eléggé vitatott a család-szintű döntéseiben, mivel számos jól bevált családot választott részekre, míg másokat összevont. Szintén meglehetősen szokatlan, hogy a rend fölött nem használ formális botanikai megnevezéseket – a rend fölötti szintek csak kládként vannak definiálva, olyan nevekkel mint egyszikűek (monocots), valódi kétszikűek (eudicots), rosids vagy asterids. Ráadásul az eredeti APG rendszerbe néhány nem monofiletikus családot is be kellett venni (mivel akkor még nem állt rendelkezésre elég adat a pontosabb besoroláshoz), ezek a lenti listában az opcionálisan összevont családok.

2003-ban felváltotta a javított kiadás (APG, 2003), ami APG II 2003 vagy egyszerűen APG II néven ismeretes. Míg az APG főleg a rendekre koncentrált, az APG II a családok pontosabb besorolására is hangsúlyt fektetett. 2009 végén jelent meg a következő revízió, a még több molekuláris genetikai adat alapján még pontosabb leírást tartalmazó APG III-rendszer, 2016-ban pedig annak az utódja, az APG IV-rendszer.

A rendszer főbb csoportjai (az összes klád) a következők:

Színes ábrázolás Archiválva 2006. augusztus 22-i dátummal a Wayback Machine-ben

Az APG-rendszer 462 családot és 40 rendet ismer, amik az alábbiakban megtalálhatók. Az al-listák elején azok a családok vagy rendek találhatók, amik nem tartoznak további kládba, szögletes zárójelben pedig az opcionálisan összevont családok:

Megjegyzés: a „+ …” opcionálisan összevont családot jelent, ami leválasztható az őt megelőző családról.


Források[szerkesztés]

  • The Angiosperm Phylogeny Group (1998). „An ordinal classification for the families of flowering plants”. Annals of the Missouri Botanical Garden 85, 531–553. o.  

További információk[szerkesztés]