Ír terrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ír terrier (Irish Terrier)
Fajtagazda ország Írország
Osztályozás
CsoportIII. Terrierek
Szekció1. Nagy- és közepes méretű terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardmagyar
Kiadás éve2001
A Wikimédia Commons tartalmaz Ír terrier témájú médiaállományokat.

Leírása[szerkesztés]

Közepes termetű, kemény kiállású kutya. Feje hosszú, szeme sötét színű, füle előrebicsaklik. Teste négyzetbe rajzolható. Lábai egyenesek, erőteljesek. Farkát általában háromnegyedére kurtítják; felfelé tartja. Szőrzete szinte drótszerű. Színe vörösessárga, illetve vörös és sárga. Marmagassága 40–45 cm, testtömege 11–12 kg. Várható élettartam: 13 év

Eredete[szerkesztés]

Ír fajta; származása homályos. A foxterrier és a welsh terrier, továbbá más, ma már kihalt terrierfélékből alakították ki. Kiállításon először 1875-ben mutatkozott be az írországi Dublinban.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Ezt a kutyafajtát hazájában csak „fenegyerekként” emlegetik. Értelmes, lelkes és igen bátor semmitől sem fél, ráadásul éber, és odaadóan őrzi családját és otthonát. Ez azt jelenti, hogy veszélyt érezve nemcsak ugatni fog, hanem közbe is avatkozik, ha úgy érzi, hogy arra van szükség. Nem hajlandó bárkivel összebarátkozni. A családjához igen szorosan kötődik, s velük szemben kifejezetten gyengéd, sőt kedves. Ha bármilyen rövid időre is magára hagyják, azt már büntetésnek tekinti. Játékos természetű, munka és a játék közben egyaránt fáradhatatlan, és meglehetősen értelmes. A fajta szukái mindig nyugodtabbak és készségesebbek. Más kutyákkal szemben általában agresszív ez különösen a kanra igaz. Megfelelő neveléssel és helyes szocializációval ez a hajlam némileg csökkenthető, de teljesen nem küszöbölhető ki. A kölyköt már már egészen fiatalon meg kell tanítani arra, hogy a gazdája nem szereti, ha macskákat vagy egyéb háziállatokat kerget. Ha a kölyköt megismertették egy békés természetű házi macskával, akkor azzal együtt fog tudni élni. A gyerekekkel szemben türelmes, barátságos és jóindulatú. Otthonát és családját megvédi a behatolóktól, de az idegenekkel szemben nem gyanakvó.

Alkalmazása[szerkesztés]

Fő feladata a patkányfogás volt, de rókára és más dúvadra is vadásztak vele. Manapság elsősorban kedvencként tartják.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Szinák–Veres: Szinák János – Veress István: A világ kutyái. Debrecen: Alföldi Nyomda. 1989. ISBN 96302 6734 9