Árpád Fejedelem Tagiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Árpád Fejedelem Tagiskola

Az Árpád Fejedelem Tagiskola főbejárata
Az Árpád Fejedelem Tagiskola főbejárata
Alapítva1970
HelyKazincbarcika,  Magyarország
Mottó„Ha a jövő évről akarsz gondoskodni, vess magot!
Ha egy évtizeddel számolsz, ültess fát!
Ha terved egy életre szól, Embert nevelj!”
[1]
Típusáltalános iskola
Oktatók száma26[2]
Tanulólétszám310[2]
IgazgatóKondorné Sztojka Ágnes
OM-azonosító028 880
TagozatokEmelt szintű angol nyelv és informatika oktatás
Elérhetőség
Cím3700 Kazincbarcika, Árpád fejedelem tér 7/A
Postacím3700 Kazincbarcika, Árpád fejedelem tér 7/A
Az Árpád Fejedelem Tagiskola weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Árpád Fejedelem Tagiskola témájú médiaállományokat.
Névváltozatok
Időszak
Név
1970–1993Kun Béla Általános Iskola
1993–2004Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola
2004–2007Árpád Fejedelem-Újvárosi Általános Iskola
2007–Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája
Az intézmény és kertje a főbejáratnál

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Kazincbarcikán található. Az iskola első névadója Kun Béla volt, akit a rendszerváltás után Árpád fejedelem váltott. Az 1970-ben épített nyolcosztályos alapfokú intézmény 2007-től a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola feladatellátó helye.[3] Az 1970/71-es tanévben 36 tagú tantestület mellett 678 tanuló kezdte meg itt a tanulmányait, és az intézmény azóta folyamatosan működik. Jelenlegi fő profilja az angol tagozat, de tanítanak emelt óraszámban informatikát, matematikát és táncot is a délelőtti órakeretben. 2010-ben felújították az iskolaépületet, melynek az udvara parkosított, ami lehetőséget biztosít a szabadidős programokra is.

Az iskola története[szerkesztés]

Az oktatási intézmény épületét 1968-ban kezdte építeni a 31. számú Állami Építőipari Vállalat. Az 1970/71-es tanévben kezdődött az első tanév az új iskolában. 1970. augusztus 29-én az iskola 36 tagú tantestülete tanévnyitó értekezletet tartott, és szeptember 1-jén ünnepélyes tanévnyitóval kezdetét vette a „kétműszakos” tanítás, 678 tanuló vette birtokba az iskolát.

Az iskola (és úttörőcsapata) Kun Béla nevét vette fel.

Az iskola épülete és környezete még nem volt teljesen kész, s emiatt az épület C szárnyában elhelyezett tornatermet, öltözőket, műhelyeket és az udvart nem lehetett használatba venni. Ezért az ünnepélyes átadásra, egyben az iskola és az úttörőcsapat névadására néhány hónappal később, 1971. május 22-én került sor.
– Danada János, címzetes igazgató visszaemlékezése[4]

Az iskola neve 1993-ban Árpád Fejedelem Téri Általános Iskolára, 2004-ben Árpád Fejedelem-Újvárosi Általános Iskolára változott. 2007-től Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskola, 2014. november 7-től Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája néven működik.[3]

2009/2010-ben az intézményt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásával és koordinálásával több száz millió forintból újították fel.

2011-ben Kun Bélától Árpádig: Jubileumi évkönyv 1970–2010 címmel megjelent a 40 éves intézményt köszöntő kiadványuk.[5]

2013. október 25-én Gyulán Pellesné Dombovári Erika igazgatóhelyettes az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevelét vehette át, mivel az Árpád Fejedelem Tagiskola a „2013. évi Virágos Magyarországért” országos környezetszépítő versenyben kiemelkedő teljesítményt ért el.[6]

A 2015–2016-os tanév végén nagyszabású gálaműsorral emlékeztek az iskola fennállásának 45. évfordulójára.[7][8]

Az intézmény 2019. október 17. óta Akkreditált Tehetségpont.[9]

2020. március 16-tól június 15-ig és 2021. március 8-tól május 7-ig[10] a Covid19-koronavírus-járvány miatt digitális oktatásra tértek át.

