2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(2015-ös Junior Eurovíziós Dalverseny szócikkből átirányítva)


2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivál
#discover
Arena Armejec, Szófia, Bulgária Bulgária

Döntő2015. november 21.
MűsorvezetőPoli Genova
Rendező
csatorna
Bulgária Balgarszka Nacionalna Televizija
Dalfesztivál igazgatójaOroszország Vlagyiszlav Jakovlev
Győztes dalMálta Destiny Chukunyere
(Not My Soul)
Magyar versenyző
Szavazási rendszerMindegyik ország és a gyerekekből álló zsűri a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1-7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. Minden ország kap alapból 12 pontot.
Indulók száma17
Először
részt vevő
országok
 Ausztrália
 Írország
Visszatérő
országok
 Albánia
 Észak-Macedónia
Visszalépő
országok
 Ciprus
 Horvátország
 Svédország
Meghívott előadókAndromega, Poli Genova, Kriszija Todorova, Haszan és Ibrahim Ignatov, Vincenzo Cantiello
Előző
Következő
◄2014
2016►
SablonWikidataSegítség

A 2015-ös Junior Eurovíziós Dalfesztivál volt a tizenharmadik Junior Eurovíziós Dalfesztivál, melynek Bulgária fővárosa, Szófia adott otthont. A pontos helyszín az Arena Armejec volt.[1] A versenyre 2015. november 21-én került sor.[2] Az Eurovíziós Dalfesztivállal ellenben itt nem az előző évi győztes rendez, hanem pályázni kell a rendezés jogára. A 2014-es Junior Eurovíziós Dalfesztivál az olasz Vincenzo Cantiello győzelmével zárult, aki a Tu primo grande amore című dalát adta elő Máltán.

17 ország erősítette meg a részvételét a dalfesztiválra, beleértve Ausztráliát és Írországot, melyek első alkalommal vettek részt, továbbá Albániát, mely kettő, illetve Észak-Macedóniát, mely egy kihagyott év után tért vissza. Ciprus, Horvátország és Svédország pedig visszaléptek.

A helyszín és a verseny[szerkesztés]

A verseny pontos helyszíne a Bulgária fővárosában, Szófiában található Arena Armejec volt, mely 15 000 fő befogadására alkalmas. 2015. július 13-án jelentették be, hogy az ország második legnagyobb városa, Plovdiv is pályázott korábban a rendezésre, de a pályázatot megfelelő helyszín hiányában elutasították. A lehetséges helyszín egy 6 800 fő befogadására képes lóversenypálya lett volna.[3]

Az előző év győztese, Olaszország anyagi okokra hivatkozva úgy döntött, hogy nem ad otthont a dalfesztiválnak.[4] A verseny szervezői ezt követően bejelentették, hogy két ország is pályázik a 2015-ös verseny rendezési jogára: az előző évben második helyezett Bulgária (mely 2015. január 15-én hivatalosan is megerősítette rendezési szándékát) és Málta, a 2014-es verseny házigazdája.[5]

Végül március 30-án vált hivatalossá, hogy Bulgária ad otthont a dalfesztiválnak.[6] Ez volt az első alkalom, hogy a balkáni ország rendez egy eurovíziós versenyt.

A debütáló Írországot az ország ír nyelvű műsorsugárzója, a TG4 képviselte, így az ország dala is ezen a nyelven hangzott el. Eddig egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy eurovíziós versenyen az ír versenyző írül énekelt, az 1972-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az Eurovíziós Dalfesztiválhoz hasonlóan a Junior Eurovíziós Dalfesztivál általános logója is egyszerűbb lett. 2014-hez hasonlóan ezúttal sem jelöltek ki külön rendező várost, csak rendező országot.

2015. május 22-én jelentették be a verseny hivatalos szlogenjét: #discover, vagyis #fedezdfel.[7]

2015. június 23-án mutatták be a hivatalos logót, mely a pongyola pitypangra hasonlít, utalva ezzel Bulgária növényvilágára és a gyermekekre, akik kedvelt játéka a virág szürke terméseinek elfújása.[8]

2015. október 21-én jelentették be a műsorvezetőt Poli Genova személyében. Az énekesnő korábban 2011-ben képviselte országát az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahogy teszi ugyanezt 2016-ban is.[9] A nyitóceremóniát szintén egy korábbi eurovíziós versenyző, Joanna Dragneva prezentálta. Az énekesnő a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon vett részt a Deep Zone tagjaként, DJ Balthazar közreműködésében.[10]

