2017-es Fiatal Táncosok Eurovíziója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fiatal Táncosok Eurovíziója 2017
Prágai Kongresszusi Központ, Prága,
Csehország Csehország
Döntő2017. december 16.
MűsorvezetőLibor Bouček
Angeé Klára Svobodová
(a Green Roomban)
Rendező csatorna (ČT)
Zsűrielnök
TV igazgatón.a.
ProducerVítězslav Sýkora
Győztes táncosLengyelország Paulina Bidzińska
(La Certa)
Magyar versenyző
Szavazási rendszerMinden zsűritag pontozza a résztvevők egyéni és csoportos táncát, majd a két legjobb táncos kvalifikálja magát a végső párbajba.
Indulók száma8
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
Portugália Portugália
Visszalépő
országok
Albánia Albánia
Hollandia Hollandia
Szlovákia Szlovákia
Meghívott
előadók
Előző
Következő
◄2015
2019►

A 2017-es Fiatal Táncosok Eurovíziója volt a tizenötödik Fiatal Táncosok Eurovíziója. A versenyt eredetileg Máltán rendezték volna 2017. június 9-én, de az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) január 23-án bejelentette, hogy az ország visszalépett a rendezéstől.[1][2] Május 18-án derült ki, hogy 2017-es megmérettetést a cseh műsorsugárzó, a Česká Televize rendezi az ország fővárosában, Prágában. A pontos helyszín a Prágai Kongresszusi Központ Fórum Terme volt. Az Eurovíziós Dalfesztivállal ellenben itt nem az előző évi győztes rendez, hanem pályázni kell a rendezés jogára. A 2015-ös verseny a lengyel Viktoria Nowak győzelmével zárult, aki a „Piece in Old Style” című táncát adta elő a csehországi Plzeňben.

8 ország erősítette meg részvételét a versenyre, beleértve Portugáliát, mely öt év és két kihagyott verseny után ismét indult. Albánia, Hollandia és Szlovákia azonban visszaléptek.

A verseny győztese a Lengyelországot képviselő Paulina Bidzińska lett, akit a lengyel televízió nemzeti válogatóján választottak ki az ország képviseletére. 2001 és 2015 után ez volt Lengyelország harmadik, illetve sorozatban második győzelme a Fiatal Táncosok Eurovízióján.

A helyszín[szerkesztés]

2015. július 7-én vált nyilvánossá, hogy a 2017-es versenynek házigazdája Málta lesz. Ekkor a helyszínnek a vallettai Mediterranean Conference Centre-t nevezték meg. Az intézményben rendezték a 2016-os Junior Eurovíziós Dalfesztivált is. Többek között a 2014-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál sikeres rendezése miatt eshetett a választás Máltára. Továbbá a döntésben az is közrejátszott, hogy egy évvel később, 2018-ban Valletta lesz Európa kulturális fővárosa. 2016. december 24-én – első alkalommal a verseny történetében – módosították a helyszínt: az ország egyik legnagyobb öble, az Il-Port Il-Kbir területén – a rendezvény történetében először – szabadtéren tartották volna a versenyt.[3] 2017. január 23-án azonban bejelentették, hogy Málta elállt a rendezéstől. Májusban a lengyel TVP a verseny helyszíneként Csehországra hivatkozott. Végül május 18-án derült ki, hogy 2017-ben ténylegesen a cseh műsorsugárzó, a Česká Televize lesz a házigazda.[4] Június 22-én az is hivatalossá vált, hogy a versenyt december 16-án rendezik a cseh fővárosban, Prágában található Prágai Kongresszusi Központ Fórum Termében, mely 1 034 fő befogadására alkalmas.[5][6]

A verseny helyszíne, a Prágai Kongresszusi Központ

Csehország volt az első olyan ország, mely sorozatban másodszor is otthont adott a versenynek, valamint ez volt az első prágai rendezésű eurovíziós esemény. Továbbá a rendezvény műsorvezetője, Libor Bouček az első olyan személy volt, aki összességében is és sorozatban is másodjára látta el ezt a feladatot, ezúttal azonban Angeé Klára Svobodová, táncművész-koreográfussal együtt.

A résztvevők[szerkesztés]

Két kihagyott év után újból csatlakozott a mezőnyhöz Portugália. A visszatérésben szerepet játszhatott az ország első eurovíziós győzelme, melyet a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon ért el. Svédország, mely eredetileg az elsők között jelezte részvételi szándékát, majd június 1-jén visszalépett, a június 22-én közzétett előzetes listán mégis résztvevőként szerepelt.