2023. október 25-én ünnepélyes keretek között adták át az egykori betonos kézilabdapálya helyén kialakított műfüves labdarúgópályát. A 20 x 40 méteres pálya nettó 32 millió Ft-ba került, ennek 70 %-a TAO támogatás, 30 % pedig a városi önkormányzat hozzájárulása volt.[11]

Az iskola igazgatói[szerkesztés]

Időszak Igazgató
1970–2004 Danada János
2004–2007 Madarasi Jánosné
2007–2017 Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes
2017– Kondorné Sztojka Ágnes

Pedagógusok[szerkesztés]

Az 1970/1971. tanévben[szerkesztés]

Agárdy Károly, Bérczes Józsefné, Danada János, Danada Jánosné, Danyi Dezsőné, Dányi Lajosné, Domonkos Árpádné, Dr. Rácz Józsefné, Gavallér Istvánné, Gecsei Erzsébet, Gyurácz Németh Gergelyné, Hajde Györgyné, Halász Zoltánné, Hronyecz Ferenc, Hubai Ildikó, Jenei Sándorné, Jónyer Lászlóné, Kerekes Lászlóné, Keresztes Józsefné, Kiss Gézáné, Koppányi István, Koppányi Istvánné, Ládi Lászlóné, Máté Lászlóné, Mezey Istvánné, Nagy Istvánné, Németh Györgyné, Ölveczki Gyula, Ölveczki Gyuláné, Papp Lajosné, Pataki Gyuláné, Rostás Karola, Sóstói Györgyi, Sóti Zoltán, Tóth Klára, Tóth Márta.

Emelt szintű oktatás[szerkesztés]

Nyolc évig kitűnő tanulók: Czimer Bettina, Labanc Barbara, Páll Laura (tanévzáró, 2009)

A számítástechnikát emelt szinten tanulják a diákok. Sokan a 8. évfolyam végére leteszik az ECDL vizsgát. A 2008/2009-es tanévtől e tantárgyat fokozatosan növekvő óraszámban oktatják már az alsó tagozat 1–4. osztályában is. Az informatika szaktantermekben széles sávú internet-hozzáférés biztosított minden géphez.

Idegen nyelvek közül az iskolában angolt tanulhatnak a gyerekek, emelt szinten (5–8. osztály) mindezt heti 5 órában.

Jógyakorlat[szerkesztés]

Interaktív innováció az informatikában[szerkesztés]

A Kissné Jabelkó Gabriella tanárnő által kidolgozott Jógyakorlat elsődleges célja a tanulók digitális kompetenciájának javítása, a játszva tanulás és a logikai készség fejlesztése, a hatékony önálló ismeretszerzés elősegítése. Az alkalmazásával megvalósítható a tehetséges gyerekek célirányos képességfejlesztése informatikából, a tanulmányi versenyekre, ECDL vizsgára való felkészítés. Fontos a számítógép magas szintű alkalmazása más tantárgyak tanulása esetében is, hiszen az így válik az információszerzés eszközévé: ebben is sokat segít ez a gyakorlat. Hosszú távú célja a 9. évfolyamban az előrehozott középszintű informatikai érettségi sikeres teljesítése.

Interaktív tábla a magyarteremben

A Jógyakorlat a következő képességeket fejleszti:

Alkalmazásakor előtérbe kerülnek a frontálistól eltérő munkaformák: egyéni, páros, véletlenszerű és irányítottan kialakított csoportmunkák. Az oktatás szervezése osztálykeretben történik, minden tanuló egyenlő hozzáférési eséllyel rendelkezik. Az általuk használt szoftverek többsége otthon is hozzáférhető. A tanulókat az internetes böngészés során számukra hasznos, érdekes, ellenőrzött honlappal ismertetik meg. Az iskola honlapján a szülők folyamatosan tájékoztatást kapnak az intézményben folyó munkáról. Ezt a honlapot a szülők és a diákok is – saját cikkeikkel – tovább fejleszthetik. Azoknak a tanulóknak, akiknek otthon nincs számítógépük, az iskola délutánonként biztosítja a számítógépekhez és a szoftverekhez való hozzáférés lehetőségét.

