Železnice Slovenskej republiky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(ŽSR szócikkből átirányítva)
Železnice Slovenskej republiky
Típus
JogelődCsehszlovák Államvasutak
Alapítva1993
SzékhelyPozsony
Iparágvasút
Formaállami tulajdonú vállalat
Árbevétel496 000 000 € (2018)[1]
Alkalmazottak száma13 665 (2018)[1]
Železnice Slovenskej republiky (Szlovákia)
Železnice Slovenskej republiky
Železnice Slovenskej republiky
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 08′ 36″, k. h. 17° 07′ 07″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 36″, k. h. 17° 07′ 07″
A(z) Železnice Slovenskej republiky weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Železnice Slovenskej republiky témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Železnice Slovenskej republiky a.s. (rövidítve ŽSR) Szlovákia állami vasúttársasága volt 1993-tól 2002-ig.

Csehszlovákia kettészakadása és a Csehszlovák Államvasutak megszűnése után jött létre.

2002-ben széttagolták az egységes állami céget, létrejött a Železničná spoločnosť a.s., amely a személy- és árufuvarozást vette át. A ŽSR azóta csak a vasúti infrastruktúráért felel. 2005-ben a ŽSSK-t is felosztották, megalakult a személyszállítással foglalkozó Železničná spoločnosť Slovensko a.s., a teherszállítás pedig a Železničná Spoločnosť Cargo Slovakia a.s.-hez került.

Fejlesztések[szerkesztés]

Szlovákia az Orosz Vasutakkal, Ausztriával és Ukrajnával együttműködve 2007-ben kezdte meg az előkészítését a Kassát Pozsonnyal és Béccsel összekötő széles nyomtávú (1520 mm) vasútvonal, és egy Bécs és Pozsony között megépítendő logisztika központ építését. Ez a széles nyomtávú vasútvonal az Európai Unió 5 számú páneurópai közlekedési korridorjának a részeként a Transzszibériai vasútvonallal együtt versenyképes szállítási alternatívát biztosít Európa és a távolkeleti országok (Kína, Japán, Korea) között. A Kassa–Pozsony–Bécs széles nyomtávú vasútvonal lehetővé teszi az átrakodás nélküli áruszállítást, csökkentve ezzel a szállítás idejét és költségeit. A Szuezi-csatornán keresztüli tengeri szállítás 28-30 napos ideje 14-15 napra rövidül. Jelenlegi számítások szerint egy konténer szállítási költsége nagyságrendileg 1000 $ és 2025-re a Pozsony és Bécs között épülő logisztikai központból évi 23-24 millió tonna árú szállítását tervezik. A tervek szerint mind konténerek szállítását, mind ömlesztett anyagok szállítását is biztosítani fogja az új vasútvonal. A Kassa(Haniska)-Pozsony-Bécs közötti széles nyomtávú vasútvonal hossza szlovák területen 500 km míg osztrák területen további 60 km lesz. Tervezett költsége 4,7 milliárd euró.

A közös beruházás megvalósítására alapított közös vállalkozás szándéknyilatkozatát 2009. május 28-án írta alá Oroszország, Ukrajna, Szlovákia és Ausztria képviselője Szocsiban.[2]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]