Új-Kaledónia zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új-Kaledónia zászlaja
TípusNemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és lobogó
Használatzászló

HasználatNemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és lobogó
Arányok2:3
Adoptálás1794. február 15.

HasználatNemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és lobogó
Arányok1:2
Adoptálás2010. július 3.
A Wikimédia Commons tartalmaz Új-Kaledónia zászlaja témájú médiaállományokat.

Új-Kaledóniának egészen 2010-ig nem volt hivatalosan saját lobogója. A szigeteken a francia nemzeti zászlót, a trikolórt használják a hivatalok, közintézmények és iskolák. Ez a háromszínű, sárga emblémával díszített zászló az 1984-ben kikiáltott Kanaky Köztársaság idején került használatba. A három sáv közül a kék a tengert, a hűséget és a szuverenitást, függetlenséget, a vörös a szabadságot és a vért jelképezi, mely a felkelés véres időszakára emlékeztet, valamint az emberek közötti egyenlőségre, a zöld pedig a földet jelenti. A sárga korongban lévő fekete ábra az őslakosok házainak csúcsát díszítő faragást jeleníti meg.

Hivatalos látogatása során François Fillon, francia miniszterelnök 2010. július 17-én Nouémaban a francia trikolór mellett a másik zászlót is hivatalosnak nyilvánította.[1][2] Nem sokkal látogatása előtt az új-kaledón kongresszus is elfogadta hivatalos zászlónak a Kanaky Köztársaság idején használatba vett lobogót.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Malkin, Bonnie. „New Caledonia adopts second flag in compromise over French rule”, The Daily Telegraph, 2010. július 20. (Hozzáférés: 2010. július 28.) (angol nyelvű) 
  2. FLNKS flag”, 2010. július 17. (Hozzáférés: 2010. július 17.) (francia nyelvű) 

Források[szerkesztés]

  • Horváth Zoltán: A Világ zászlói - a zászlók világa