A képeslapokban egyaránt szerepeltek a versenyzők, és a házigazda ország látnivalóit is megjelenítették. Elsőként a versenyzők országukban készült szelfijei jelentek meg táblagépeken, majd az énekesek rövid üzeneteket küldtek a nézőknek. Ezt követően három bolgár fiatal felkereste az ország különböző látványosságait. Ezután arany színben megjelent Bulgária térképe, és a fiatalok kalandjairól készült képek, a képeslapok egyes jelenetei buborékokban voltak láthatóak. A térképen feltüntették az adott képeslapban érintett helyeket és az egyes előadókhoz köthető városokat. Végül egy buborékban feltűntek a képeslapok elején látható szelfik, majd az egyes országok zászlói.

A résztvevők[szerkesztés]

A verseny színpada

Először vett részt a dalfesztiválon Írország, mely már korábban kétszer (2004-ben és 2014-ben) is érdeklődött a verseny iránt, de visszalépett még a határidő előtt.

Ugyancsak először küldött versenyzőt Ausztrália is. A szervezők a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon való sikeres szereplésre hivatkozva döntöttek úgy, hogy az országot a gyerekek versenyére is meghívják. Így Ausztrália volt az első óceániai résztvevője a dalfesztiválnak és az első olyan ország, amely debütálásán nem volt tagja a szervező EBU-nak.

2015. március 13-án jelentette be az albán műsorsugárzó, hogy az ország két kihagyott év után visszatér a versenybe. Július 24-én pedig hivatalossá vált, hogy Észak-Macedónia egy kihagyott év után újból képviselteti magát a versenyen.

A ciprusi műsorsugárzó, a CyBC pénzügyi problémákra hivatkozva nem küldött versenyzőt Szófiába.[11] Rajtuk kívül nem indult Horvátország és Svédország sem.[12][13]

Így tizenhét ország képviseltette magát Szófiában, ami megegyezett a 2007-es verseny létszámával.[14]

A szavazás[szerkesztés]

A verseny házigazdája, Poli Genova
Kriszija Todorova a verseny nyitányában

A szavazás megegyezett a hagyományos versenyen alkalmazott szavazási rendszerrel, vagyis minden részt vevő ország és a gyerekekből álló zsűri a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1-8, 10 és 12 pontot kapnak. A pontszámok 1-től 7-ig automatikusan megjelentek a szavazótáblán, a szóvivők csak a 8, 10 és 12 pontokat jelentették be.

Először a Gyerek Zsűri pontjait ismertette az előző évi második helyezett, Kriszija Todorova. A szavazatok alapján Málta került az élre.

Ezután következtek a részt vevő országok pontjai. A szavazás sorrendje a fellépési sorrend szerint alakult, vagyis Szerbia volt az első és Montenegró az utolsó szavazó. Szerbia öt pontjával Fehéroroszország, a tíz ponttal Örményország, a tizenkét ponttal pedig ismét Málta állt az élre. Szlovénia tíz pontjával Örményország, a tizenkét ponttal ismét Málta vezetett. Ezt követően még többször váltotta egymást az élen ez a két ország, egyszer pedig (Írország nyolc pontja után) holtverseny is kialakult köztük. Az eredmény még az utolsóként szavazó Montenegró pontjai előtt sem dőlt el. Ekkor 169-175 volt az állás Málta javára. Montenegró végül a hét pontjával az élre helyezte Örményországot, de a tíz pont eldöntötte a versenyt.

2013 után ez volt Málta második győzelme. Így a szigetország lett a harmadik ország (Fehéroroszország és Grúzia után), mely több alkalommal is győzni tudott a gyerekek versenyén.

A győztes dal minden országtól kapott pontot. Ez rajtuk kívül a második helyezett Örményországnak sikerült még. Emellett a győztes dal a Gyerek Zsűritől és hét országtól (Albánia, Ausztrália, Bulgária, Örményország, San Marino, Szerbia és Szlovénia) gyűjtötte be a maximális tizenkét pontot.

Az első helyezett 185 és a második helyezett 176 pontja egyúttal a két legmagasabb pontszám a verseny történetében. A korábbi rekorder a 2004-es spanyol győztes dal 171 pontja volt.

A második helyet Örményország szerezte meg 2007 és 2009 után másodszor, míg a harmadik helyen Szlovénia végzett, mely az ország harmadik legjobb helyezése az eurovíziós versenyeken (a 2010-es Fiatal Zenészek Eurovízióján aratott győzelmük és a 2011-es és 2015-ös Fiatal Táncosok Eurovízióján elért második hely után).

