2007-es törökországi elnökválasztások

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Törökország 11. elnökét 2007 áprilisában és májusában választotta meg a török parlament. Négy szavazási fordulót tartottak (2007. április 27-én, május 2-án, május 9-én és május 15-én),[1] mielőtt Ahmet Necdet Sezer hivatali mandátuma május 16-án lejárt.[2]

Procedúra[szerkesztés]

Az előző választások óta nem tudtak változtatni a szabályokon, így a mostani elnököt is a parlamenti képviselők választották, titkos szavazással. Az első két fordulóban a győzelemhez a jelölteknek a szavazatok kétharmadát kellett megszereznie. A szabályok szerint ha a harmadik forduló előtt nincs egyértelmű győztes, tehát a képviselők kétharmadának, azaz 367 főnek a szavazatát senki nem szerzi meg, a harmadik körben egyszerű többség, legalább 276 szavazat kell. Ha még ekkor sincs győztes, a harmadik kör első és második legtöbb szavazatot kapott jelöltje küzd a negyedik fordulóban, ahol szintén szükséges az egyszerű többség megszerzése. Ha ekkor sincs egyértelmű győztes, az alkotmány rendelkezései szerint általános választásokat kell kiírni, hogy elháruljon a parlament döntésképtelensége miatti akadály.

Jelöltek[szerkesztés]

  • Abdullah Gül: külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, régebben miniszterelnök, az Igazság és Fejlődés Pártjának[3] a jelöltje, így ő a legesélyesebb a cím elnyerésére.
  • Ersömez Yarbay: Igazság és Fejlődés Pártja,[4] a választások megkezdése előtt visszalépett.

Ellentétek[szerkesztés]

Az elnöki hivatalt tekintik Törökországban a szekuláris államrend egyik őrzőjének, s sokan attól tartottak, hogyha az Igazság és Fejlődés Pártjának a képviselője lesz az elnök, akkor a parlamenti többséggel más irányba tudja fordítani az ország szekerét. Ez sok törökben félelmet és aggodalmat ébresztett, akik úgy érzték, a párt iszlám gyökerei miatt meg fogja akadályozni a szekuláris államberendezkedés fennmaradását, habár a párt többször hangsúlyozta, hogy nem kíván a jelenlegi állapoton változtatni.

2007. április 14-én, két nappal a jelöltek nevének bejelentése előtt több mint 1 000 000 tüntető vonult[5][6] fel Ankara központjában, s olyan szólamokat skandáltak, mint: „Törökország világi állam, s az is marad.” „Nem akarunk imámot elnöknek.” Így akartak tüntetni az ellen, hogy Erdogan vagy pártjának valamely más tagja részt vegyen az elnökválasztáson.

2007. április 29-ére egy hatalmas demonstrációt rendeztek, ahol Abdullah Gülnek, az AKP jelöltjének az indulását ellenezték. A CNN Türk a tüntetés résztvevőinek számát 1 370 000-re tette. A demonstrációt világszerte élőben közvetítették, mikor a tömeg együtt skandálta az akkorra már ismert szlogent: „Törökország világi állam, és az is marad.”

Szavazás[szerkesztés]

A szavazás első körét 2007. április 27-én tartották, ahol a külügyminiszter és az Igazság és Fejlődés Pártjának jelöltje, Abdullah Gül 357 szavazatot szerzett. Ez alatta van a szükséges kétharmados aránynak, így a következő napokban újabb szavazást tartanak majd.

A CHP ellenzéki párt egy indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy nyilvánítsa érvénytelennek az első fordulót, mert a szavazáson legalább 367 képviselőnek részt kell vennie.[7]

A török parlament összetétele[szerkesztés]

2007 áprilisában a következő pártok rendelkeztek képviselettel a parlamentben, így ők szavazhatnak:

Pártok Képviselők
Előző Jelenlegi
Igazság és Fejlődés Pártja Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 363 352
Köztársasági Néppárt Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 178 151
Anyaföld Párt Anavatan Partisi (ANAP) 0 20
Demokrata Párt Demokrat Parti (DP) 0 4
Szociáldemokrata Néppárt Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) 0 1
Népi Felemelkedés Pártja Halkın Yükselişi Partisi (HYP) 0 1
Fiatalok Pártja Genç Parti (GP) 0 1
Függetlenek Bağımsız 9 11
Üres helyek Boş - 8
Összesen 550 550

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Turkey's ruling party announces FM Gul as presidential candidate People's Daily Online 2007. április 24.
  2. Turkish Parliament to begin selecting next president on May 1st Southeast European Times 2007. március 5.
  3. Aday Gül törökül Hürriyet 2007. április 27.
  4. 'Tek adam' tepkisi törökül Milliyet 2007. április 22.
  5. Törökhírek. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 30.)
  6. Hírek[halott link]
  7. BBC NEWS | Europe | Army 'concerned' by Turkey vote