Állatolimpia (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Állatolimpia
(Animalympics)
1979-es amerikai animációs film
RendezőSteven Lisberger
ProducerDonald Kushner
Műfajmusical, sport
Forgatókönyvíró
  • Michael Fremer
  • Steven Lisberger
Főszerepben
ZeneGraham Gouldman
VágóMatt Cope
Gyártásvezető
  • Kris Weber
  • Don Coorough
Gyártás
GyártóLisberger Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő79 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti adóNBC
Eredeti magyar adó
  • 1. magyar szinkron
  • TV2
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Kapcsolódó műsor
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Állatolimpia (eredeti cím: Animalympics) 1979-ben bemutatott amerikai televíziós rajzfilm, amelyet Steven Lisberger rendezett. Az animációs játékfilm producere Donald Kushner. A forgatókönyvet Michael Fremer és Steven Lisberger írta, a zenéjét Graham Gouldman szerezte. A tévéfilm a Lisberger Studios gyártásában készült, a NBC forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés sportfilm.

Amerikában 1980. február 1-én az NBC-n, Magyarországon 1998. május 23-án a TV2-n vetítették le a televízióban, új magyar változattal 2008. február 8-án adták ki DVD-n.

Cselekmény[szerkesztés]

A rajzfilm tulajdonképpen egy olimpiai televíziós közvetítés rövidített szimulációja, melyet a fikcionális ZOO csatorna juttat el a nézőkhöz. Természetesen riporterekkel, kommentátorokkal és a háttérmunkásokkal együtt (akiket a film végén röviden be is mutatnak). A stúdióban Henry Hummel, egy teknős ül és köti össze az egyes versenyszámokat, illetve "kapcsolja" a riportereket. Gyakran feltűnik a közvetítések alkalmával Barbara Warblers, a gólya, aki nem egyszer kerül mókás helyzetekbe. Sokszor láthatunk – a valós olimpiai közvetítésekhez hűen – köztes bejátszásokat egy-egy versenyszám között, szakértői kommentárokat, interjúkat a versenyzőkkel. Megnyitó és egy nagyon rövid záróceremónia is része a műsornak.

A film tulajdonképpen az egyes versenyszámokra történő "élő" kapcsolásból áll. A nyári és téli olimpiai játékok egyes sportágait vegyítették: láthatunk marathoni futást, úszást, öttusát, műkorcsolyát, alpesi sít, lesiklást, labdarúgást, ökölvívást, műugrást stb. Az egyes sportközvetítések önmagukban alkotnak egy-egy egységes részt, ami általában le is zárul, egyedül a marathonra és az alpesi síre tér vissza a "közvetítés" gyakorta vissza. Előbbi esetében René Fromage (Európa) és Kit Mambo (Afrika) küzdelmét láthatjuk, akik a film végére egymásba szeretnek és kéz a kézben futnak át a célvonalon együtt – a műsorvezető nagy döbbenetére. Kurt Wüffner, egy német dakszli a téli sportágakban remekel, illetve Bolt Jenkins aligátor hányattatott élettörténetével is megismerkedhetnek a nézők.

Az Állatolimpián (valószínűleg az utómunkálatok során végrehajtott módosítások végett) a sportolók nem országokat, hanem kontinenseket képviselnek: Észak-, Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, Ausztrália – mint kontinens és nem mint államszövetség – Európa (a kontinens nyugati és középső részeire vonatkozóan) és Eurázsia; utóbbi kontinens sportolói a Szovjetuniót és annak tagköztársaságait képviseli.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
1. magyar szinkron[1]
(TV2, 1998)
2. magyar szinkron[2]
(Fantasy Film, 2007)
Barbra Warblers Dorrie Turnell Spilák Klára Kocsis Judit
Brenda Springer Kiss Erika
Cora Lee Perrier
Tatyana Tushenko Spilák Klára
Dorrie Turnell
Grófnő
Henry Hummel Michael Fremer Gruber Hugó Harsányi Gábor
Kit Mambo Spilák Klára Sági Tímea
René Fromage Lázár Sándor Joó Gábor
Bolt Jenkins Janovics Sándor Vida Péter
Bjorn Freeborg Beratin Gábor
Mele Rékasi Károly Turi Bálint
Állatolimpiai sziget polgármestere Balázsi Gyula
Mamo Ululu Lázár Sándor
Jackie Fuelit Albert Gábor Renácz Zoltán
Dean Wilson Szűcs Péter Pál
Gui Lafluke Turi Bálint
Kurt Wuffner Simon Aladár
Maurice Boar-Deaux gróf Garamszegi Gábor
Bear McLane Uri István
Bernard Gerlinger
Robert Pitwig Lázár Sándor
Kommentátor Janovics Sándor
Papp János
Rékasi Károly
Keen Hacksaw Harry Shearer Papp János Breyer Zoltán
Burnt Woody Albert Gábor Seder Gábor
Mark Spritz Janovics Sándor
Ludmilla Stepanetova Balázsi Gyula
Rolf Shmecker Simon Aladár
Rugs Turkell Billy Crystal Epres Attila Imre István
Art Antica Pálfai Péter Garamszegi Gábor
Joey Kongolong Szűcs Péter Pál
"Whiz" Rizzo
Toulouse La Track Renácz Zoltán

A rajzfilm és az Olimpia kapcsolata[szerkesztés]

Ezt a filmet sokan burkoltan politikai üzenetnek is vélték, hiszen az NBC nem sokkal az után sugározta, hogy az USOC (Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága) politikai nyomás hatására bojkottálta az 1980-as moszkvai Nyári Olimpiai Játékokat. Az ok egyébként a szovjetek afganisztáni intervenciója volt, ami 1979. december 24-én vette kezdetét. Ennek következményeként több száz, főként USA-beli sportolók estek el a részvétel lehetőségétől, így sokak számára több éves álom, munka, küzdelem ment veszendőbe egyetlen döntés miatt.[3] Egyes feltételezések szerint az alkotók éppen ezért az országonkénti elkülönítés helyett kontinensekre osztották szét a versenyzőket (például a Szovjetuniót Eurázsiaként láthatjuk szerepelni) az utómunkálatok folyamán, bár erre nincs bizonyíték és a film készítői sem nyilatkoztak így.

Mindazonáltal az Állatolimpia üzenete így is egyértelműnek bizonyult: mindegy, hogy ki, honnan származik, hiszen a sport, a verseny ünnepe mindenkit összehoz, megbékít és nem szabad hagyni, hogy a különbségek elválasszanak egymástól.

A rajzfilm eredetileg valóban az 1980-as Olimpiát igyekezett a gyermekek, a jövő potenciális sportolói generációjának körében népszerűsíteni. Az akkori események tükrében óhatatlanul megváltozott az egész alkotás jelentése és megítélése.

A rajzfilmben az állatolimpiát a képzeletbeli ZOO tévé állati riporterei közvetítik.

Filmzenék[szerkesztés]

A film zeneszerzője, írója és énekese Graham Gouldman.

# Cím Hossz
1. Z.O.O 3:29
2. Kit Mambo 4:30
3. Born To Lose 4:04
4. We've Made It To The Top 3:45
5. Go For It! 3:34
6. Love's Not For Me (René's Song) 2:42
7. Away From It All 2:32
8. Underwater Fantasy 3:18
9. Bionic Boar 3:35
10. With You I Can Run Forever 4:04
35:33

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]