Ágyi poloska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Ágyi poloska
keresi a táplálékot
keresi a táplálékot
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Vérszívópoloska-alkatúak (Cimicomorpha)
Öregcsalád: Cimicoidea
Család: Vérszívó poloskák (Cimicidae)
Nem: Cimex
Faj: C. lectularius
Tudományos név
Cimex lectularius
Linnaeus, 1758
Szinonimák
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Ágyi poloska témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ágyi poloska témájú kategóriát.

petét rakó nőstény

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) a rovarok (Insecta) osztályának a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a vérszívó poloskák (Cimicomorpha) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ágyi poloska feltehetőleg a Közel-Keletről származik. Melegebb éghajlatú vidékeken gyakrabban előfordul, de lakott területeken szinte az egész világon jelen van.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

az ágyi poloska feje közelről; és kiszínezve

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megvannak.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rovar táplálékkereséskor magányos, de rejtekhelyén közösségben él. Tápláléka emberi vérből áll. A rovar hetekig kibírja táplálék nélkül. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él. Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Emberen a sok szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat okozhatja ágyi poloska is. Jelenlétéről több dolog árulkodhat: a döglött ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr az ágyi poloska csípése vérpöttyök a huzaton ágyi poloska ürülék, kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken ágyi poloska peték (amelyek 1mm nagyságúak) hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek az ágyi poloska szagáról, amely édeskés, azonban ez csak nagy fertőzöttség esetén észlelhető.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

erőszakos párosodás

A párzási időszak zárt helyiségekben egész évben tart, azonban a szabadban csak nyáron van. Az állat 13 héten át minden nap rak egy petét. A fehér pete 1 milliméter hosszú és 0,5 milliméter széles. A petéből való kifejlődéshez, megfelelő körülmények között, 4-5 nap kell, hogy elteljen. Ha nem jók a kifejlődéshez szükséges körülmények, a kikelés három hónapba is telhet. Kikelés után a lárvák 3-8 hét elteltével érik el végleges méretüket.

Irtásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ágyi poloska irtása nagyon nehéz feladat, a rovar rendkívül szívós és nagyon változatosak a búvóhelyei. Éppen ezért ahhoz, hogy biztosan megszabaduljunk tőle, az egész szobát és lakást alaposan át kell vizsgálni, az összes lehetséges búvóhelyet meg kell keresni. Az ágyneműt és a ruhaneműket szedjük le és minél magasabb fokon mossuk ki (legalább 60 fokon) és tegyük külön az ágyi poloska irtás idejére. Az ágyakat, ágykereteket, bútorokat általában fel kell fordítani, hogy az összes búvóhelyet le lehessen kezelni ágyi poloska irtó szerrel.

A legtöbb esetben elengedhetetlen az irtás során, hogy többféle irtószerrel (hatóanyaggal) dolgozzunk, mivel (elsősorban nyugaton) nagyfokú rezisztencia alakult ki a szintetikus piretroidokkal szemben. A felméréstől függetlenül az összes lehetséges búvóhelyet le kell kezelni, nehogy egy ágyi poloska is túlélje. Az irtás technológiája többféle lehet: permetezés, porozás és kiegészülhet hidegködképzéssel is.

Az egész irtási folyamatot meg kell ismételni körülbelül két héten belül, mivel az engedélyezett poloskairtószerek a petéket nem pusztítják el. Igaz ugyan, hogy nem minden esetben van szükség második irtásra (kb. 80%), de ezt nem érdemes kockáztatni.

Angliában és Amerikában, külön vállalatok szakosodtak ágyi poloska irtásra, egyes cégek hőkezeléssel (meleg, jéghideg) és irtószerek kombinációival oldják meg az irtást. Azonban a hőkezelés ára olyan magas, hogy hazánkban ez a módszer nem található meg.

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6