Érdi Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Érdi Péter
Született1946december 12. (77 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar, amerikai
GyermekeiGábor, Zsuzsanna
Foglalkozásaszámítógépes agykutatás, reakciókinetika, komplex rendszerek
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Érdi Péter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Érdi Péter (Budapest, 1946. december 12.) magyar születésű számítógépes agykutató Henry Luce Professzor a Kalamazoo College-ban (Kalamazoo, Michiganben).[1][2] Pályafutása során számos könyvet és tudományos cikket publikált a kémiai reakciókinetika, számítógépes agykutatás és a komplex rendszerek területén.[3][4]

Érdi Erdős-száma 3 (kétféleképpen is kijön az eredmény). Az egyik Rényi Alfrédon és Szentágothai Jánoson keresztül, a másik pedig Bollobás Bélán és Kozma Róberten keresztül.

Bemutatkozás (2014. március)

Háttér[szerkesztés]

Érdi Pál és Magdolna Friedmann egyetlen gyermekeként született 1946-ban, Budapesten. Édesapja egy bőripari gyárban volt főmérnök, az édesanyja pedig a Nagyvilág című folyóiratnál irodavezető. A mentorai Benedek Pál és Szentágothai János voltak.[5] 1965-ben a budapesti Bolyai János Gimnáziumban érettségizett. Érdi két tudományágban szerzett diplomát. Az egyiket kémia szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a másodikat pedig kémiai kibernetika szakon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A tudományos doktorátusát 1991-ben kapta meg a „Kémiai és biológiai hálózatok kinetikája” című munkájáért.

Érdi és családja 2002-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol a Henry R. Luce Foundation támogatásával professzori állást kapott a michigani Kalamazoo College-ban.

Két gyereke és két unokája van.

Karrier[szerkesztés]

Tudományos tanácsadóként kezdett dolgozni 1983-ban a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézet Részecske- és Magfizikai munkacsoportjában. Érdi vezette a Big Data-projektet, ahol ő és csapata egy olyan matematikai modellt próbált felállítani (főleg amerikai szabadalmak történelmi adatai elemzéséből), amelyik jövőbeli technológiák megjóslásában tudott volna segíteni.[6][7] A módszer alkalmasnak tűnik arra, hogy széles körben elfogadják, és erre alapozzák a szabadalmazási taktikájukat.[6]

1995-ben a Debreceni Egyetemen és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is egyetemi magántanári címet kapott. 1999 és 2002 között Érdi Széchenyi professzorként tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékén.[5] 2002-ben Michiganbe költözött, ahol a Kalamazoo College Center for Complex System Studies osztályán óraadó tanár lett.[1]

Érdi alapító társigazgatója a Budapest Semester in Cognitive Sciences iskolának. A BSCS egy magyarországi tanulmányi program, amelyet főként az Egyesült Államokból származó kognitív tudományt hallgató tanulóknak hoztak létre.[8]

ELMOHA[szerkesztés]

Tóth János és Érdi Péter 1990-ben létrehozták az ELMOHA (elmélet, modell, hagyomány) szervezetet. Az ELMOHA egy informális szervezet, amelynek elsődleges célja a humán és a természettudományok között zajló párbeszéd kibővítése. Az ELMOHA tagjai különböző tudományos és humán területről származtak, akik rendszeres összejöveteleken beszélik ki a tudomány és a tudomány értelmezésével összefüggő témákat.

A csoport korai tagjai közé tartozott Balassa Péter, Farkas László János, Hraskó Péter, Kampis György, Lázár József, Malina János, Ropolyi László, Schiller Róbert és Marton Péter.[9] A pszichológus és nyelvész Pléh Csaba és Hraskó Gábor (a Szkeptikus Társaság elnöke) is részt vettek számos ELMOHA gyűlésen.

Az ELMOHA összejövetelek témái gyakran megjelentek újságcikkekben, könyvekben és egyetemi kurzusokon.

Tagságok[szerkesztés]

  • A Springer tudományos kiadó szerkesztőségének és tanácsadói testületének tagja.[10]
  • A European Neural Network Society végrehajtó bizottságának tagja (2005–2007)[11]
  • A BSCS – Budapest Semester in Cognitive Science társigazgatója[12]
  • Az Elsevier tudományos ismeretterjesztő cég által megjelentetett BioSystems c. folyóirat szerkesztője[13]

Könyvek és fő kiadványok[szerkesztés]

Translations: German: Redline Verlag, Münchner Verlagsgruppe GmbH: [1] Japanese: Nippon Hyoron Sha Co: [2] Korean: Writing House: [3] Taiwanese: Babelbook: [4] Hungarian: Typotex: [5] Chinese with simple characters: Shanghai Educational Publ, House (in preparation)

Források[szerkesztés]

  1. a b Kalamazoo Egyetem: Érdi Péter profilja (angol nyelven)
  2. A Henry R. Luce Foundation alapítvány jelenlegi professzorainak listája (angol nyelven). [2014. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 23.)
  3. Durham University, Institute of Advanced Study: Professor Péter Éldi
  4. Érdi, Péter. Federation of European Neuroscience Societies. [2014. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 16.)
  5. a b Complexity Explained-Preface[halott link]
  6. a b Mining the next big thing, New Scientist, 2012. június 22.
  7. Prediction of Emerging Technologies: Using Patent Citation Networks Analysis (angol nyelven)
  8. Budapest Semester in Cognitive Science. [2014. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 23.)
  9. ELMOHA előszó
  10. Editorial and Program Advisory Board
  11. ENNS Committee Members 2005-2007. [2014. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 23.)
  12. BSCS professzorok listája (angol nyelven)
  13. BioSystems szerkesztők (angol nyelven)

Külső hivatkozások[szerkesztés]