Az utolsó helyen Macedónia végzett, sorozatban másodszor, összesen pedig harmadszor.

Érdekesség, hogy San Marino az eurovíziós versenyek történetében első alkalommal kapott tizenkét pontot, Ukrajnától.

Döntő[szerkesztés]

# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Szerbia[15] szerb Lena Stamenković Lenina pesma Lena dala 7. 79
02  Grúzia[16] grúz The Virus Gabede Merj! 10. 51
03  Szlovénia[17] szlovén, angol[a] Lina Kuduzović Prva ljubezen Első szerelem 3. 112
04  Olaszország[18] olasz, angol Chiara & Martina Viva Éljen! 16. 34
05  Hollandia[16] holland, angol Shalisa Million Lights Millió fény 15. 35
06  Ausztrália angol Bella Paige My Girls Lányaim 8. 64
07  Írország[19] ír[b] Aimee Banks Réalta na Mara A tenger csillaga 12. 36
08  Oroszország[20] orosz, angol Mihail Szmirnov Mecsta (Dream) Álom 6. 80
09  Észak-Macedónia[21] macedón, angol Ivana Petkovszka és Magdalena Alekszovszka Pletenka – Braid of Love Fonat – A szerelem fonata 17. 26
10  Fehéroroszország[22] orosz, angol Ruszlan Aszlanav Volsebsztvo (Magic) Varázslat 4. 105
11  Örményország[23] örmény, angol MIKA Love Szerelem 2. 176
12  Ukrajna[24] ukrán, angol Anna Trincser Pocsni z szebe Magaddal kezdd! 11. 38
13  Bulgária[25] bolgár Gabriela Jordanova és Ivan Sztojanov Colour of Hope A remény színe 9. 62
14  San Marino[26] olasz, angol Kamilla Iszmailova Mirror Tükör 14. 36
15  Málta[27] angol Destiny Chukunyere Not My Soul A lelkemet ne 1. 185
16  Albánia[28] albán, angol[c] Mishela Rapo Dambaje 5. 93
17  Montenegró[29] montenegrói Jana Mirković Oluja Vihar 13. 36
1.a: A dal tartalmazott egy kifejezést olasz nyelven is.
2.b: A dal tartalmazott egy kifejezést latin nyelven is.
3.c: A dal tartalmazott egy-egy kifejezést török, olasz, német, francia, illetve szerb nyelven is.

Ponttáblázat[szerkesztés]

Destiny Chukunyere, a verseny máltai győztese
A második helyezett örmény versenyző, MIKA
A harmadik helyezett Lina Kuduzović Szlovéniából
  50% zsűri, közönség
  100% zsűri
Szavazók
Össz +12 ZS Szerbia Grúzia Szlovénia Olaszország Hollandia Ausztrália Írország Oroszország Észak-Macedónia Fehéroroszország Örményország Ukrajna Bulgária San Marino Málta Albánia Montenegró
 Szerbia 79 12 4 7 4 2 3 5 12 4 4 5 5 12
 Grúzia 51 12 3 4 1 5 8 5 1 8 4
 Szlovénia 112 12 6 6 5 7 8 6 6 8 1 8 10 10 8 6 3 2
 Olaszország 34 12 2 3 12 4 1
 Hollandia 35 12 1 6 5 1 4 4 2
 Ausztrália 64 12 7 7 3 3 2 3 2 1 1 2 3 10 5 3
 Írország 36 12 2 4 2 5 2 2 1 6
 Oroszország 80 12 5 7 6 4 6 1 3 7 7 4 7 8 3
 Észak-Macedónia 26 12 1 1 7 5
 Fehéroroszország 105 12 8 5 8 3 2 7 7 7 10 4 5 7 3 7 4 6
 Örményország 176 12 10 10 12 10 6 12 10 8 12 10 12 8 10 10 7 10 7
 Ukrajna 38 12 2 3 5 3 1 4 6 2
 Bulgária 62 12 1 1 8 5 12 6 3 8 6
 San Marino 36 12 7 3 2 12
 Málta 185 12 12 12 10 12 10 10 12 10 6 5 10 12 6 12 12 12 10
 Albánia 93 12 3 4 4 8 12 1 8 5 7 2 6 1 6 4 2 8
 Montenegró 36 12 8 2 8 5 1

