ANZAC-híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ANZAC-híd
ANZAC bridge
ElhelyezkedéseSydney, Ausztrália
Áthidalt akadályJohnstons Bay
Szerkezettípusfüggőhíd
Anyagacél
Legnagyobb támaszköz345 m
Nyílások száma2
Teljes hosszúsága805 m
Szélesség32,2 m
Magasság120 m
Sávok száma2×4
Átadás ideje1995
Elhelyezkedése
ANZAC-híd ANZAC bridge (Ausztrália)
ANZAC-híd ANZAC bridge
ANZAC-híd
ANZAC bridge
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 33° 52′ 10″, k. h. 151° 11′ 09″Koordináták: d. sz. 33° 52′ 10″, k. h. 151° 11′ 09″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz ANZAC-híd
ANZAC bridge
témájú médiaállományokat.

Az ANZAC-híd Ausztráliában, Sydney-ben található függőhíd, amely a Johnstons-öböl felett húzódik Pyrmont és Rozelle kerületek között, Sydney belvárosának közvetlen közelében. A híd a Sydney belvárosa és a nyugati, illetve északi elővárosok közötti gyorsforgalmi út része.

Az ANZAC-híd a leghosszabb függőhíd Ausztráliában és a leghosszabbak között van a világon.[1] A híd szélessége 32,2 méter, teljes hossza 805 méter, a két támasz közötti legnagyobb nyílás 345 méter hosszú. A vasbeton hídpillérek 120 méter magasak és kábelek rögzítik a hídfelületet. A tartókábeleken a híd átadása után vibrációk keletkeztek, amit később vékonyabb stabilizálókábelek felszerelésével sikerült leküzdeni.

A híd története[szerkesztés]

Az Anzac Bridge Sydney belvárosa felől

A híd jelenlegi helyén üzemelt 1901 óta a Glebe Island Bridge, amely egy elektromos működésű felnyitható híd volt. A város fejlődésével azonban egyre nagyobb problémát jelentett, hogy a hajók áthaladásának biztosítása érdekében fel kell nyitni a hidat és az egyre forgalmasabb úton meg kell állítani a forgalmat.

Az új hidat 1995. december 3-án adták át[2] és kezdetben túlzásnak tűnt az autóforgalom számára kialakított 7 sáv. Azonban a forgalom növekedése meghaladta a várakozásokat is, és 2005-ben a hídon 2x4 sávot alakítottak ki az autósoknak. A híd északi oldalán gyalogosok és kerékpárosok számára kialakított út található, kb. 30-40 perces sétával át lehet érni a hídon.

A híd jelenlegi nevét 1998-ban kapta az első világháborúban létrehozott Ausztrál és Új-Zélandi Hadtest (Australia and New-Zealand Army Corps, ANZAC) katonáinak emlékére. A keleti tartóoszlopon egy ausztrál, a nyugatin egy új-zélandi zászlót húztak fel, míg a nyugati hídfő közelében egy bronzból készült szobor emlékeztet az ANZAC katonáira (2000-ben avatták fel). 2008. április 27-én az eredeti (ausztrál) katonát ábrázoló szobor közelében felavattak egy új-zélandi katonát ábrázoló szobrot is[3]

Képek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anzac Bridge. Roads and Traffic Authority (NSW), 2006. május 2. [2009. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 7.)
  2. ANZAC Bridge Sydney. member.rivernet.com.au. [2008. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 3.)
  3. Samandar, Lema. „Kiwi joins his little mate on Anzac Bridge watch”, Sydney Morning Herald, 2008. április 27. (Hozzáférés: 2008. április 29.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az ANZAC Bridge című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:ANZAC Bridge
A Wikimédia Commons tartalmaz ANZAC-híd témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Glebe Island Bridge
A Wikimédia Commons tartalmaz ANZAC-híd témájú médiaállományokat.