Az iskola könyvtára (2011)

A Jógyakorlat szintjei:

óvoda

Az intézmény nyílt napján az óvodások és a szüleik megismerkednek az informatika világával, saját maguk is számítógép mögé ülhetnek, játékos feladatokat oldhatnak meg. Az interaktív tábla lehetőségeivel élve további látványos program, kihívás várja az érdeklődőket. „Digi-Csilivili” feladatlap kitöltése zárja a motivációs szakaszt.

1–2. osztály

Heti egy órában – teljes osztálylétszámmal – játékos formában ismerkednek meg a gyerekek a számítógéppel és használatával. A foglalkozásokon számítógép előtti és gép nélküli feladatok váltogatják egymást.

3. osztály

Itt már megjelenik a nyelvi és kommunikációs készség, az algoritmikus gondolkodás fejlesztése, az internet tudatos és önálló használata. Ekkor történik meg a tehetsége tanulók kiválasztása az emelt szintű informatikaórára.

4. osztálytól

Csoportbontásban, a tehetséges diákok külön tanulnak. Az emelt szintű csoport óraszáma – évfolyamonként – heti 4 óráig emelkedhet. Ebben a fázisban történik az informatikai fogalmak, gondolkodásmód alapos elsajátítása.[12]

Alapítvány, diáksport-egyesület[szerkesztés]

Játékos honfoglalás (2010)

Az 1999-ben létrejött Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány mindenkori célja az iskola anyagi támogatása az oktatás megfelelő minősége érdekében. Segítik az intézményben megrendezésre kerülő versenyeket, táborokat, a külföldi és a hazai tanulmányi kirándulásokat. Hozzájárulnak a tanulmányi versenyek költségeihez (például kifizetik a nevezési díjat). Gondoskodnak az év végi jutalomkönyvekről, serlegekről, emlékplakettekről. Jutalmazzák azokat a diákokat, akik nyolc éven keresztül kitűnő tanulmányi eredményt értek el. A civil szervezet elsődleges támogatói a szülők, akik a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával és más módon segítik az alapítvány munkáját (2010-ben 593 800 Ft 1%-os felajánlás érkezett az alapítvány számlájára.)[13] Az iskolában 2000-től 2019-ig diáksport-egyesület működött Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola Szabadidő és Diáksport Egyesület (ÁSZDE) néven.

Sporttevékenység, turisztika, táborok[szerkesztés]

A belső udvar – a „Gödör” (2011)

Röplabda, labdarúgás (edző: Vécsei László), ritmikus gimnasztika (edző: Müllerné Mészáros Judit) és atlétika sportágakban a tanórákon kívül is rendszeres lehetőség nyílik a gyermekek számára mindennapos testmozgásra. Az iskola tehetséges tanulói már a kezdetek óta (1970) kiválóan szerepeltek városi, megyei és országos versenyeken. Sporteredményei alapján többször Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye legeredményesebb alapfokú oktatási intézménye volt.

Évtizedeken keresztül népszerűek voltak a természetvédelemmel kapcsolatos túrák, táborok (pl.: Égerszögön, Szögligeten) Schmied Ottó biológiatanár szervezésében. Más iskolák tanulói is szívesen vettek részt az „árpádosok” mellett a szlovákiai Kokován rendezett sítáborokban.