Hollandia, mely eredetileg szintén az elsők között jelezte részvételi szándékát, 2017. február 2-án bejelentette visszalépését a versenytől.[7] Így 1997 óta először nem volt holland résztvevője a rendezvénynek. Hozzájuk hasonlóan az előző versenyre visszatérő Szlovákia, és a debütálóként jelen levő Albánia sem küldött táncost Prágába.[8]

Így összesen nyolc ország vett részt a prágai versenyen, mely az eddigi legalacsonyabb létszám volt. Korábban tíz volt a minimális létszám, ezt azonban az alacsony érdeklődés miatt 2017-ben nem vették figyelembe.[9]

2013 után másodjára vett részt a szlovén Patricija Crnkovič, aki első szereplésén nem jutott be a Végső párbajba, ezúttal azonban második helyen végzett.

A verseny[szerkesztés]

A képeslapok az egyes produkciók előtti kisfilmek voltak, melyeket a rendező műsorsugárzó forgatott Prága különböző nevezetességei közelében. Elsőként az adott nevezetesség volt látható, ezt követően a versenyzők anyanyelvükön és angolul mutatkoztak be, majd választ adtak az alapkoncepció azon kérdésére, miszerint Mi szerettél volna mindig is lenni? Végül a táncosok különböző koreográfiákat mutattak be az adott helyszínen.

A Petr Zuska által koreografált közös táncokat a versenyzők két csoportban, a negyedik és nyolcadik egyéni produkció után mutatták be. Az első csoportot a rajtsorrendben első négy versenyző, vagyis Norvégia, Németország, Málta és Portugália, a második csoportot a maradék négy résztvevő, vagyis Lengyelország, Szlovénia, Svédország és Csehország táncosai alkották.

A zsűritagok az egyéni és a csoportos produkciók után egyaránt rövid véleményt mondtak.

A második közös produkció után nem sokkal egy összefoglaló videó következett, melyben az egyéni koreográfiákat mutatták be, majd ezt követően Itzik Galili bejelentette a Végső párbaj két résztvevőjét, majd a rögtönzött táncok után a verseny győztesét is. 2015-tel ellentétben ezúttal a zsűritagok nem egyenként szavaztak.

Érdekesség, hogy a Végső párbajba sorozatban másodszor Lengyelország és Szlovénia táncosa jutott be, emellett a végeredmény is megegyezett az előző verseny végeredményével: a zsűri a lengyel résztvevőt hirdette ki győztesként, míg a szlovén táncos bizonyult a második legjobbnak a mezőnyben. Szlovénia emellett a 2011-ben bevezetett rendszerben már harmadjára végzett a második helyen. Mindössze 2013-ban fordult elő, hogy az ország nem jutott tovább az első fordulóból.

Az első helyezettnek járó trófeát Petr Zuska, a közös táncok koreográfusa, míg a második helyezettnek járó trófeát Vítězslav Sýkora, a rendezvény kreatív producere adta át. A győztes emellett 7000, a második helyezett pedig 3000 eurós pénzjutalomban részesült.

Zsűri[szerkesztés]

A hivatásos zsűri a táncművészet három területét képviselte (balett, kortárs és modern tánc), ezen alapulva pontozta az egyéni produkciókat és a csoportos táncokat, majd az adás végén kihirdette a győztest.[10][11][12]

Döntő[szerkesztés]

# Ország Táncos Tánc Koreográfus Helyezés
01 Norvégia Norvégia[13] Anna Louise Amundsen „These Days” Tine Erica Aspaas
02 Németország Németország[14] Danila Kapustin „Desde Otello” Goyo Montero
03 Málta Málta[15] Denise Buttigieg „Q.W.” Joeline Tabone
04 Portugália Portugália[16] Raquel Fidalgo „Esquiva” Catarina Moreira
05 Lengyelország Lengyelország[17][18] Paulina Bidzińska „La Certa” Jacek Przybyłowicz 1.
06 Szlovénia Szlovénia[19][20] Patricija Crnkovič „Disintegration” Patricija Crnkovič 2.
07 Svédország Svédország[21] Christoffer Collins „Solo-X” Sigge Modigh
08 Csehország Csehország[22][23] Michal Vach „Monologue” Michal Vach és Lenka Halášová

Visszatérő táncosok[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Patricija Crnkovič Szlovénia Szlovénia 2013

Kommentátorok[szerkesztés]

A részt vevő országokon kívül Albánia is közvetítette a műsort élőben.

Ország Kommentátor Közvetítő csatorna
 Albánia
RTSH 1 HD
 Csehország
ČT art
Internetes közvetítés
YouTube
 Lengyelország
TVP Kultura
 Málta
TVM (felvételről, 1 óra késéssel)
 Németország
WDR (felvételről, 2018. január 7-én)
 Norvégia[24] Arild Erikstad
NRK2 (felvételről, 2017. december 17-én)
 Portugália[25] Margarida Mercês de Mello és Luís Moreira
RTP2 (felvételről, 2 óra 5 perc késéssel)
 Svédország
SVT2
 Szlovénia[26] Tanja Pavlič
TV Slovenija 2 (felvételről, 5 perc késéssel)

Zene[szerkesztés]

Az előadott táncok alatt a következő dalok, zeneművek hangoztak el.

