21 cm Mörser 18

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
21 cm Mrs. 18
Gyártási adatok
TípusNehéz mozsárágyú
OrszágNémetország
TervezőKrupp
GyártóKrupp
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1939–1945
Alkalmazó ország Harmadik Birodalom
Háborús alkalmazásMásodik világháború
Műszaki adatok
Űrméret21 cm
Lőszerosztott lőszer
Tömeg16,7 t
Csőhossz6510 mm
Csőtorkolati sebesség550 m/s
Hatásos lőtávolság14,500 m
Oldalirányzás16°
Magassági irányzásmínusz 6° plusz 70°

A 21 cm Mörser 18 (rövidítve 21 cm Mrs. 18 vagy 21 cm Mrs 18, magyarul 21 cm-es mozsárágyú 18) egy német nehéz mozsárágyú volt, melyet a második világháború alatt használtak önálló tüzérségi zászlóaljakban és ütegekben. Egy bizonyos mennyiség partvédelmi tüzérségi egységben is szolgált.

Tervezet és történet[szerkesztés]

Egy Mrs 18 partvédelmi feladatkör betöltése közben Norvégiában

Az Mrs 18 löveget az elavult első világháborús 21 cm Mrs 16 felváltására tervezték. Amíg a löveg terveze nem tartalmazott semmi innovatívat, ez nem volt jellemző a futóműre. Ez volt az első fegyverek egyike, hanem az első nagy mennyiségben gyártott, amely az érdekes kettős hátrasikló rendszert használta. A lövegcső a normális módon siklott hátra a bölcsőjében, de ezen felül a futómű teljes felső része, amely a lövegcsövet és annak bölcsőjét szállította, a futómű fő részén keresztül hátrasiklott. Ez a rendszer letompította a hátraható erőket, így egy nagyon stabil tüzelési platformot eredményezett. Ezt a fajta futóművet használták a 17 cm Kanone 18 in Mörserlafette és a 15 cm Schnelladekanone C/28 in Mörserlafette lövegekhez.

Az Mrs 18 egy hatalmas fegyver volt, amelyet két részre bontva szállítottak, ahogyan azt a nagy fegyvereknél általában szokták. Szállításnál a lövegcsövet egy külön vontatón húzták. A futómű egy beépített tüzelési platformot is szállított, amit leeresztettek a földre, mikor tüzeléshez készítették elő a löveget. A kerekeket ekkor felhúzták a földről, ekkor volt kész a fegyver a tüzelésre. Egy hátsó támasztó önbeálló-kereket használtak a löveg hátsó részének emelésére, amikor a löveg oldalirányzéka által biztosított 16° kevés volt.

Az Mrs 18 löveg alacsony darabszámban lépett gyártásba röviddel a háború kitörése előtt. A németek törölték a gyártást 1942-ben, mert a löveg kistestvére, a 17 cm Kanone 18 in Mörserlafette löveget kezdték gyártani, amely közel kétszer olyan messze tudott lőni, de 1943-ban mégis folytatták a gyártást.

Források[szerkesztés]

  • Engelmann, Joachim and Scheibert, Horst. Deutsche Artillerie 1934–1945: Eine Dokumentation in Text, Skizzen und Bildern: Ausrüstung, Gliederung, Ausbildung, Führung, Einsatz. Limburg/Lahn, Germany: C. A. Starke, 1974
  • Hogg, Ian V. German Artillery of World War Two. 2nd corrected edition. Mechanicsville, PA: Stackpole Books, 1997 ISBN 1-85367-480-X

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 21 cm Mörser 18 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:21 cm Mörser 18
A Wikimédia Commons tartalmaz 21 cm Mörser 18 témájú médiaállományokat.