89-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
89-es főút
A 89-es főút Sé közelében
A 89-es főút Sé közelében
ÚttípusMásodrendű főút
Építkezés1960-as évek
Hossza12,4 km
OrszágMagyarország
TartományokVas vármegye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejeSzombathely
Az út végeBucsu, országhatár
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 89-es főút témájú médiaállományokat.

A 89-es számú főút Szombathely 87-es főúttól indul és Bucsu községtől délre éri el az osztrák országhatárt; a határ osztrák oldalán B63-as jelöléssel folytatódik.

Nyomvonala[szerkesztés]

Szombathely északi részén, a 87-es főúttól indul nyugati irányban, északról kerüli el , Torony és Dozmat községeket, majd Bucsutól délnyugatra éri el az osztrák államhatárt és csatlakozik a B63-as főúthoz.

A toronyi kereszteződés
A főút felhagyott szakasza Toronytól Narda felé, ma a 8901-es út része

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 12,393 kilométer.

Története[szerkesztés]

A feudalizmus során létrejött településszerkezetben a Szombathely - Pinkafő állami országút szerepét töltötte be, feltárva Vas vármegye nyugati, őrvidéki területét. Nyomvonala évszázadokon át változatlan volt, szerepe viszont a trianoni békeszerződés határmegállapítása következtében jelentősen csökkent, mivel a Felsőőri járást elcsatolták Magyarországtól.

A II. világháborút követően mellékútként tartották nyilván, de szilárd burkolatot kapott. A bucsui határátkelőhely 1976-os[1] megnyitásával egyidejűleg nyilvánították főúttá, akkor kapta meg a 89-es útszámozást is. Később szombathelyi belterületi szakaszát négy sávossá építették át, a Petőfi utca és Rohonci út vonalában, a Perint patakig.

Az 1989-es határnyitást követően a bevásárlóturizmus egyik útvonala lett, ezáltal a forgalma jelentősen megnőtt. A nyomvonalába eső településeket tehermentesítő, új nyomvonalának megépítésére mégis 2005-ig kellett várni.[2] Először, 2004-ben a Szombathely-körgyűrű északi része készült el, majd 2005-ben átadták a megyeszékhely és az országhatár közötti szakaszt is. Az osztrák B63-as főút (németül: Steinamanger Straße) fejlesztésének 2008-as befejezésével ez lett Szombathely autópálya-bekötése az ausztriai A2-es autópálya irányába.[3]

Szombathely északkeleti elkerülő szakasz építése[szerkesztés]

2021. szeptember 28-án közbeszerzési eljárást hirdettek az M87-89. számú főút, Szombathely elkerülő szakasz I. ütemben való kivitelezésére, amely magába foglalja az M86 végcsomóponttól a Söptei útig tartó M87-es autóúti szakasz megépítését, a 89-es főút repülőtér felőli hiányzó szakaszának építését és a Puskás Tivadar utca északi kikötését a 87. sz. főútra egy vasúti felüljáróval együtt.[4] 2022 februárjában bejelentették, hogy a szakasz kivitelezését a STRABAG végezheti el nettó 36,7 milliárd forint értékben.[5]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Mai helyzete[szerkesztés]

A főút 2x1 sávos kiépítésű, a maximális sebességhatár 100 km/h. Két külön szintű csomópont létesült, egy felüljáró az Olad-Bucsu közti 87 133-as számú bekötőúton, és egy csomópont Bucsutól délre, a 8717-es út keresztezésénél. Szintbeli, kanyarodósávos kereszteződés Torony és Narda, illetve Szombathely felé való leágazásokban található. Az új nyomvonal átadását követően a felhagyott, településeken átvezető szakaszt négy számjegyű mellékúttá sorolták vissza, 8901-es útszámozással.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak
Kijárat (terv.) Szombathely / Söpte 8639
Körforgalom (terv.) Szombathely, Börtön előtti ipari út
Völgyhíd (terv.) Szombathely–Kőszeg-vasútvonal
Körforgalom 0 Szombathely-észak
Lakott terület kezdete 0,35 Szombathely
Körforgalom 0,5 Szombathely - Herény / Gencsapáti 8721
Lakott terület vége 0,6 Szombathely
Folyóhíd 0,65 Gyöngyös
Útkereszteződés illetve útelágazás 4,2 Szombathely-nyugat / 89 801
Útkereszteződés illetve útelágazás 7,4 Torony
Útkereszteződés illetve útelágazás 9,8 Bucsu 8717
Útkereszteződés illetve útelágazás 10,7 Narda 8901 8714
Schengeni határ 12 BucsuCsajta  Ausztria, Felsőőr

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]