2008-as NHL Winter Classic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Ralph Wilson Stadion
A meccs kezdetén

Az AMP Energy NHL Winter Classic egy szabadtéren rendezett National Hockey League jégkorong-mérkőzés volt a Buffalo Sabres és a Pittsburgh Penguins között 2008. január 1-jén a Ralph Wilson Stadionban, New York államban. Az amerikai jégkorong-bajnokság történetében ez volt a második szabadtéren rendezett mérkőzés, de az első olyan, amit az Amerikai Egyesült Államok területén rendeztek.

Jegyeladás, nézőszám[szerkesztés]

A mérkőzés rendezéséről 2007. szeptember 17-én döntöttek. A 41 000 jegy, amelyet elővételben lehetett megvásárolni, fél óra alatt gazdára talált, a többi jegyet a bérleteseknek tartották fenn.

Összesen 71 217 néző látta a helyszínen a történelmi összecsapást, ez NHL rekordot jelentett. Az addigi csúcsot a Kanadában rendezett szabadtéri mérkőzés tartotta, 57 167 nézővel. Nem ez volt a világ legnézettebb jégkorong-mérkőzése, ugyanis 2001-ben Michigan állam két egyetemi együttesének meccsére 74 554 drukker látogatott el.

Szabályváltozások[szerkesztés]

Az esélyegyenlőség miatt néhány különleges szabályt is kellett alkalmazni a mérkőzésen. Mindkét csapat 30-30 percet játszott a rendes játékidőben a két térfélen, ezt úgy oldották meg, hogy az utolsó játékrész felénél, 10 perc elteltével egy extra térfélcserét hajtottak végre. A hosszabbítást is hasonlóan bonyolították le, 2:30 perc elteltével térfélcserét hajtottak végre a csapatok, a büntetőknél pedig mindkét kapus eldönthette, hogy melyik kapura lőjék a büntetőket.

Keretek[szerkesztés]

Buffalo Sabres[szerkesztés]

Buffalo Sabres
Kapusok:
30 Ryan Miller35 Jocelyn Thibault

Védők:
5 Toni Lydman6 Jaroslav Špaček10 Henrik Tallinder38 Nathan Paetsch45 Dmitrij Kalinyin51 Brian Campbell
Támadók:
9 Derek Roy12 Aleš Kotalík19 Tim Connolly20 Daniel Paille22 Adam Mair26 Thomas Vanek28 Paul Gaustad29 Jason Pominville37 Michael Ryan55 Jochen Hecht61 Makszim Afinogenov76 Andrew Peters
Edző: Lindy Ruff

Pittsburg Penguins[szerkesztés]

Pittsburgh Penguins
Kapusok:
30 Dany Sabourin35 Ty Conklin

Védők:
4 Rob Scuderi5 Darryl Sydor19 Ryan Whitney44 Brooks Orpik55 Szergej Goncsar58 Kristopher Letang
Támadók:
11 Jordan Staal12 Ryan Malone16 Erik Christensen17 Petr Sýkora18 Adam Hall20 Colby Armstrong27 Georges Laraque37 Jarkko Ruutu38 Jeff Taffe48 Tyler Kennedy71 Jevgenyij Malkin87 Sidney Crosby
Edző: Michel Therrien

A mérkőzés[szerkesztés]

január 1. 13:00Pittsburgh Penguins2–1
(büntetőkkel)

(1–0, 0–1, 0–0, 0–0)
Buffalo SabresRalph Wilson Stadion
Orchard Park, New York

A mérkőzést a Buffalo Bills amerikai focicsapat stadionjában felállított jégkorongpályán rendezték. A mérkőzést felvezető ceremónia helyi idő szerint 13:00-kor kezdődött a csapatok bevonulásával. A kezdő sípszó helyi idő szerint 13:20-kor hangzott el hóesésben, -1 °C-ban, enyhe északi szélben.

A Pittsburgh kezdte jobban a találkozót, 21 másodperc elteltével Armstrong révén megszerezték a vezetést. A korai gól megzavarta a hazai csapatot, nehezen jutottak el helyzetig az első harmadban. Volt, hogy a hóesés miatt meg kellett szakítani a mérkőzést, hogy a jeget megtisztítsák a pályamunkások.

A második harmadban aztán magára talált a Buffalo is, és a játékrész 2. percében sikerült egyenlíteniük Brian Campbell góljával. Közben a hóesés alábbhagyott, és a csapatok is visszavettek. A rendes játékidő hátralévő részében nem esett több találat, így következett az öt perces hosszabbítás. Miután ebben a játékrészben sem esett gól, büntetőkkel kellett eldönteni a mérkőzést.

A büntetőlövések előtt a kapusok felmérhették a pályát, és eldönthették, hogy melyik kapura lőjék az ellenfél játékosai a büntetőt. A Buffalo kapuját Ryan Miller, a Pittsburgét Ty Conklin védte az egész mérkőzésen, és a büntetőkhöz is ők álltak oda.

Büntetők Csapat Lövő Kapus Eredmény Állás
BUF Aleš Kotalík Ty Conklin gól 1–0 BUF
PIT Erik Christiansen Ryan Miller mellé 1–0 BUF
BUF Tim Conolly Ty Conklin védés 1–0 BUF
PIT Kristopher Letang Ryan Miller gól 1–1
BUF Makszim Afinogenov Ty Conklin védés 1–1
PIT Sidney Crosby Ryan Miller gól 2–1 PIT

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:NHL Winter Classic
A Wikimédia Commons tartalmaz 2008-as NHL Winter Classic témájú médiaállományokat.
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap