Musztafa herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Şehzade Mustafa szócikkből átirányítva)
Musztafa herceg
Miniature of Şehzade Mustafa.jpg
Musztafa herceg török ​​miniatúrán
Született
1515
Manisa
Elhunyt
1553. október 6. (37-38 évesen)
Szülei Mahidevran szultána
I. Szulejmán oszmán szultán

Musztafa herceg (Manisa, 1515Konya, 1553. október 6.) I. Szulejmán szultán és Mahidevran szultána elsőszülött gyermeke. 1533–1541 között Manisa sajk kormányzója. Haláláig az oszmán trón törvényes örököse volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1515-ben született Manisában, Szulejmán herceg (később szultán), és Mahidevran szultána gyermekeként. 1520-ban, mikor nagyapja, I. Szelim szultán meghalt, apja I. Szulejmán lett az uralkodó. Isztambulban, a Topkapı palotában töltötte gyermekkorának nagy részét, és ott is tanult. Felnőtt korában, 1533-1541-ig Manisa tartomány, 1541-1549-ig Amasya tartomány, 1549-1553-ig Konya tartomány kormányzója volt. Szulejmán szultán hosszú uralkodásának végéhez közeledve nagy rivalizálás tört ki közötte és féltestvérei között a trónért. Hürrem szultána, hogy fiát Szelimet támogassa, Musztafa ellen fordította a nagyvezírt, Rüsztem pasát. A nagyvezír hamis levelet írt a szultánnak, amiben az állt, hogy Musztafa felkelést szít a szultán ellen. A szultán ezért Musztafát 1553. október 6-án, Konyában kivégeztette. Bursában temették el.

1547-ben Musztafa felesége, Rümejsá fiúnak adott életet, aki a Mehmet nevet kapta. Még három közös gyermekük született, Mihrisá és Handán hercegnők, s Orhán herceg.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gabriel Bounin: A Szultán című tragédia kezdőlapja
  • Gabriel Bounin A Szultán című tragédiája, melyet 1561-ben írt a szerző és a mű Musztafa herceg halálának körülményeit dolgozza fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]