Őrhegy forgalmi kitérő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Őrhegy forgalmi kitérő egy szakasza a Terranova hídjával, Szabadságliget irányában

Az Őrhegy forgalmi kitérő egy körülbelül 2 kilométernyi kétvágányú szakasz a Budapest–Esztergom-vasútvonal Pilisvörösvár-Piliscsaba állomásai között, a Pest vármegyei Pilisvörösvár külterületén. A kitérő a vasútvonal 2012-2015 közötti felújítása során épült a Pilisvörösvár–Piliscsaba állomásköz pályakapacitásának megnövelésére. Forgalmi szempontból Őrhegy A elágazás és Őrhegy B elágazás a két kitérő neve.[1]

Története[szerkesztés]

Az Őrhegy forgalmi kitérő egy szakasza a Terranova hídja felől Piliscsaba irányában

Pilisvörösvár vasútállomását elhagyva a főváros felől érkező Budapest–Esztergom-vasútvonal a Solymári-völgy majdnem sík szakaszáról erősebben emelkedő, hegyvidéki szakaszra vált át: a vasúti pálya nagy ívben megkerüli a pilisvörösvári Kálvária-dombot, majd visszakanyarodva a 10-es út közelébe, néhány kilométerrel távolabb eléri az egész vonal legmagasabb pontjának számító Kopár-hágót, ahol egy alagút közbeiktatásával halad át.

A vasútvonal felújításának a tervezésekor nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett zónázó ütemes menetrend szempontjából Pilicsaba lenne a megfelelő zónahatár. Azonban a Pilisvörösvár–Piliscsaba állomásköz túl hosszú (9 km), és az itt található 3 megállóhely (Szabadságliget, Pázmáneum, Klotildliget) tovább növeli a személyvonatok menetidejét, így a vasútvonal kapacitáshiányos pontja lesz ez az állomásköz. A teljes kétvágányúsítás (egészen Esztergomig) jelentős költségekkel járt volna a terület beépítettsége és az alagút egyvágányú kialakítása miatt, így célszerű lett egy forgalmi kitérő létesítésével az állomásköz megosztása.

A kitérő hídja, a Terranova irányából a 10-es út felé nézve

E probléma kiküszöbölésére képeztek ki a Terranova Zrt. telephelyének térségében egy 2100 méteres kétvágányú kitérő szakaszt, mely az észak felől fölé emelkedő, 339 méter magas[2] Őr-hegy után kapta az Őrhegy forgalmi kitérő elnevezést. Itt az Esztergom–Pilisvörösvár közti szakasz felújításának befejeztével, 2014-ben indult meg a vonatforgalom.[3] Így a pályakapacitás elegendővé vált akár 15 perces ütemes követésre is.[4]

Áthaladó vasútvonalak:

Megközelítés budapesti tömegközlekedéssel[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A vonala adatai a vpe.hu-n. [2017. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 19.)
  2. [1]
  3. Az esztergomi vasútvonal rekonstrukciója – ahid.hu. [2015. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 23.)
  4. Archivált másolat. [2017. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]