Északi-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Északi-fok (Nordkapp)
Az Északi-fok (közelebb) és a Knivskjellodden (távolabb)
Az Északi-fok (közelebb) és a Knivskjellodden (távolabb)
Közigazgatási adatok
Ország(ok)Norvégia
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Északi-fok (Norvégia)
Északi-fok
Északi-fok
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 71° 10′ 21″, k. h. 25° 47′ 04″Koordináták: é. sz. 71° 10′ 21″, k. h. 25° 47′ 04″
Térkép az Északi-fokkal, a Nordkinn-fokkal és Knivskjelloddennel
Térkép az Északi-fokkal, a Nordkinn-fokkal és Knivskjelloddennel
A Wikimédia Commons tartalmaz Északi-fok témájú médiaállományokat.

Északi-foknak több földrajzi helyet is neveznek. Európában ez az elnevezés a kontinentális Európa legészakibb pontját jelenti, amely a norvégiai Nordkapp.

Egyéb Északi-fokok:

Földrajz[szerkesztés]

Az Északi-fok a norvégiai Magerøya szigeten található, magassága 307 m, és ebből a magasságból szinte függőleges sziklafal vezet le a Jeges-tengerig. Koordinátái: 71°10′20.95″É, 25°47′8.85″K. Általában ezt a pontot tekintik a kontinens legészakibb pontjának, de valójában a sziget szomszédos, Knivskjellodden nevű nyúlványa közel 1500 méterrel közelebb van az Északi-sarkhoz. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy mindkét pont egy szigeten található - tehát a szó szoros értelmében nem a kontinensen – igaz, a szigetet az Északi-fok alagút köti össze a szárazfölddel. A szoros értelemben vett kontinentális Európa legészakibb pontja a Nordkinn-fok (Kinnarodden).

Történelem[szerkesztés]

Az Északi-fokot egy angol felfedező, Richard Chancellor nevezte el 1554-ben, miután 1553-ban elhaladt a fok mellett, miközben az északkeleti átjárót kereste. Ezután merész felfedezők jártak erre, akik a közeli Hornvika-öböl meredek sziklafalán másztak fel a platóra.

Több híres ember is meglátogatta a helyszínt, például II. Oszkár svéd és norvég király 1873-ban, vagy a thaiföldi Chulalongkorn király 1907-ben.

1943-ban az északi-foki csata itt zajlott le a Jeges-tengeren.

Manapság a fok rengeteg turistát vonz kiépült turistafogadó központtal, kiállításokkal és persze az azóta már szimbólummá vált glóbusszal.

Éjféli napsütés az Északi-foknál

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]