Árkád (szegedi bevásárlóközpont)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Árkád Szeged szócikkből átirányítva)
Árkád Szeged Üzletközpont
TelepülésCsongrád-Csanád vármegye
CímSzeged, Londoni körút 3.
Építési adatok
Építés éve2008-2011
Megnyitás2011. október 4.
TervezőSzántó és Mikó Építész Kft
Hasznosítása
Felhasználási területbevásárlóközpont
Alapadatok
Alapterület41 000 m²
Elhelyezkedése
Árkád Szeged Üzletközpont (Szeged)
Árkád Szeged Üzletközpont
Árkád Szeged Üzletközpont
Pozíció Szeged térképén
é. sz. 46° 15′ 16″, k. h. 20° 08′ 22″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 16″, k. h. 20° 08′ 22″
Térkép
Árkád Szeged Üzletközpont weboldala
SablonWikidataSegítség


Az Árkád Szeged a Dél-Alföld legnagyobb és legmodernebb bevásárlóközpontja.[forrás?]

Története[szerkesztés]

Az Első Magyar Kenderfonó Zrt. közel 135 éves múltra tekint vissza. Elődjét, a Szegedi Kendergyárat, Bakay Nándor alapította 1877-ben. Közép-Európa legnagyobb kenderfeldolgozó üzemeként működött 2006-ig, amikor is új telephelyre költözött. 2006 decemberében röppent fel a hír, hogy a napfény városában Szegeden építteti az ECE cégcsoport Magyarország ötödik Árkád Üzletközpontját. 2007. októberében hirdették ki a komplexum külső homlokzatának kialakításával megbízott fővállalkozót aki a budapesti Szántó és Mikó Építészek Kft. volt. A bevásárlóközpont külsejével igazodik a hely szelleméhez, s őrzi a kendergyári múlt néhány homlokzati elemét is. Magát az üzletközpontot 2008. márciusában kezdték építeni, majd 2011. októberében adták át a vásárló közönségnek.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

Az Árkád Szeged a Londoni körút és a Bakay Nándor utca kereszteződésében helyezkedik el. Közúton több irányból is megközelíthető, tömegközlekedési szempontból kiemelkedően jó helyen fekszik. Az üzletközpont előtti körúton autóbusz, trolibusz, illetve az épület környezetében villamos is közlekedik.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Az Árkád Szeged 3 szintjén mintegy 110 üzlet található illetve egy 1350 férőhelyes mélygarázs is üzemel az épület alatt. A -1-es szinten szupermarket, sportáruház és további üzletek találhatók. A földszinten hazai és nemzetközi divatcégek képviseltetik magukat az emeleten egy 3000 négyzetméteres műszaki áruház mellett könyv- és cipőáruház és gasztronómiai különlegességeket értékesítő vendéglátóipari egységek vannak jelen.

Üzletek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]