Északi-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az éjféli nap az Északi-foknál

Északi-foknak több földrajzi helyet is neveznek. Európában ez az elnevezés a kontinens szárazföldön elérhető legészakibb pontját jelenti, melyet Nordkappnak neveznek.

Egyéb Északi-fokok:

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Északi-fok (közelebb) és a Knivskjellodden (távolabb)

Az Északi-fok a norvégiai Magerøya szigeten található, magassága 307 m, és ebből a magasságból szinte függőleges sziklafal vezet le a Jeges-tengerig. Koordinátái: 71°10′21″É, 25°47′40″K. Általában ezt a pontot tekintik a kontinens legészakibb pontjának, de valójában a sziget szomszédos, Knivskjellodden nevű nyúlványa közel 1500 méterrel közelebb van az Északi-sarkhoz. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy mindkét pont egy szigeten található - tehát a szó szoros értelmében nem a kontinensen -, igaz, hogy a szigetet az Északi-fok alagút köti össze a szárazfölddel. A szoros értelemben vett kontinentális Európa legészakibb pontja a Nordkinn-fok.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Északi-fokot egy brit felfedező, Richard Chancellor nevezte el 1554-ben, miután 1553-ban elhaladt a fok mellett, miközben az északnyugati átjárót kereste. Ezután merész felfedezők jártak erre, akik a közeli Hornvika öböl meredek sziklafalán másztak fel a platóra.

Több híres ember is meglátogatta a helyszínt, például II. Oszkár svéd és norvég király 1873-ban, vagy a thaiföldi Chulalongkorn király 1907-ben.

1943-ban az Északi-foki csata itt zajlott le a Jeges-tengeren.

Manapság a fok rengeteg turistát vonz kiépült turistafogadó központtal, kiállításokkal és persze az azóta már szimbólummá vált glóbusszal.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Északi-fok témájú médiaállományokat.