Édouard René Lefebvre de Laboulaye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Édouard René Lefebvre de Laboulaye
Édouard Laboulaye (photo).jpg
Született 1811. január 18.
Párizs
Elhunyt 1883. május 24. (72 évesen)
Párizs
Nemzetisége francia
Foglalkozása jogtörténeti író, tanár, politikus, publicista
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Édouard René Lefebvre de Laboulaye témájú médiaállományokat.

Édouard René Lefebvre de Laboulaye (Párizs, 1811. január 18. – Párizs, 1883. május 24.) francia jogtörténeti író, tanár, politikus és publicista, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A párizsi jogakadémián tanult és rövid ideig öccsének, Károlynak a betűöntödéjében dolgozott, aki íróként és feltalálóként vált ismertté. Miután néhány műve (köztük a Recherches sur la condition civile et politique des femmes depuis les Romains jusqu'a nos jours, 1843) pályadíjat nyert, 1845-ben megválasztották az Académie des Inscriptions tagjává, 1849-ben pedig kinevezték az összehasonlító jogtudományok tanárává a College de France katedrájára. 1871-ben képviselő lett, 1875-ben pedig élethossziglan szenátor.

Laboulaye a feltétlen szabadságot hirdette; a nevelés, a lelkiismeret, az egyesülés szabadsága mellett síkra szállt a rabszolgaság ellen is. Legkiválóbb alkotása a nagy készültséggel és mély kritikával megírt Histoire politique des États-Unis 1620-1789 (magyarul is: Az Egyesült-Államok története, Huszár Imre és Szász Domokos fordításában, Budapest 1871). Szatirikus korrajza Paris en Amérique (magyarul: Páris Amerikában, fordította Márkus István, Budapest 1872) nagy hatottak neki. Unokája, Bertrand Ferenc Mahé de Laboulaye (1795–1840) híres sakkjátékos volt, ő írta meg az életrajzát.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]