Żubrówka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Żubrówka
A Polmos Białystok S.A. szeszfőzdéje Białystokban
A Polmos Białystok S.A. szeszfőzdéje Białystokban

TípusÉgetett szesz
Származási helyLengyelország, Fehéroroszország
Alapítás16. század
GyártóPolmos Białystok
Főbb összetevők

Bison Grass gyógy- és fűszernövények:

Żubrówka Złota gyógy- és fűszernövények:

és gabonából készített finomszesz
Alkoholtartalom37,5[1]-40[2] V/V%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Żubrówka témájú médiaállományokat.

A Żubrówka (IPA: [ʐuˈbrufka], belaruszul Зуброўка) lengyel és fehérorosz[2] eredetű vodka védjegy. Legismertebb jellegzetessége, hogy az „eredeti”, Bison Grass változatát illatos szentperje (lengyelül żubrówka) kivonatával ízesítik, a palackjába pedig egy szál szentperjét helyeznek. Több különböző változatban készül, melyek közül – a márkanév ellenére – nem mindegyik tartalmaz szentperje-kivonatot, a natúr változata, a Żubrówka Biała egy tiszta, egyébként ízesítetlen vodka.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Żubrówka az illatos szentperjéről kapta a nevét, amelynek egyik lengyel neve żubrówka, ezt a nevét pedig az európai bölényről kapta, amit lengyelül egyszerűen żubrnak is neveznek. A Żubrówka marketingje gyakran más nyelveken is „bölényfűnek” nevezi a szentperjét annak ellenére, hogy a bölényfű magyarul például a beléndek neve, illetve eredetileg a bison grass sem tartozik a szentperje angol nevei közé.

Története[szerkesztés]

A vodkaként ismert konkrét italfajta nem létezett a modern szeszfinomítók 19. századi megjelenése előtt, de a szentperjével ízesített párlatok története visszanyúlik a Lengyel–Litván Unió korába, és a 16. századtól ismert. Igazán népszerűvé a 18. századra vált főként a lengyel nemesség körében volt kedvelt. Fogyasztói úgy gondolták, hogy az italban lakozik az európai bölény ereje.[nem megbízható forrás] A Zubrówkába kerülő fűszálat a bölény természetes élőhelyéről szerezték és szerzik be ma is, jellemzően a Białowieża-erdőből. Az 1928-ban alapított Polmos Białystok S.A. szeszipari vállalkozás Białystokban üzemeltet szeszfőzdét, és ott készítik a különböző lengyel Żubrówkákat.[3] Lengyelország Európai Unióhoz történő csatlakozása után is megtarthatta saját védjegyének a Żubrówkát, mely világszerte ismert lengyel termék és Polska Wódka/Polish Vodka kiegészítő megjelöléssel hozható forgalomba.[4]

2007-től Magyarországon is kereskedelmi forgalomban van és amellett, hogy a lengyel–magyar kapcsolatok hagyományosan jónak mondhatóak, a szentperje adta kellemes ízvilágot szeretik a magyar fogyasztók is.[2][5] A Żubrówka Bison Grass mellett hazai forgalomban van két másik változat is: a Żubrówka Biała („fehér”), amely egy natúr vodka, és a tölgyfakéreg- kivonatot tartalmazó Żubrówka Złota („arany”).[6][7][8]

2020-tól vásárolható a Żubrówka Dzika Czereśnia azaz a cseresznye ízesítésű Żubrówka is a nemzetközi piacon.[9]

A Bison Grass készítése[szerkesztés]

A Żubrówka Bison Grass jellegzetességét az illatos szentperje levele adja, amely Európában a Białowieża-erdő tisztásain nő,[megj. 1] és az erdőbe visszatelepített, ma már vadon is élő, ritka európai bölény előszeretettel legeli. A Żubrówka Bison Grass ennek kivonatát, illetve palackonként egy-egy szálat tartalmaz. A hagyomány szerint nyaranta kézzel szedték a füvet és napon szárították meg. A címkéjén a fenti okból egy bölény (lengyelül: żubr) látható.

Napjainkban a begyűjtött fűszálakat már sötét és meleg helyen szárítják meg. A vodka ízesítéséhez 1000 literenként 1-2 kilogramm füvet használnak fel, ami nem sok, és tekintettel arra, hogy kizárólag vadon terem az illatos szentperje, ez mégsem jelent gondot a növénypopulációra, amely egyébként Eurázsiában és Észak-Amerikában is őshonos. A növényben lévő kumarintartalom elérheti az 1%-ot is, ez adja az ital kellemesen édeskés illatát. A kumarin véralvadásgátló hatású, de túladagolása esetén májkárosító és karcinogén szer. A Zubrówkában átlagban 12 mg/liter kumarin található, ez a Magyar Élelmiszerkönyv által megszabott határértéknek megfelel.[2][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A legnagyobb része Fehéroroszország területén fekszik, körülbelül kétharmada; Belavezsszkaja Puscsa Nemzeti Park, de sokkal ismertebb az egyébként területét tekintve kisebb lengyelországi rész a Białowieża-erdő.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Żubrówka vodka bottles
A Wikimédia Commons tartalmaz Żubrówka témájú médiaállományokat.
  1. Zubrowka Bison Grass Vodka 0,7L. szeszshop.hu. [2018. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  2. a b c d Бульбашъ Зубровая (belarusz nyelven). bulbash.com. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  3. Polmos Białystok S.A. weboldala. polmos.bialystok.pl. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 28.)
  4. Lengyel vodka az unióban – Zubrówka igen, Wyborowa nem. 24.hu, 2003. július 4. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  5. a b Fűszál a vodkában. felsofokon.hu. [2018. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  6. ZUBROWKA Biala vodka 0,5 l 37,5%. arukereso.hu. (Hozzáférés: 2018. március 28.)
  7. Zubrowka Zlota 0,5L 37,5%. bareszkozok.hu. (Hozzáférés: 2018. március 28.)
  8. Zubrowka Zlota ízesített vodka 37,5% 0.5L. ital-haz.hu. (Hozzáférés: 2018. március 28.)
  9. Zubrowka - Cseresznye Dzika Czeresnia Vodka 0,5L. Italkereso.hu. (Hozzáférés: 2021. július 12.)