Ötödik generációs vadászrepülőgép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ötödik generációs harci repülőgépek szócikkből átirányítva)
F–22 Raptor, az első hadrendbe állított ötödik generációs vadászrepülőgép

Az ötödik generációs vadászrepülőgépek az ezredforduló után, az Amerikai Légierőben rendszerbe állított repülőgépek, jelenleg két típusa, az F–22 Raptor és az F–35 Lightning II állnak rendszerben. PAK FA pedig fejlesztés alatt áll. A kínai Chengdu J-20, 2017 szeptemberében lépett állományba a Kínai Hadsereg Légierőjénél.[1] Az orosz (indiai együttműködéssel készülő) PAK FA (vagy Szu-57) 2019-ben lesz leszállítva az orosz légierő részére.

Ezen repülőgépek ötvözik a negyedik generációs vadászrepülőgépek előnyös tulajdonságait, elsősorban a kiváló manőverezőképességet az alacsony észlelhetőséggel. Az észlelhetőség csökkentése miatt fegyverzetük egy részét beépített fegyvertérben hordozzák. Repülési tulajdonságaik elsősorban a hangsebesség felett (tartósan képesek a szuperszonikus sebességtartományban manőverezni, miközben sebességüknek csak kis részét veszítik el a manőverezés miatt) és alacsony sebességeknél (ezt a hajtóművekből kiáramló gázok irányának megváltoztatásával érik el, ez a tolóerő-vektorálás) jobbak a negyedik generációs társaiknál. Ezek a repülőgépek alkalmasak a hálózatalapú hadviselésre, azaz harc közben folyamatosan információkat osztanak meg egymással. A több forrásból (rádiólokátor, infravörös érzékelő, hálózat) érkező információt jelentős feldolgozás után, integráltan képesek a pilóta számára megjeleníteni, ezen képesség elnevezése a szenzorfúzió.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. China’s J-20 stealth fighter a giant leap forward in Asian arms race. www.news.com.au. (Hozzáférés: 2019. március 8.)