# Ország Cím Előadó / Szerző
1. Norvégia „These Days” Ane Brun
2. Németország „Amor dov’è la fe’” Claudio Monteverdi
3. Málta „Q.W” Mario Sammut „Cygna”
4. Portugália „Attar” Trio Chemirani
5. Lengyelország Fac, ut árdeat Antonio Vivaldi
6. Szlovénia „Within the Orderly Life” Sylvain Chauveau
7. Svédország „Siblings” Jesper Hörberg
8. Csehország „Monologue” Max Richter

Térkép[szerkesztés]

  A Végső párbaj résztvevői
  Részt vevő országok, melyek versenyzői nem kvalifikálták magukat a Végső Párbajba
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Malta to host Eurovision Young Dancers 2017 (angol nyelven). youngdancers.tv, 2015. július 7. [2016. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 7.)
  2. Update on Eurovision Young Dancers 2017 (angol nyelven). youngdancers.tv, 2017. január 23. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 23.)
  3. EYD’17: GRAND HARBOUR THE VENUE OF EUROVISION YOUNG DANCERS (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. december 24. (Hozzáférés: 2016. december 24.)
  4. Czech Republic: Confirmed as new host country of Eurovision Young Dancers 2017 (angol nyelven). eurovoix.com . Eurovoix, 2017. május 18. (Hozzáférés: 2017. május 18.)
  5. Eurovision Young Dancers to be held on December 16? (angol nyelven). eurovoix.com . Eurovoix, 2017. május 29. (Hozzáférés: 2017. május 29.)
  6. 15th Eurovision Young Dancers to take place in Prague (angol nyelven). youngdancers.tv, 2017. május 29. [2017. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 29.)
  7. THE NETHERLANDS: WITHDRAWS FROM EUROVISION YOUNG DANCERS (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. február 2. [2017. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 2.)
  8. Eslovaquia dice no a JESC 2017 y a EYD pero no ha decidido sobre Eurovision 2018 (spanyol nyelven). noticiasesc.wixsite.com, 2017. június 6. (Hozzáférés: 2017. június 6.)
  9. EUROVISION YOUNG DANCERS 2017 WILL BE THE SMALLEST CONTEST TO DATE (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. augusztus 13. (Hozzáférés: 2017. augusztus 13.)
  10. Meet the jury: Daria Klimentová (angol nyelven). youngdancers.tv, 2017. november 4. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 4.)
  11. Meet the jury: Ambra Succi (angol nyelven). youngdancers.tv, 2017. november 6. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 6.)
  12. Meet the jury: Itzik Galili (angol nyelven). youngdancers.tv, 2017. november 8. [2017. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 8.)
  13. NORWAY: EUROVISION YOUNG DANCERS 2017 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. december 15. (Hozzáférés: 2016. december 15.)
  14. GERMANY: EUROVISION YOUNG DANCERS 2017 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. december 18. (Hozzáférés: 2016. december 18.)
  15. Denise Buttigieg will be representing Malta in the Eurovision Young Dancers 2017 (angol nyelven). tvm.com.mt, 2017. július 28. [2017. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 28.)
  16. PORTUGAL: RTP2 TO ORGANISE EUROVISION YOUNG DANCERS PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. június 26. (Hozzáférés: 2017. június 26.)
  17. Poland: Eurovision Young Dancers 2017 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. szeptember 5. (Hozzáférés: 2016. szeptember 5.)
  18. POLAND: PAULINA BIDZIŃSKA TO EUROVISION YOUNG DANCERS 2017 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 28. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  19. Slovenia: Eurovision Young Dancers 2017 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. október 31. (Hozzáférés: 2016. október 31.)
  20. SLOVENIA: PATRICIJA CRNKOVIČ TO EUROVISION YOUNG DANCERS 2017 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. június 2. (Hozzáférés: 2017. június 2.)
  21. SWEDEN: CHRISTOFFER COLLINS TO EUROVISION YOUNG DANCERS (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 17.)
  22. Czech Republic: Eurovision Young Dancers 2017 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2016. november 28. (Hozzáférés: 2016. november 28.)
  23. CZECH REPUBLIC: MICHAL VACH TO EUROVISION YOUNG DANCERS 2017 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 4. (Hozzáférés: 2017. október 4.)
  24. Norway: Arild Erikstad To Commentate at Eurovision Young Dancers 2017 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 12. (Hozzáférés: 2017. december 12.)
  25. Portugal: Margarida Mercês de Mello & Luís Moreira Announced as Commentators (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 13. (Hozzáférés: 2017. december 13.)
  26. Slovenia: Tanja Pavlič Revealed as Eurovision Young Dancers Commentator (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 12. (Hozzáférés: 2017. december 12.)

További információk[szerkesztés]