A Városi Fedett Uszodában szervezett úszásoktatás – testnevelő tanárok irányításával – lehetővé teszi, hogy az iskola tanulóinak többsége megtanulja a vizes sportok alapelemeit.[14]

Az Árpád Fejedelem Tagiskola és jogelődjeinek eredményei a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei általános iskolák pontversenyének történetéből:

Sporteredmények 1993–2019
Tanév Kategória Helyezés
1993/1994 17 vagy több tanulócsoport 8.
1994/1995 17 vagy több tanulócsoport 12.
1995/1996 17 vagy több tanulócsoport 3.
1997/1998 17 vagy több tanulócsoport 1.
2000/2001 Nagy létszámú iskolák 2.
2001/2002 Nagy létszámú iskolák 1.
2002/2003 Közepes létszámú iskolák 2.
2003/2004 Közepes létszámú iskolák 2.
2004/2005[15] Nagy létszámú iskolák 1.
2005/2006 Közepes létszámú iskolák 1.
2006/2007 Sporttagozatos iskolák 6.
Tanév Kategória Helyezés
2007/2008.[16] Sporttagozatos iskolák 1.
2008/2009. Nagy iskolák – 800 fő felett 2.
2009/2010. Nagy iskolák – 800 fő felett 2.
2010/2011. Nagy iskolák – 800 fő felett 2.
2011/2012. Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2012/2013.[17] 12 392 ponttal[18] Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2013/2014.[17] 16 057 ponttal[19] Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2014/2015.[17] 14 681 ponttal[20] Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2015/2016.[17] 11 768 ponttal[21] Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2016/2017.[17] 12 818 ponttal[22] Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2017/2018.[17] 17 466 ponttal[23] Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
2018/2019.[17] 13 737 ponttal Nagy iskolák – 800 fő felett 1.
  • 2019/2020-ban a koronavírus-járvány miatt félbeszakadtak a diákolimpiai versenyek, és az ennek következtében kialakult egyenlőtlen feltételek miatt a tanév értékelő pontszámítása elmaradt.[24]

A 2016/2017. tanévben a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola a legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézmény elismerésben részesült, megelőzve a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolát és a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolát.[25][26]

Határtalanul! program[szerkesztés]

Kupák, serlegek – eredményes évtizedek

2014 októberében az iskola felső tagozatos diákjai közül 39-en a Határtalanul! program keretében bejárták Erdély magyarlakta területeinek egy részét. Felkeresték Nagyvárad, Nagyszalonta, Arad, Marosillye, Torda, Kolozsvár, Körösfő, Királyhágó nevezetességeit. Jártak Déva várában, Vajdahunyad várában és neves honfitársaikra emlékeztek a Házsongárdi temetőben.[27][28]

Időpont Úticél
2016 Kárpátalja
2017 Erdély
2018 Felvidék
2019 Kárpátalja
2022 Csallóköz
2023 Délvidék
Útibeszámolók 2016–2023

2016-ban 4 napot töltött Kárpátalján a tagiskola 40 diákja.[29]

2017. május 1. és 4. között az intézmény 34 tanulója a szuhakállói Gárdonyi Géza Tagiskola hetedik évfolyamos diákjaival közösen négy napos kiránduláson vettek részt Erdélyben. Május 18-án az iskola aulájában osztották meg élményeiket a kirándulók, ahol egy fényképkiállítás mellett híres korondi kerámiákat is kiállítottak.[30]

2018. április 9. és 12. között az iskola 37 tanulója és 3 pedagógusa a program keretében négynapos kiránduláson vett részt a Felvidéken.[31]

2019. április 1. és 4. között az iskola 45 diákja és 4 tanára Kárpátalján járt, ahol rengeteg felejthetetlen, érdekes helyen jártak, megannyi tapasztalattal és az összetartozás élményével gazdagodtak.[32]