Zsűri és televoting szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés[30] Nézői szavazatok Zsűri szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Málta 143  Málta 157
2.  Örményország 134  Örményország 149
3.  Szlovénia 98  Fehéroroszország 101
4.  Albánia 86  Szlovénia 77
5.  Bulgária 77  Szerbia 73
6.  Oroszország 65  Albánia 69
7.  Fehéroroszország 61  Ausztrália 67
8.  Szerbia 53  Oroszország 57
9.  San Marino 51  Hollandia 53
10.  Írország 43  Olaszország 43
11.  Grúzia 41  Grúzia 40
12.  Ukrajna 35  Montenegró 21
13.  Ausztrália 32  Ukrajna 19
14.  Montenegró 23  Írország 19
15.  Észak-Macedónia 22  San Marino 15
16.  Olaszország 13  Bulgária 14
17.  Hollandia 9  Észak-Macedónia 12

12 pontos országok[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a versenyen:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
8  Málta  Albánia,  Ausztrália,  Bulgária, Gyerek Zsűri,  Örményország,  San Marino,  Szerbia,  Szlovénia
4  Örményország  Grúzia,  Hollandia,  Fehéroroszország,  Oroszország
2  Szerbia  Észak-Macedónia,  Montenegró
1  Albánia  Olaszország
 Bulgária  Írország
 Olaszország  Málta
 San Marino  Ukrajna

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

A pontbejelentők között volt kilenc ország előző évi képviselője is: a Gyerek Zsűri pontjait ismertető bolgár Kriszija Todorova (aki 2014-ben Haszan és Ibrahim közreműködésében szerepelt), a grúz Lizi Pop, a holland Julia, a máltai Federica Falzon, a montenegrói Lejla Vulić, aki Maša Vujadinovićcsal együtt versenyzett Máltán, az előző győztes, az olasz Vincenzo Cantiello, az örmény Betty, Arianna Ulivi, a San Marinót képviselő The Peppermints korábbi tagja és az ukrán Szofija Kucenko, a Sympho-Nick korábbi tagja.[31] Érdekesség, hogy az ír pontbejelentő, Anna Banks volt; az ország versenyzőjének, Aimee-nek a testvére.

A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

  1. Gyerek Zsűri – Kriszija Todorova
  2.  Szerbia – Dunja Jeličić
  3.  Grúzia – Lizi Pop
  4.  Szlovénia – Nikola Petek
  5.  Olaszország – Vincenzo Cantiello
  6.  Hollandia – Julia
  7.  Ausztrália – Ellie Blackwell
  8.  Írország – Anna Banks
  9.  Oroszország – Szofija Dolganova

  1.  Észak-Macedónia – Alekszandrija Csaljovszki
  2.  Fehéroroszország – Valerija Drobisevszkaja
  3.  Örményország – Betty
  4.  Ukrajna – Szofija Kucenko
  5.  Bulgária – Vladimir Petkov
  6.  San Marino – Arianna Ulivi
  7.  Málta – Federica Falzon
  8.  Albánia – Majda Bejzade
  9.  Montenegró – Lejla Vulić

Kommentátorok[szerkesztés]

Ország Kommentátor Közvetítő csatorna
 Albánia Andri Xhahu
TVSH, RTSH Muzikë
 Amerikai Egyesült Államok Ewan Spence[32]
WUSB
 Ausztrália Ash London és Toby Truslove[33]
SBS
 Bulgária Elena Roszberg és Georgi Kusvaliev
BNT 1, BNT HD, BNT World, bTV
 Egyesült Királyság Ewan Spence[32]
Cotswold FM
Fun Kids Radio
Oystermouth Radio
Radio Six International
Shore Radio
 Fehéroroszország Anatolij Lipecki
Belarusz-1, Belarusz-24
 Grúzia Tuta Csheidze[34]
1TV
 Hollandia Jan Smit
NPO 3, NPO Zapp
 Írország Stiofán Ó Fearail és Caitlín Nic Aoidh
TG4
 Észak-Macedónia Tina Tautović és Szpaszija Veljanoszka
MRT 1
 Málta Corazon Mizzi
TVM2 (élőben), TVM (felvételről)
 Montenegró Dražen Bauković és Tamara Ivanković
TVCG 1
 Németország Thomas Mohr[35]
eurovision.de (interneten)
Nemzetközi közvetítés Luke Fisher és Ivan Ivanov
junioreurovision.tv, YouTube (interneten)
 Olaszország Simone Lijoi
RAI Gulp
 Oroszország Olga Seleszt
Karuszel
 Örményország Avet Barszegjan
Armenia 1
 San Marino Lia Fiorio és Gilberto Gattei[36]
SMtv San Marino
 Szerbia Silvana Grujić
RTS 2
 Szingapúr Ewan Spence[32]
247 Music Radio
 Szlovénia Andrej Hofer
TV Slovenija 1
 Új-Zéland Ewan Spence[32]
World FM
 Ukrajna Tyimur Mirosnicsenko
UA:Persij

