A1 Steam Locomotive Trust

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A1 Steam Locomotive Trust

Alapítva1990
TípusNonprofit gazdasági társaság
TevékenységA Tornado gőzmozdony megépítése, üzemeltetése
SzékhelyYork
NyelvekAngol
ElnökMark Allatt
Dolgozók száma
  • 7
  • 8
  • 5
  • 2
  • 1

Elhelyezkedése
A1 Steam Locomotive Trust (Egyesült Királyság)
A1 Steam Locomotive Trust
A1 Steam Locomotive Trust
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 54° 32′ 09″, ny. h. 1° 33′ 24″Koordináták: é. sz. 54° 32′ 09″, ny. h. 1° 33′ 24″
Az A1 Steam Locomotive Trust weboldala

Az A1 Steam Locomotive Trust nagy-britanniai nonprofit érdekszövetség, amely azért alakult 1990-ben, hogy megépítse, majd üzemeltesse a Tornado gőzmozdonyt.

Célja és megalakulása[szerkesztés]

A1 Steam Locomotive Trust leendő tagjai az 1980-as évek végén kezdték el tervezgetni a gőzmozdony építését. Azért esett a választásuk a London and North Eastern Railway (LNER) társaság egykori A1-es osztályú mozdonyára, mert a híres tervező, Arthur H. Peppercorn által megálmodott gépből egyetlenegy sem maradt fenn, valamennyit feldarabolták az 1960-as években.

Az érdekszövetség első nyilvános találkozóját 1990. április 28-án tartották a yorki vasúti intézetben. A szervezet első öt tisztségviselője David Champion, Phil Champion, Stuart Palmer, Ian Storey és Mike Wilson volt. Utóbbit választották az A1 Steam Locomotive Trust első elnökének.[1] A szervezet tiszteletbeli elnöke Dorothy Mather, Arthur H. Peppercorn özvegye lett.

A Tornado Peppercorn megérkezik a National Railway Museumba 2010. június 22-én

Működése[szerkesztés]

A társaság a hivatalos működést 1990. november 17-én kezdte meg. Ekkor jelentették be, hogy az új mozdony a 60163-as pályaszámot kapja, mintegy az egykori A1-es sorozat folytatásaként. A típusból gyártott utolsó darab, a Saint Johnstoun a 60162-es pályaszámmal futott. A szövetség ezután roadshow-kat tartott Londonban és Edinburgh-ban.

A Tornado Peppercorn érkezése Yorkba

A szervezet nagyszabású pénzgyűjtő kampányba kezdett, hogy finanszírozni tudja a gőzmozdony építését. 1995-ben az A1 Steam Locomotive Trust hivatalos székhelye egy darlingtoni szerelőcsarnok lett, ahol egykor számos A1-es mozdony készült, illetve végezte pályafutását.[1]

A vasútbarátokat a többi között azzal a reklámmal hódították meg, hogy mondjanak le heti egy korsó sörről, és annak árát utalják át az új A1-es építésére. Az adományozók valamennyien mérnöki rajzot kaptak arról az alkatrészről, amely az általuk adott pénzből készült.[2]

A csarnok felújítása 1997-ben fejeződött be, ekkor kezdődhetett meg a Tornadónak keresztelt mozdony tényleges építése, ami több mint tíz évig tartott. A Tornado 2008 nyarán kezdte meg szolgálatát a nagy-britanniai vasútvonalakon. A mozdonyt magánszemélyek és cégek adományaiból építették meg. A munka nagyjából három és fél millió angol fontot emésztett fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A1 Steam Locomotive Trust. (Hozzáférés: 2011. október 15.)
  2. A britek építettek egy új 2C1-es gőzmozdonyt. (Hozzáférés: 2011. október 15.)

Források[szerkesztés]