Árpád téri református templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Árpád téri református templom
Építési adatok
Építése1912
Stílus
TervezőjeTóásó Pál
TelepülésDebrecen
Elhelyezkedése
Árpád téri református templom (Debrecen)
Árpád téri református templom
Árpád téri református templom
Pozíció Debrecen térképén
é. sz. 47° 32′ 16″, k. h. 21° 38′ 18″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 16″, k. h. 21° 38′ 18″
Térkép
Az Árpád téri református templom weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Árpád téri református templom a debreceni Árpád téri református egyházközség temploma. Tóásó Pál tervei alapján készült el 1912-re. Az építtető Vecsey Imre és felesége, Bruckner Karolina volt.

Építészeti jellemzői[szerkesztés]

Neoromán stílusú, magyaros díszítésű eklektikus épület. A főbejárat mélységben tagolt, kihangsúlyozott félköríve román stílusra emlékeztet. A hatalmas rózsaablakokat a gót stílusból kölcsönözte a tervező. Az oldalbejáratok fölötti timpanonszerű kiképzés és a tartóoszlopok az ógörög építészetet idézik. A templom kilincse halat formáz, fehér mennyezete gótikus, bordás. A főbejárattal szemben egyszerű fa szószék áll. A főbejárat fölötti karzaton található, Pécsett készített, pneumatikus, táskaládás (ékfúvócskás) Angster-orgonát 1912. december 15-én indítottak be.

Az építési munkákat Kallós Adolf és Koch Rudolf budapesti vállalkozók végezték. A kőfaragásokat az erdőbényei Beck Sámuel, a szobrászati díszítőelemeket a debreceni Somogyi Sándor, a toronyórát Kónya László, a szószéket, padokat az egri Pavlovics Lajos, a templom egyetlen 2152 kg tömegű, H0 hangú harangját Egry Ferenc öntötte. (Még két kisebb harang is készült, de azokat az első világháborúban elvitték. 1173 kg-os disz1 hangú és 634 kg-os fisz1 hangú harangok voltak, újraöntésük tervben van.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]