Élő társasjáték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az élő társasjáték egy olyan kooperatív szórakozási és csapatépítési forma, ahol a résztvevőknek egy célt kell elérniük az adott játék szabályait betartva. A játék teljes mértékben a valóságban, vagyis élőben játszódik: a játékosok együtt vannak a helyszínen, használhatják a berendezési tárgyak nagy részét és együttes logikai csapatmunkával kell a célig eljutniuk. A klasszikus társasjátékkal ellentétben itt nem az egymással versengésen, hanem csapatmunkán van a hangsúly. A győzelem logikai, asszociációs, néhol stratégiai és ügyességi feladatok megoldásán alapul. A klasszikus táblás társasjátékkal ellentétben itt nem bábuk jelképezik a játékosokat, hanem ők, saját maguk vesznek részt a játékban.

Az élő társasjáték a szerepjátékok világát, a klasszikus táblás társasjátékok és a számítógépes játékok feladatait és küldetéseit ötvözi egy interaktív csapatépítő játékban. A program meghatározott ideig tart, minimum két, maximum nyolc fő szükséges hozzá (egyes játékok létszámigénye más lehet).

Története[szerkesztés]

Az élő társasjáték egy újfajta csapatépítési forma, a kijutós és szabaduló játékok új generációja és egyben továbbfejlesztett változata. Magyarország első élő társasjátékát a PLAY![1] készítette 2014 márciusában Hasfelmetsző Jack – Az utolsó vágás címmel, illetve 2014 augusztusában nyitott meg az átalakult Da Vinci Titkai, mely az ezt megelőző évben elnyerte az egyik legjobb szabadulós játék címet. Rá egy évre nyitott meg a Drakua & Frankenstein élő társasjáték.

A játékok témaválasztása, játékmenete, a szoba kialakítása és atmoszférája különbözteti meg őket a szabadulós játékoktól.

A játék[szerkesztés]

  • A játék tematikája:
  1. Valóságon alapuló történet: viszonylag történelem hű, igyekszik egy történelmi eseményt vagy időszakot realisztikusan bemutatni mind a háttér-információkban, mind a berendezésben; ellenben a játék gördülékenységéért apró változtatások megengedhetőek benne
  2. Fiktív történet: teljes mértékben kitalált, nem valós eseményeken alapuló kerettörténettel rendelkezik
  • Játéktér: Egy vagy több, hitelesen berendezett szobában zajlik a játék. A program teljes mértékben az interaktivitáson alapul: a játékosok szinte minden berendezési tárgyat felhasználhatnak ahhoz, hogy a céljukat és egyéni küldetéseiket elérjék. Ezek mellett egyedi kialakítású eszközökkel, korabeli tárgyakkal is találkozhatnak.
  • A játék menete: A program meghatározott ideig tart (90 vagy 60 perc). Még a játék előtt ismertetik a szervezők a szabályokat, tiltásokat, fontosabb tudnivalókat, ezután kezdődik a tényleges játék. A játékosok a társasjáték idejére más és más karaktereket alakítanak, akik különböző képességekkel rendelkeznek. Ezeket az adottságokat szükséges használniuk ahhoz, hogy megoldják a feladatokat, illetve egyéni feladataikat.

Csapatépítés és flow-élmény[szerkesztés]

A feladatsorok általában egymásból következnek, a szerencsefaktort kizárják a játékból, vagyis véletlenszerűen nem lehet rájönni egy-egy feladatrészre. Emiatt nevezhető indoor csapatépítő játéknak, hiszen egy beltéri játéktérben kell összedolgozniuk a játékosoknak a végső cél eléréséhez.

A játékosok elfeledik erre az időre az igazi énjüket, elmerülnek a feladatok megoldásában, az egymással való együttműködésben, átadják magukat a folyamatnak, és elveszítik időérzéküket – vagyis átélik a flow-élményt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új generációs Szabadulószoba Budapesten - Élő Társasjáték (hu-HU nyelven). PLAY! - Az Élő Társasjáték. (Hozzáférés: 2018. március 12.)