Ózdi FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ózdi Football Club
Csapatadatok
Teljes csapatnévÓzdi Football Club
SzékhelyÓzd, Magyarország
Alapítva1995
Megszűnt2019
Klubszínekfekete-fehér
StadionVárosi Stadion (befogadóképesség: 14 000)
VezetőedzőZoran Kuntić
ElnökDr. Török Béla
Statisztika
Legtöbb gólBőcs 0-7 Ózdi FC Ózdi FC 7-1 Gesztely
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Ózdi Football Club honlapja

Az Ózdi Football Club (röviden Ózdi FC vagy ÓFC) egy megszűnt magyar labdarúgócsapat. Székhelye Ózd.[1]

Története[szerkesztés]

Megalakulása[szerkesztés]

Az 1990-es években még volt ugyan egy – sőt több – NB III-as gárdája Ózd városának, a rendszerváltás utáni hanyatlást azonban nem állította meg az sem, hogy 1995-ben az anyaegyesületből (ÓKSE) kivált és önállósodott az Ózdi Football Club (az akkori vezetés a hagyományos fekete-fehér helyett a piros-feketét határozta meg a klub színeinek), de ezzel a változtatással sem sikerült megfordítani a folyamatot. Játékosok jöttek, de jobbára mentek, az adósság pedig évről évre gyarapodott. A futballt szerető ózdiak eleinte még a táblázat élcsoportjában keresték kedvenceiket, de rövidesen már csak a középmezőny jutott a gárdának, aztán már a kiesést sem lehetett elkerülni. Az ózdi futball tehát alapos zuhanást élt át a 2000-es esztendőig.

2000 nyarán az NB III-ból kiesett ÓFC újonnan megválasztott elnöksége úgy vélte, hogy morálisan itt a vég, elölről kell kezdeni mindent. Visszaléptették a csapatot egészen a körzetig, hogy aztán végigjárva a szamárlétrát új alapokon, egy üzletileg és mentálisan is megújult Ózdi Football Clubot építsenek föl.

2000[szerkesztés]

Az új elnökség 2000-ben kezdte meg munkáját. A korábbi csapat legnagyobb része nem volt hajlandó pályára lépni. A klub visszalépett a megyei I. osztálytól, és a szabályok alapján két osztállyal lejjebb sorolták be. A 18 éves átlagéletkorú csapat 15 fővel kezdte meg a bajnokságot. A klub utánpótlás rendszere egy ifjúsági és két-két serdülő és előkészítő korosztállyal szerveződött újjá. Az 1985–86-os korosztály a megyei kiemelt serdülő bajnokságban kezdte el az idényt.

Körvonalazódott a pártoló tagsági rendszer és a szponzori rendszer stratégiája. Elkészült a klub új alapszabálya, felállt az Ellenőrző Bizottság, amely a klub gazdasági helyzetét hivatott kontrollálni. Tárgyalásokat folytattak az önkormányzattal és az Ifjúsági és Sportminisztériummal a támogatások ügyében. Az elnökség megkereste a körzeti csapatok vezetőit is egyeztető megbeszélésre, de csak két egyesület képviseltette magát.

2000/2001 Ózd körzeti bajnokság – 2. hely[szerkesztés]

Megkezdődtek a sportszerződések megkötései valamennyi korosztályban, lépéseket tettek a pártoló tagsági rendszer gyakorlati kivitelezésére és további támogatók keresésére. Az ÓFC 2. helyen végzett a körzeti csoportjában, majd a Nekézseny elleni kettős győzelemmel kvalifikálta magát a megyei II. osztályba. Szinte valamennyi ÓFC-nél futballozó játékos, beleértve az utánpótlás korosztályokat is, rendelkezett sportszerződéssel, ezáltal sportértékük védve van (ezzel az ÓFC szinte egyedüli példa volt a megyében).

2001/2002 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztály Északi csoport – 12. hely[szerkesztés]

A fiatal, nagyreményű, de rutinban és kitartásban híján lévő együttes gödörbe került. A csapatból a tavaszi szezon közben éppen azok váltak ki, akikre leginkább építeni lehetett volna. A csapat tavasszal biztató kezdet után mélyen a várakozás alatt teljesített úgy, hogy mindössze három győzelmet aratott (mindhármat hazai pályán), és előfordult, hogy sorozatban négyszer kapott ki 2–1-re. Örvendetes eredmény volt viszont a klub életében, hogy az ÓFC alközponti minősítést nyert az országos Bozsik Programban.

2002/2003 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztály Északi csoport – 2. hely[szerkesztés]

Az évad meghatározó szenzációja az NB II-es csapat működése volt (az eredetileg budapesti BTC Ózdra tette át székhelyét, és Ózdi Kohász néven indult az NB II Szabolcs-Gabona csoportjában), amelynek létrejöttében és abban, hogy ez a csapat versenyezhetett, meghatározó szerepe volt az ÓFC-nek is. Csak a fanatikus futballhívők tartják azt számon, hogy például az NB II-es Ózdi Kohász részéről az MLSZ által megkövetelt hat utánpótlás korcsoportban egytől egyig az ÓFC fiataljai rúgták a labdát (e nélkül az NB II-es csapat nem is versenyezhetett volna), valamint a szervezési és ügyintézési feladatokat helyi szinten általában az ÓFC segített intézni.

2003/2004 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztály Északi csoport – 1. hely[szerkesztés]

2003. július 15-től a felnőtt és az ifjúsági csapat, illetve augusztus 1-jétől valamennyi utánpótlás csapat Fitos József szakmai felügyelete alatt kezdte meg a munkát. A fiatalság a pályán is dominál, mivel a felnőtt csapat átlagéletkora jóval 25 év alatt van, az ifjúsági és serdülőbajnokságokban pedig általában egy korosztállyal fiatalabb generáció indul az intenzívebb fejlődés érdekében – nagyon jó eredménnyel.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

# Poszt Név
1 magyar K Fodor Alex
78 magyar K Erdei Ádám
11 magyar V Danyi Péter
4 magyar V Tönkő Róbert
3 magyar V Elek Richárd
7 magyar V Lukács Gábor
3 magyar V Ács Péter
5 magyar V Mészáros Balázs
16 magyar V Oláh Gábor
15 magyar V Tankó Dávid
# magyar KP Budai Tamás
13 magyar KP Horváth Zsolt
8 Magyar KP Gacsal Norbert
19 Magyar KP Al-Mohamed Ádám
16 magyar KP Ruszó János
10 magyar KP Farkas József
10 magyar CS Samu Dániel Frodó

Edző: Zoran Kuntić

Egykori híres játékosai[szerkesztés]

* a félkövérrel írt játékosok rendelkeznek felnőtt válogatottsággal.

Nemzeti Bajnokság 1961–1962[szerkesztés]

Az 1961–1962-es idényben az Ózdi Kohász felkerült a Nemzeti Bajnokság 1. osztályába. Az idény végén, a Csepelt ugyan megelőzve, visszaesett az NB II-be. Csupán 9 győzelmet sikerült összegyűjteni a 3 döntetlen és 14 vereség mellé.

  • 1. Vasas SC
  • 2. Újpesti Dózsa
  • 3. FTC
  • 13. Ózdi Kohász

Nemzeti Bajnokság 1981–1982[szerkesztés]

Az Ózdi Kohász 1981-ben újra próbálkozott az NB I-ben, de sereghajtóként kiesett.

  • 1. Rába ETO
  • 2. FTC
  • 3. Tatabánya
  • 18. Ózdi Kohász

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MLSZ: megszűnt a foci Ózdon. index.hu, 2019. december 2.

Források[szerkesztés]