2022. május 3. és 6 között a Csallóközben jártak. Meglátogatták Komárom és Komárno között a monostori erődrendszert. Komárnóban jártak a Jókai-emlékszobornál, Egressy Béni szobránál, elsétáltak az Európa-udvarba és a Klapka-toronyhoz. Bebarangolták Pozsonyt, a dévényi várat. Dunaszerdahelyen körülnéztek a MOL Arénában, megtekintették a Bős–nagymarosi vízerőművet. Gútán megnézték a vízimalmot és egy magániskolát.[33]

2023. április 24. és 27. között a Délvidéket járták be. Utazásuk során felkeresték Zentát, Csantavért, Kishegyest, Óbecsét, Péterváradot, Újvidéket,[34] Szabadkát, Bácskossuthfalvát.[35] Ellátogattak a Palicsi-tóhoz, a helyi állatkertbe, találkoztak a palicsi Miroslav Antic Általános Iskola tanulóival.[36]

Az iskola híres diákjai[szerkesztés]

  • Árva Milán, 3-szoros bajnok röplabdázó
  • Berkes Zoltán, 9-szeres válogatott röplabdázó, testnevelő tanár
  • Bóta Enikő, 129-szeres válogatott röplabdázó, edző
  • Bóta Klára, röplabdázó
  • Bozsik Anna, sífutó olimpikon, edző[37]
  • Danada Judit, röplabdázó[38]
  • Dudás Tamás, 2-szeres válogatott röplabdázó
  • Jánosi Gábor, 19-szeres válogatott röplabdázó
  • Jávori István, író, pedagógus, 1999-től az iskola tanára
  • Kiss Zsolt, röplabdázó[39]
  • Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere (2010–)
  • Konkoly Norbert magyar diplomata, konzul,[40] később nagykövet
  • Kovács Zoltán, 5-szörös válogatott röplabdázó
  • Kővári Viktor, irodavezető, az Exatlon Hungary extrémsport vetélkedőműsor harmadik évadának 4. helyezettje[41]
  • Lukács Balázs, középiskolai tanár, zenei tehetséggondozó műhely vezetője
  • Nagypál Ferenc, röplabdázó
  • Perecsi Jolán, röplabdázó
  • Schmidt Ottó (1962–2014), ifjúsági válogatott röplabdázó, az iskola biológia-testnevelés tanára
  • Szántai Balázs, röplabdázó
  • Toronyai Miklós, 30-szoros válogatott röplabdázó, edző
Annak is örülök, hogy a 35 év alatt sok tehetséges és tudásban is jól felkészült embert bocsátottunk ki az iskolából. Többek között konzul, ügyvéd, tanár, orvos, folyóiratszerkesztő, élsportoló, olimpiai helyezett sífutó is kikerült iskolánkból.
– Danada János igazgató visszaemlékezése a 35. évforduló idejéből (Jubileumi évkönyv 1970–2010, 7. oldal)

