1910–1911-es magyar labdarúgókupa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1910–1911-es magyar kupa a sorozat második kiírása volt, melyet a címvédő MTK csapata nyert meg, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte a MAC csapatát.

Története[szerkesztés]

A tényleges kupára újfent gyűjtést szerveztek, ezúttal 800 korona 61 fillér adomány gyűlt össze. Az 1911 nyarának végén lezárult akció után a legtöbbet adakozók nevét megörökítették, így ismert, hogy Redlich Antal 150, Minder Frigyes 50, illetve az FTC akkori elnöke, dr. Springer Ferenc 20 koronát adományozott.

A kupamérkőzések lejátszása körül – az előző idényhez hasonlóan – továbbra is káosz uralkodott, így történt meg az, hogy a döntőre csak 1912. október 2-án kerülhetett sor az újonnan épült FTC-sporttelepen. A döntőbe a címvédő MTK és a MAC jutott, a mérkőzésre 15 ezer néző volt kíváncsi.

A korabeli beszámolók alapján a döntő mérkőzés mindvégig hatalmas iramban zajlott. A játék első negyedét az MTK-védők hibáit kihasználó MAC-csatárok uralták, majd a félidő felétől fokozatosan az MTK került fölénybe, sorra dolgozta ki helyzeteit. A MAC kontrái olykor életveszélyesnek bizonyultak, és csak Knapp Miksa bámulatos védéseinek volt köszönhető, hogy az eredményjelző továbbra is 0–0-t mutatott. A 44. percben megszületett a vezető – és egyben a végeredményt jelentő – találat: Sebestyén I ívelt középre, beadását Joseph Lane fejelte kapura, Újságh Miklós kapus bizonytalankodását Kertész II váltotta gólra. A MAC a maradék 2 percre vehemens ellentámadásba kezdett, azonban csak három szögletig jutott.

A második félidőt az MTK kezdte jobban, Szántó Károly hatalmas ziccerben a kapusba lőtte a labdát, majd az 59. percben összerúgótt Tóth Ferenccel, ezért Schubert játékvezető mindkettőjüket kiállította. A 66. percben az MTK jogtalan tizenegyeshez jutott, azonban Révész lövését Újságh lábbal hárította. A maradék 20 percet MAC-fölény és a durva játék jellemezte, több találat azonban nem esett, így az MTK megvédte címét. A kupagyőztes csapat a KnappRévész, CsüdörBíró, Károly, VágóSebestyén I, Kertész II, Lane, Kertész I, Szántó összeállításban lépett pályára.

Eredmények[szerkesztés]

Negyeddöntők Elődöntők Döntő
                     
         
MAC 1
 
ÚTE 0  
MAC 4
 
    BAK 1  
BAK 4
 
33 FC 3  
MTK 1
     
  MAC 0
FTC 4
 
BTC 1  
MTK 1
 
    FTC 0  
MTK 4
VAC 0  

Negyeddöntők[szerkesztés]

1. csapat Eredmény 2. csapat
MAC 1–0 ÚTE
BAK 4–3 33 FC
FTC 4–1 BTC
MTK 4–0 VAC

Elődöntők[szerkesztés]

1. csapat Eredmény 2. csapat
MAC 4–1 BAK
MTK 1–0 FTC

Döntő[szerkesztés]

1. csapat Eredmény 2. csapat
MTK 1–0 MAC
MTK 1–0 MAC
Kertész II Gól : 44' 44'
Szántó kiállítva 59′
Révész Elhibázott (66)
(1–0)
Tóth kiállítva 59′
Üllői út, Budapest
Nézőszám: 15 000
Játékvezető: Schubert (magyar)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Nagy Béla: A Labdarúgó MNK története (Budapest, 1978)

Külső hivatkozások[szerkesztés]