Musztafa herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Şehzade Mustafa szócikkből átirányítva)
Musztafa herceg török ​​miniatúrán

Musztafa herceg (Manisa, 1515Konya, 1553. október 6.) I. Szulejmán szultán és Mahidevran szultána elsőszülött gyermeke. 1533–1541 között Manisa sajk kormányzója. Haláláig az oszmán trón törvényes örököse volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1515-ben született Manisában, Szulejmán herceg (később szultán), és Mahidevran szultána gyermekeként. 1520-ban, mikor nagyapja, I. Szelim szultán meghalt, apja I. Szulejmán lett az uralkodó. Isztambulban, a Topkapı palotában töltötte gyermekkorának nagy részét, és ott is tanult. Felnőtt korában, 1533-1541-ig Manisa tartomány, 1541-1549-ig Amasya tartomány, 1549-1553-ig Konya tartomány kormányzója volt. Szulejmán szultán hosszú uralkodásának végéhez közeledve nagy rivalizálás tört ki közötte és féltestvérei között a trónért. Hürrem szultána, hogy fiát Szelimet támogassa, Musztafa ellen fordította a nagyvezírt, Rüsztem pasát. A nagyvezír hamis levelet írt a szultánnak, amiben az állt, hogy Musztafa felkelést szít a szultán ellen. A szultán ezért Musztafát 1553. október 6-án, Konyában kivégeztette. Bursában temették el.

1547-ben Musztafa felesége, Rümejsá fiúnak adott életet, aki a Mehmet nevet kapta. Még három közös gyermekük született, Mihrisá és Handán hercegnők, s Orhán herceg.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gabriel Bounin: A Szultán című tragédia kezdőlapja
  • Gabriel Bounin A Szultán című tragédiája, melyet 1561-ben írt a szerző és a mű Musztafa herceg halálának körülményeit dolgozza fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]