2013-as luxori hőlégballon-baleset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hőlégballonok Luxorban 2010 februárjában. A képen balról a harmadik a lezuhant SU-283 lajstromjelű hőlégballon.

A 2013-as luxori hőlégballon-baleset 2013. február 26-án, helyi idő szerint reggel 7:00-kor bekövetkezett baleset volt az egyiptomi Luxor város közelében. A baleset következtében 19-en vesztették életüket, akik közül tizennyolcan a helyszínen haltak meg, egy súlyos sérült pedig órákkal a baleset után a kórházban vesztette életét.[1][2] Ez volt a történelem legsúlyosabb hőlégballon-balesete, amely súlyosabb, mint az 1989-es Alice Springs-i hőlégballon-baleset volt Ausztráliában.[3]

Háttere[szerkesztés]

A hőlégballonokat igen széles körben használják Egyiptomban turisztikai célokra, amely során az idelátogatók a levegőből is megcsodálhatják az ország főbb nevezetességeit. Luxorban lehetőség van arra, hogy hőlégballonos túrák keretén belül a látogatók megtekintsék a Nílust, Karnak templomát és más látnivalókat. Az utasok biztonsága feletti aggodalom gyakran felmerül időről-időre, mivel sorozatos balesetek történtek 2007 és 2009 közt.

2009 áprilisában például 16 turista sérült meg egy baleset során Luxorban.[4] A baleset után hat hónapon keresztül nem szállhattak fel a hőlégballonok, amíg a biztonsági vizsgálatok le nem zárultak. A pilóták képzését megszigorították, és ezentúl a hőlégballonokkal csak az arra kijelölt leszállóhelyeken szabad leszállni. Ugyanakkor Hoszni Mubárak korábbi egyiptomi államfő bukása után a szabályozásokat egyre inkább figyelmen kívül hagyták.

A baleset[szerkesztés]

Február 26-án a Sky Cruise által üzemeltetett Ultramagic N–425-ös hőlégballon,[5] melynek lajstromjele SU-283 volt,[6] húsz utassal és a pilótával a fedélzeten városnéző utazásra indult.[7] A szomszédos hőlégballon pilótájának, Mohamed Youssefnek beszámolója alapján a tűz közvetlenül a hőlégballon földet érése előtt kapott lángra, ezért megkíséreltek minél hamarabb landolni, azzal a reménnyel, hogy a földi személyzet meg tudja majd kísérelni a hőlégballon lehorgonyzását. Az egyik forrás szerint az egyik rögzítőkábel rátekeredett a gázhengerre. A pilóta és az egyik utas kiugrott és biztonságosan földet értek, de tettük destabilizálta a ballon kosarát, amelynek következtében a légijármű egy széllökés következtében hirtelen emelkedni kezdett. A szemtanúk elmondása szerint, ahogy lángra kapott a ballon, a kosárból hét utas kivetette magát, hogy ne égjenek halálra. Mintegy 300 méteres magasságban egy robbanás történt, amelyet több kilométeres távolságból is hallani lehetett.[2] Az egyik szemtanú ezt úgy jellemezte, hogy egy nagy dörrenés volt hallható. Youssef az állami televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte a hőlégballon egyik gáztartálya elkezdett szivárogni, ami azután lángra kapott és valószínűleg ez okozta a robbanást. A korábbi helyszíni beszámolók azt állították, hogy a hőlégballon azért zuhant le, mert egy távvezetéknek ütközött, ám ez utóbb téves állításnak bizonyult.[8]

A robbanás után két perccel a hőlégballon maradványai egy cukornádültetvényre zuhantak Al Dhabaa falu közelében, Luxortól nyugatra.[2][9] Egy második robbanásról érkeztek beszámolók, amely 15 perccel később következett be. A mentők a baleset után mintegy negyedórával értek a helyszínre.[10] A hőlégballon utolsó perceit amatőr videó örökítette meg.

Áldozatok[szerkesztés]

A hőlégballon fedélzetén 20 utas és a pilóta utazott a szerencsétlenség bekövetkezésekor, ebből 9-en Hongkongból, 4-en Japánból, 3 utas az Egyesült Királyságból, két utas Franciaországból és egy utas Magyarországról érkezett, valamint a pilótán kívül még egy egyiptomi állampolgár tartózkodott a fedélzeten.[3][11] A két túlélő közül az egyik brit állampolgárságú, míg a másik az egyiptomi pilóta, akinek a testfelülete 70%-ban megégett.[12]

Állampolgárság Halálos áldozatok száma Sérültek száma
Hongkong hongkongiak 9 -
Japán japánok 4 -
Egyesült Királyság britek 2 1
Franciaország franciák 2 -
Egyiptom egyiptomiak 1 1
Magyarország magyarok 1 -

Utóhatása[szerkesztés]

A történtek után Luxor tartomány kormányzója Izzat Saad megtiltotta a hőlégballonos utazásokat a vizsgálatok lezárultáig. Az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter, Wael el-Maadawi az egész országra kiterjedően felfüggesztette a hőlégballonos utazásokat. Az egyiptomi államfő Mohamed Morsi közleményében mély gyászát és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé. Alaa Hadidi kormányszóvivő azt mondta, hogy a baleset kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 2013 Luxor hot air balloon crash című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. At least 19 tourists dead in Egypt hot air balloon crash”, RT, 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  2. a b c Siddique, Haroon; Kingsley, Patrick. „Luxor hot air balloon crash kills 19 tourists”, The Guardian , 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  3. a b 19 killed as hot air balloon explodes, plummets in Egypt”, CNN , 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  4. Two British tourists among 16 injured in Egyptian hot-air balloon crash”, 'Daily Mail , 2009. április 25. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  5. Ultramagic Balloons manuals
  6. مسئول بوزارة الطيران: البالون إسباني الصنع واندلاع النيران فيه تسبب (arab nyelven). Ahram Weekly. (Hozzáférés: 2013. február 26.)
  7. Hauslohner, Abigail. „Deadly balloon crash latest blow to Egyptian tourism”, The Washington Post , 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  8. Balloon crashes near Luxor killing 19 tourists”, BBC News , 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  9. Tourists burned alive in Egypts hot air balloon crash”, The National , 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  10. Egypt suspends Luxor balloon flights after deadly crash”, BBC, 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  11. Egypt hot air balloon crash kills 19 tourists”, Reuters , 2013. február 26.. [2013. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.) 
  12. Egypt hot air balloon crash: Two British men survive after balloon explodes mid-air”, Mirror , 2013. február 26. (Hozzáférés ideje: 2013. február 26.)