Éric Chahi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éric Chahi
Született1967. október 21. (56 éves)
Yerres
Állampolgárságafrancia[1]
NemzetiségeFranciaország francia
Foglalkozásavideójáték-tervező
Kitüntetései
  • Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének lovagja (2020)[2]
  • Pégase d'honneur (2021. március 17.)[3]

Éric Chahi a 2011-es Utopiales rendezvényen.

A Wikimédia Commons tartalmaz Éric Chahi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Éric Chahi (Yerres, Essonne, 1967. október 21. –) francia videójáték-tervező, akinek legismertebb munkája a mára már kultikussá vált Another World (az Egyesült Államokban Out of this World címmel jelent meg).

Pályája[szerkesztés]

Chahi programozói pályafutását az Amstrad- és az Oric Atmos-rendszereken kezdte 1983-ban a francia Loriciels cégnél. A későbbiekben már olyan platformokon dolgozhatott, mint az Atari ST és az Amiga. Az erre elkészült játékokat (Voyage au centre de la Terre, Jeanne d'Arc) már a Chip stúdió szárnyai alatt fejlesztette, de 1989 után elhagyta a csapatot. A Delphine Software International-nál folytatta tevékenységét, immáron a Future Wars grafikusaként, melynek vezető tervezője Paul Cuisset volt. A Future Wars befejezése után Chahi saját játék fejlesztésébe kezdett, melyet már teljesen egyedül készített a grafikától a történetig. Ez lett az 1991-ben megjelent Another World, mely meghozta Chahinak a világhírt. A kritikusok és a játékosok körében egyaránt sikert aratott a program, és sok későbbi fejlesztőre is hatást gyakorolt, olyanokra, mint Szuda Góicsi, Kodzsima Hideo vagy korábbi munkatársa, Paul Cuisset. Cuisset részben a fejlesztő iránti tiszteletéből alkotta meg a Flashback: The Quest for Identity című platformjátékot, mely sok elemében hasonlított Chahi játékára.

A Delphine elhagyása után Chahi megalapította az Amazing Studiót, és részt vállalt a Heart of Darkness fejlesztésében is. Chahinak ebben az alkotásában is visszaköszönnek korábbi sikerjátékának elemei. Ilyen például a rotoszkóposan animált mozgás, az oldalnézetes „túlélő-platform” játékmenet és az animált átvezető kisfilmek felhasználása. A játék kiadását többször is elhalasztották a fejlesztés gyakori leállása miatt, így a játékosok csak 1998-ban juthattak hozzá a Heart of Darkness-hez. A játékot a kritikusok és a műfaj rajongói is pozitívan fogadták, bár negatívumként felhozták a rövid játékidőt és az akkorra már elavult grafikus motort. Nem sokkal később a stúdió megszűnt, Chahi pedig évekre eltűnt a videójáték-iparból.

Chahi évekig csak az Another Worlddel foglalkozott, jobban mondva annak kézi konzolos (ingyenes Game Boy Advance-változat), mobiltelefonos és a 15. évfordulós PC-s változatának kiadásával. A fejlesztő a 2005-ös Game Developer's Conference-en jelentette be, hogy elkezdett dolgozni egy stratégiai játékon. Úgy nyilatkozott, hogy habár érdekli még a videójáték-fejlesztés, elégedetlen a mai játéktervezők kreativitást mellőző munkáival.

Chahi új játékáról a 2010-es E3-on hullt le a lepel, mikor bemutatták a From Dust trailerét. A játék 2011. július 27-én került kiadásra Xbox Live Arcade-en, a 2011 Summer of Arcade részeként. Augusztusban jelent meg belőle a PC-s verzió. A From Dust-ot a kritikusok a Black & White és a Populous vegyítésének nevezték, és sok pozitív szóval illették. A Metacritic például 80 pontot adott az Xbox 360-as változatra.

Munkái[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
  2. Décret du 31 décembre 2020 portant promotion et nomination dans l'ordre national du Mérite, 2020. december 31. (Hozzáférés: 2021. december 10.)
  3. https://academiejeuvideo.org/edition-2021
  4. Ubisoft E3 2010 Press Conference. Ubisoft E3 2010, 2010. június 14. (Hozzáférés: 2010. június 14.)
  5. https://www.facebook.com/fromdustgame
  6. ‘From Dust’ Tech Demo is Phenomenal

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Éric Chahi
A Wikimédia Commons tartalmaz Éric Chahi témájú médiaállományokat.