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szólások és közmondások: Kínai közmondás (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  2. a b A 2022/2023. tanév kezdetén. Az intézményben 26 pedagógus, 1 iskolatitkár, 2 pedagógiai asszisztens, 1 karbantartó, 1 kisegítő és 8 takarítónő dolgozik.
  3. a b Oktatási Hivatal: Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 13.)
  4. Barcikai Históriás Online VIII. évfolyam 1997. évi 1. (15.) szám: Jubiláló iskolák (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  5. Magyar Elektronikus Könyvtár: Kun Bélától Árpádig (Tartalom; Előszó) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. szeptember 8.)
  6. Árpád Fejedelem Tagiskola: Országos elismerés, miniszteri oklevél (magyar nyelven). [2015. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  7. Opont.hu hírportál (archív): 45 éves az Árpád Fejedelem Tagiskola - képgaléria (magyar nyelven). [2016. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 7.)
  8. YouTube: 45 éves az Árpád Fejedelem Tagiskola - videófelvétel (10:02) (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. június 7.)
  9. tehetsegdoboz.hu: Tehetségpontok (magyar nyelven). [2020. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 3.)
  10. Az 1–4. osztályosok 2021. április 19-én visszatértek a jelenléti oktatásba.
  11. Kazincbarcika: sportpályát avattak az Árpádban (magyar nyelven). sajomentiforum.hu, 2023. október 25. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  12. Educatio Társadalmi Nonprofit Kft.: Jógyakorlatok listája (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 5.)[halott link]
  13. Kun Bélától Árpádig – Jubileumi évkönyv 1970–2010 (85. oldal)
  14. Barcikaart.hu: Uszoda ismertető (magyar nyelven). [2014. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  15. 2004-től Árpád Fejedelem-Újvárosi Általános Iskolaként.
  16. 2007-től a Pollack Mihály Általános Iskolával és a Kazinczy Ferenc Tagiskolával együtt alkotott összevont intézményként.
  17. a b c d e f g 2012-től a Pollack Mihály Általános Iskola és tagiskoláival (Ádám Jenő Tagiskola, Dózsa György Tagiskola, Gárdonyi Géza Tagiskola, Kazinczy Ferenc Tagiskola) együtt összevont intézményként
  18. Borsodsport.hu: Letöltések 2012-2013. (magyar nyelven). [2015. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  19. Borsodsport.hu: Letöltések 2013-2014. (magyar nyelven). [2015. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  20. Borsodsport.hu: Letöltések 2014-2015. (magyar nyelven). [2015. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  21. Borsodsport.hu: Letöltések 2015-2016. (magyar nyelven). [2016. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  22. Borsod-diáksport.hu: Letöltések 2016-2017. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2017. november 21.)
  23. Borsod-diáksport.hu: Letöltések 2017-2018. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. január 13.)
  24. Borsod-diáksport.hu: Évkönyv, 2019-2020. (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. január 12.)
  25. A Pollack a legeredményesebb (Kolorhét, 2018. január 19., 11. oldal)
  26. A tanév legeredményesebb diákolimpiai köznevelési intézménye: a Pollack Barcikai Históriás, 2018. január 12.
  27. Árpád Fejedelem Tagiskola: Határtalanul! Az Erdélyben kirándulók képes beszámolója (magyar nyelven). [2015. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  28. Árpád Fejedelem Tagiskola: Határtalanul! Az Erdélyben kirándulók képes beszámolója (4. nap) (magyar nyelven). [2015. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 5.)
  29. Árpád Fejedelem Tagiskola: A Határtalanul! pályázat értékelő órája - 2016 (magyar nyelven). [2016. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 1.)
  30. Koloronline: Határtalan élmények (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2017. május 29.)
  31. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: Határtalanul! 2018 - Felvidéki kirándulás (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2018. április 19.)[halott link]
  32. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: Határtalanul! - kirándulás Kárpátaljára (2019) (magyar nyelven). [2019. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 26.)
  33. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: Csallóközi kirándulás (2022. május 3–6.) Határtalanul! (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. május 15.)
  34. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: HATÁRTALANUL – Csodálatos Délvidék (2023) 2. nap (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 16.)
  35. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: HATÁRTALANUL – Csodálatos Délvidék (2023) 3. nap (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 16.)
  36. Az Árpád Fejedelem Tagiskola honlapja: HATÁRTALANUL – Csodálatos Délvidék (2023) 4. nap (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 16.)
  37. Nekem a sport volt a művészet – Interjú Bozsik Anna olimpikonnal, a Bozsik Sífutó Iskola létrehozójával Kolorline, hu, 2021. május 10.
  38. Danada Judit - Vasas SC 2014. december 10.
  39. Régi idők hősei: Kiss Zsolt Vrck.hu, 2015. október 21.
  40. Barcikai Históriás Online VIII. évfolyam 1997. évi 1. (15.) szám: Jubiláló iskolák (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2020. február 15.)
  41. Férfi röplabdacsapat alakult az egri egyetemen: bemutatkozik az Eszterházy SC Vrck.hu, 2020. október 2.

Források[szerkesztés]

Jubileumi évkönyv 1970–2010

További információk[szerkesztés]