Térkép[szerkesztés]

  Részt vevő országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Junior Eurovision 2015: 21 November in Sofia, Bulgaria (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. március 30. (Hozzáférés: 2015. március 30.)
  2. JESC’15: Contest To Be Held November 21st (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. február 22. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  3. Bulgaria: Plovdiv Bid To Host Junior Eurovision 2015 (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. július 13. (Hozzáférés: 2015. július 13.)
  4. Junior Eurovision 2015: Two countries interested in hosting (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. január 16. (Hozzáférés: 2015. január 16.)
  5. Bulgaria: JESC 2015 Bid Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. január 15. (Hozzáférés: 2015. január 15.)
  6. Junior Eurovision 2015: 21 November in Sofia, Bulgaria (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. március 30. (Hozzáférés: 2015. március 30.)
  7. Junior Eurovision 2015: #discover (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. május 22. (Hozzáférés: 2015. május 22.)
  8. Presenting the 2015 logo! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. június 23. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  9. Meet your host... Poli Genova! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2015. október 21.)
  10. JESC 2015: JOANNA DRAGNEVA TO HOST OPENING CEREMONY (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2015. november 11. (Hozzáférés: 2015. november 11.)
  11. JESC’15: Cyprus Withdraws (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. június 29. [2015. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 29.)
  12. Croatia: Withdraws From Junior Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. június 23. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  13. Sweden: To Take A Year Off From Junior Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. június 29. (Hozzáférés: 2015. június 29.)
  14. Australia joins to make it 'Super 17' at Junior Eurovision in Sofia! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. október 7. (Hozzáférés: 2015. október 7.)
  15. Serbia takes confirmed countries up to 15 (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. augusztus 20. (Hozzáférés: 2015. augusztus 20.)
  16. a b JUNIOR EUROVISION SONG CONTEST 2015 (angol nyelven). junioreurovision.tv
  17. Slovenia confirms for second Junior Eurovision entry! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. június 30. (Hozzáférés: 2015. június 30.)
  18. Italy ready to select participant in September (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. június 24. (Hozzáférés: 2015. június 24.)
  19. Ireland to début at Junior Eurovision 2015! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. március 23. (Hozzáférés: 2015. március 23.)
  20. JESC’15: Russia Confirms (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. július 28. [2015. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 28.)
  21. FYR Macedonia back in Junior Eurovision (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. július 25. (Hozzáférés: 2015. július 25.)
  22. Belarus: JESC 2015 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. október 29. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
  23. Armenia: JESC 2015 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. június 5. (Hozzáférés: 2015. június 5.)
  24. Ukraine opens application phase for 2015 national selection! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. július 10. (Hozzáférés: 2015. július 10.)
  25. Bulgaria: Junior Eurovision 2015 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2014. november 16. (Hozzáférés: 2014. november 16.)
  26. SWEET SIXTEEN! SAN MARINO CONFIRMS PARTICIPATION FOR JUNIOR EUROVISION 2015 (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2015. szeptember 27. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.)
  27. Malta: Junior Eurovision 2015 Participation Confirmed (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. május 28. (Hozzáférés: 2015. május 28.)
  28. Albania: Return To Junior Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. március 13. (Hozzáférés: 2015. március 13.)
  29. Montenegro: Jana Mirković To JESC 2015 (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. július 1. (Hozzáférés: 2015. július 1.)
  30. Full split results of Junior Eurovision 2015 (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. december 21. (Hozzáférés: 2015. december 21.)
  31. Meet the spokespersons of tonight's Grand Final! (angol nyelven). junioreurovision.tv, 2015. november 21. (Hozzáférés: 2015. november 21.)
  32. a b c d JESC ’15: LIVE on the Radio (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. november 13. [2015. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 13.)
  33. JESC ’15: Further Australian Details (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. november 11. [2015. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 11.)
  34. Georgia: Tuta Chkheidze To Commentate On JESC 2015 (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2015. október 21.)
  35. Live aus Sofia: Die Show zum Junior ESC (német nyelven). eurovision.de
  36. San Marino: Arianna Ulivi Will Announce The JESC 2015 Vote (angol nyelven). eurovoix.com, 2015. november 12. (Hozzáférés: 2015. november 12.)

További információk[szerkesztés]