Állítólag…

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Állítólag szócikkből átirányítva)
Állítólag…
Cazadores de Mitos.jpg
Jamie és Adam a műsorvezetők
Műfaj dokumentumfilm

Alkotó(k) Peter Rees
Főszereplő(k) Jamie Hyneman
Adam Savage
Tory Belleci
Kari Byron
Grant Imahara

Ország  USA
Nyelv angol
Epizódok 137
Gyártás
Részenkénti játékidő 50 perc (Discovery Channel)
30 perc (BBC 2)
Sugárzás
Eredeti adó Discovery Channel
Eredeti sugárzás 2003. január 23. – még fut
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

Az Állítólag… (eredeti címén: MythBusters, magyar tükörfordításban: mítoszirtók, mítoszrombolók) az egyesült államokbeli San Franciscóban forgatott televíziós sorozat. Célja, hogy különböző hiedelmeket, „legendákat” tudományos eszközökkel megvizsgáljon, és elvessen vagy megerősítsen.

Egy epizód 50 perces, és általában két vagy három témával foglalkozik. Ezeket gyakran elosztják a műsorvezetők és az „újoncok” között. Készülnek rendhagyó epizódok is, amelyekben egy bizonyos témát járnak körbe, a nézők leveleire reagálnak, vagy betekintést engednek a kulisszák mögé.

A sorozatot Magyarországon a Discovery Channel és a Discovery Science, Németországban az RTL vetíti, Nagy-Britanniában a BBC 2 programján látható.

Kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat első változatát 2002-ben készítette a Discovery Channelnek az ausztrál Beyond Productions cég Peter Rees nevű producere.[1] A címe ekkor még Tall Tales or True (Mendemonda vagy igaz?) volt. Ezután a csatorna újabb három pilot epizódot kért. Rees ekkor Jamie Hynemant kérte fel a műsor vezetésére, akivel korábban interjút készített a BattleBots című műsor készítésekor. Hyneman társműsorvezetőnek felkérte Adam Savage-et, mivel – Savage szerint – úgy érezte, ő egyedül nem elég érdekes személyiség, hogy elvigye a műsort.[2][3] Savage korábban együtt dolgozott Hynemannel.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A két műsorvezető Adam Savage és Jamie Hyneman (ejtsd: edem szevidzs, dzsémi hájnemen). A második szezontól kezdve szerepet kap egy másik csapat is, a Build Team. Kezdetben Adam-et és Jamie-t segítik, később önállóan is vizsgálják a mítoszokat. A második évadban szerepel még Christine Chamberlain, aki a Discovery pályázatán nyerte el a lehetőséget. Szerepel továbbá Buster, a többször újjáépített tesztbábu, akit robbantásoknál és egyéb veszélyes dolgoknál használnak.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Knight v Beyond Properties. 2007 EWHC 1251, Chancery Division, 2007-04-25
  2. "Transcript of Jamie and Adam's November 10., 2004, Online Chat," p. 1. Retrieved August 1, 2006.
  3. Interview with Adam Savage on The Sneeze. August 23, 2005. Retrieved August 1, 2006.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Állítólag… témájú médiaállományokat.