Újbeszél nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Újbeszél szócikkből átirányítva)
Újbeszél
Newspeak
Frederic Guimont címlapján Sztálin helyett Hitler képe
Frederic Guimont címlapján Sztálin helyett Hitler képe
Kiejtés[ˈn(j)ʊːspɪːk]
AlkotóGeorge Orwell
Első kiadás dátuma1949
Nyelvcsaládmesterséges nyelv
Írásrendszerlatin írás
Forrásaiangol

Az újbeszél (angolul Newspeak) mesterséges nyelv George Orwell híres regényében, az 1984-ben. Orwell írt egy esszét is a nyelvről, függelék formájában, a regény végén, ahol taglalja az újbeszél alapelveit. Az újbeszél nyelv alapvetően az angol nyelven alapul, de nagyban csökkentett szókinccsel és egyszerűsített nyelvtannal rendelkezik; ez a Párt totalitárius rendszeréhez illeszkedik, melynek célja az ellentétes gondolatok („gondolatbűn”) és beszéd használatát lehetetlenné tenni.

Az „igazi” angol nyelvet a regényben óbeszélnek hívják.

Az újbeszél alapelvei[szerkesztés]

Az újbeszél alapötlete az, hogy eltávolítsák a nyelv jelentésének minden árnyalatát, a kettősségek (kellemes és fájdalmas, boldogság és szomorúság, jó gondolatok és gondolatbűn) meghagyásával. Rövid szótagok staccato hangsorának megalkotása is cél volt, hogy tovább csökkentsék annak szükségét, hogy a nyelvről mélyen gondolkodni kelljen.

Továbbá az ellentétes jelentésű szavakat is eltávolították felesleges voltuk miatt, így a „rossz”-ból „nemjó”, a „remek”-ből pedig „duplapluszjó” lett; és így a lehető legtöbb szót eltörölték. A legnagyobb célja az újbeszélnek az, hogy még az olyan egyszerű szavak kettősségét is csökkentse, mint az „igen”: olyan szó, amellyel mindenki kötelességtudóan válaszol, függetlenül a kérdéstől.

Az újbeszél mögötti elképzelés az, hogy ha valamit nem lehet kimondani, akkor azt gondolni is lehetetlen. Ez felveti azt a kérdést, hogy a nyelv határoz-e meg minket, vagy mi adjuk-e meg azt – el tudjuk-e mondani a szabadság iránti vágyat/igényt, tudunk-e felkelést szítani, ha egyikre sincs szavunk? Ez kapcsolódik a Sapir–Whorf-hipotézishez.

Példák az újbeszélre a regényből: bűngondol, duplaplusznemjó és Angszoc. Jelentésük: „gondolatbűn”, „szélsőségesen rossz” és „angol szocializmus” (a Párt politikai filozófiája). Az újbeszél szó is magából a nyelvből jön.

Újbeszél szavak és jelentésük[szerkesztés]

  • bűngondol
  • bűnstop
  • duplagondol
  • duplapluszjó – nagyon jó
  • duplaplusznemjó – nagyon rossz
  • kacsabeszél – (angolul duckspeak) egy újbeszél kifejezés, melynek jelentése: „kacsa módra hápogni”. Ahogy a regény egyik szereplője, Syme mondja: „Ha ellenfélre mondjuk, gyalázás; ha valaki olyanra, akivel egy nézeten vagyunk, dicséret.” Tehát, ennek is, mint sok más újbeszél szónak, két gyökeresen más jelentése van (l. antagonímia), ami azon a szabályon alapul, hogy a Pártnak mindig igaza van.
  • angszoc
  • óbeszél – a régi (angol) nyelv
  • gondolatbűn
  • szexbűn – „A nemi életet teljes mértékben szabályozza ez a két újbeszél szó: szexbűn és jószex. A szexbűn kifejez minden szexuális bűnt. Kifejezi a paráználkodást, házasságtörést, homoszexualitást és az egyéb eltévelyedéseket, s ráadásul még az öncélú, normális nemi érintkezést is. Nincs szükség külön-külön való megnevezésükre, mivel mindegyik egyformán bűn, s elvileg mindegyik halállal büntethető. Tudja, mit jelent a jószex, vagyis a férfi és nő közti, pusztán gyermeknemzés céljából történő s a nő részéről testi élvezet nélküli nemi érintkezés; minden egyéb szexbűn.” (Függelék, Orwell: 1984)
  • jószex – „A jószex, a férfi és nő közti, pusztán gyermeknemzés céljából történő s a nő részéről testi élvezet nélküli nemi érintkezés; minden egyéb szexbűn.” (Orwell: 1984, Függelék)
  • gyönyörtábor – B szókincshez tartozik, ideológiailag nem semleges, eufémizmus. Jelentése: kényszermunkatábor.
  • ógondol – azokra használják Orwell regényében, akiknek az eszmevilága a Forradalom előtt alakult ki. „Negatív” töltetű szó.
  • hasérez – olyan vak, rajongó odaadást fejez ki, amilyet ma elképzelni is nehéz. Ellentéte: nemhasérez.
  • prolitáp – olyan alkotás (könyv, dal, hír, bármilyen szórakoztató célú alkotás), amit gépi úton állítanak elő a prolik szórakoztatására és manipulálására.

Megjegyzés[szerkesztés]

A „magyar” újbeszél nyelvet Gy. Horváth László, a mű első magyarországi kiadásának szerkesztője hozta létre.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Az 1984 Függeléke az újbeszélről szól

További információk[szerkesztés]