Én és a tábornok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Én és a tábornok
(The Square Peg)
1959-es brit film
RendezőJohn Paddy Carstairs
ProducerHugh Stewart
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróJack Davies
FőszerepbenNorman Wisdom
Edward Chapman
Honor Blackman
ZenePhilip Green
OperatőrJack E. Cox
VágóRoger Cherill
Gyártás
GyártóRank Organisation
Ország UK
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios
Játékidő85 perc
Forgalmazás
ForgalmazóRank Organisation
Bemutatóbrit1959. január 4.
Korhatárkorhatár nélkül
Kronológia
KövetkezőEllopták a hangomat
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Én és a tábornok egy 1959-ben bemutatott, második világháborús témájú fekete-fehér filmvígjáték Norman Wisdom főszereplésével. A Pitkin filmek közé tartozik, Magyarországon is bemutatták a mozikban, igen nagy sikerrel. Magyar szinkronos DVD változatban is megjelent.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1944 júniusa, dúl a második világháború. A férfiakat rég bevitték katonának, Norman Pitkin, egy angol kisváros útkarbantartója csak közszolgálati munkájának köszönhetően úszta meg eddig a behívást.

Egy napon új feladatot kap főnökétől, Mr. Grimsdale-től, közvetlenül a helyi laktanya bejáratánál kell felásnia az utat. Noha semmi probléma nem lenne a hadsereggel, Pitkin minden lehetőséget megragad, hogy borsot törjön a katonák, főleg a szigorú kiképzőőrmester orra alá. Addig folytatja a bosszantást, míg az ezredes elintézi, hogy őt is, főnökét is behívják hozzájuk.

A kiképzés nehezen megy, Pitkin a tökéletes antikatona. A sok rossz élmény mellett az egyetlen jó, hogy meglát egy nagyon csinos katonahölgyet, akibe azonnal szerelmes lesz. Mikor ő viszi ki a vasútállomásra, nem tudhatja, hogy a katonahölgy éppen a megszállt Franciaországba készül, mint beépített ügynök.

A kiképzés után az ezredet Franciaországba vezénylik. Pitkin és Grimsdale azonban rossz teherautóra szállnak, az utászok helyett az ejtőernyősökére. Mivel csak a levegőben derül ki a tévedés, ejtőernyőn dobják le őket az eredeti célállomás felett.

Pitkin és Grismsdale katonának nem nagyon váltak be, de utat javítani nagyon tudnak. A front határán annyira gyorsan haladnak az útjavítással, hogy véletlenül átlépik a frontot. Pitkin bemegy a közeli, még német megszállás alatti kisvárosba vásárolni. A helyi bisztróban több meglepetés éri. Majdnem lelövik az ellenállók, mert kísértetiesen hasonlít a városparancsnokra, a kémeket gyűlölő és kegyetlen Schreiber tábornokra. Viszont összeakad az éppen itt Maria néven titkos feladatot végrehajtó katonahölggyel és Henri Le Blanc-nal, a helyi ellenállás vezetőjével.

Míg Pitkin vásárol, Mr. Grimsdale-t elfogják a németek. A helyi kastélyban állomásozó tábornok meg van győződve róla, hogy magát Henri Le Blanc-t fogta el. Pitkin és a valódi Le Blanc éppen távoznak a bisztróból, amikor a németek razziázni mennek, elfogják Mariát és a bisztróst. Pitkin és Le Blanc útjavítóknak álcázzák magukat, a kastély falánál alagutat ásva próbálják meg barátaikat kiszabadítani. A belső udvaron ásott kivezető lyukat gallyakkal elfedik. Le Blanc bemászik az ablakon, ám Schreiber elfogja, mert azt hiszi, ő Pitkin. Másnap reggel a tábornok mindenkit ki akar végeztetni.

Már csak Pitkin szabad. Bemászik az ablakon, majd hasonlatosságát kihasználva beöltözik a tábornoknak, még annak sebhelyét is utánozza az arcán. Schreiber aznap este egy illusztris vendéget fogad, egy kissé túlsúlyos operaénekesnőt, a Birodalmi Opera csalogányát, akivel pezsgős vacsora után elmerülnek a legmélyebb élvezetekben: Schubert-dalokat énekelnek. Míg a tábornok gargalizálni megy, a másik szobában elbújt, tábornoknak beöltözött Pitkin rázárja a fürdőszoba ajtaját, majd a pincébe indul kimenteni barátait. Az operaénekes hölgy azonban észreveszi, azt hiszi, ő a valódi tábornok, így be kell állnia énekelni, azonban hangja semmi nincs.

A tábornok közben kiszabadítja magát, egy szobába kerül Pitkinnel, aki az összetört szobatükör helyére állva utánozza a tábornok tükörképét, majd leüti Schreibert. Pitkin lemegy a pincébe, kiszabadítja barátait, de ő maga lebukik, Schreiber azt hiszi róla, ő Grimsdale. Másnap reggel Pitkin bekötött szemmel áll a kastély falánál, a sortűzre várva. A tábornok rászól, lépjen két lépést előre, most festették a falat, kár lenne összevérezni. Pitkin előre lép, és beleesik az előző este ásott alagút álcázott lyukába, ezen keresztül elmenekül.

A háború után Grimsdale visszatér a városi hivatalba, mint útmérnök. Éppen beszédet mond Pitkin hőstettéről, mikor az útkarbantartó ember jelenti, a katonák ismét kellemetlenkednek. Grimsdale azonnal jelenti a polgármesternek, aki azóta már Norman Pitkin, a város hőse.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 1965)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron, 1979)[3]
Norman Pitkin / Otto Schreiber tábornok Norman Wisdom Márkus László Zenthe Ferenc
Lesley Cartland, katonahölgy Honor Blackman Szabó Tünde
Mr. Grimsdale Edward Chapman Szabó Ottó
Loder őrmester, szigorú kiképző Campbell Singer Horváth Sándor
Gretchen operaénekesnő, a Birodalmi Opera csalogánya Hattie Jacques Győri Ilona
Henri Le Blanc, ellenálló Brian Worth Bács Ferenc
Wharton százados, a laktanyából Terence Alexander Balkay Géza
Layton ezredes, laktanyaparancsnok John Warwick Bregyán Péter
Hunt tábornok Arnold Bell Képessy József
Jean-Claude, bisztrótulajdonos André Maranne Koroknay Géza
Ford százados Frank Williams Balázsi Gyula
Katonaorvos Eddie Leslie Kiss László
Jogenkraut, német tiszt Victor Beaumont

Érdekesség[szerkesztés]

A film a Pitkin és Schreiber tábornok közötti hasonlatosságra épül. Hasonló Norman Wisdom film az Én és a gengszter, ami Pitkin rendőrségi autómosó és Giulio Napolitani sztárfodrász és nagystílű gengsztervezér hasonlatosságára épül.

Mozielőzetes[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Én és a tábornok (The Square Peg, 1958) 1. szinkron (1965). Pannónia Filmstúdió, megrendelő Magyar Televízió Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Én és a tábornok (The Square Peg, 1958) 2. szinkron (1979). Pannónia Filmstúdió, megrendelő Magyar Televízió Rt., Duna TV. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]