Østfold megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Østfold szócikkből átirányítva)
Østfold megye
Østfold megye címere
Østfold megye címere
Østfold megye zászlaja
Østfold megye zászlaja
Közigazgatás
Ország Norvégia
SzékhelySarpsborg
Alapítás éve
PolgármesterOle Haabeth
Népesség
Teljes népesség297 520 fő (2019. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Terület5077,2560698499 km²
IdőzónaUTC+01:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 59° 20′, k. h. 11° 20′Koordináták: é. sz. 59° 20′, k. h. 11° 20′
Østfold megye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Østfold megye témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Østfold elhelyezkedése Norvégiában.

Østfold megye Norvégia délkeleti Østlandet régiójában, az Oslo-fjord keleti partja és Svédország között terül el. Szomszédai Akershus, illetve a svéd Västra Götaland megye (illetve az öböl túloldalán a norvég Buskerud és Vestfold megyék.)

Nevének eredete[szerkesztés]

Az Oslo-fjord régi neve a norvég nyelvben Fol volt. Az Østfold név a fjord keleti oldalán fekvő területre utal.

Leírása[szerkesztés]

Területe 4182 km², ezzel a 17. Norvégia 19 megyéje közt (és körülbelül akkora, mint a magyar Győr-Moson-Sopron vármegye). Népessége alapján a 6. legnagyobb norvég megye: lakossága 277 766 fő (2011. okt 1.)[2] +/- (körülbelül annyi, mint Zala vármegyéé).

Közigazgatási központja Sarpsborg, legnagyobb városa Fredrikstad.

Nevezetességei[szerkesztés]

Ebben a térségben és a szomszédos svédországi Bohuslän tartományban található az európai bronzkori sziklarajzok legnagyobb koncentrációja. Az itteni sziklarajzok mind az i. e. 18. század és az i. e. 600 között, közelebbről egyelőre meg nem határozható, de valószínűleg hosszú időszak alatt készültek.

A képeket kővel faragták a helyi kőzetbe, azokat nem festették. A piros színt a vonalak az 1950-es években kapták, amikor a láthatóságuk érdekében kiszínezték azokat. Ma már a szakértők nagy része nem ért egyet ezzel a módszerrel.

Begby[szerkesztés]

A Fredrikstad községhez tartozó Begby mellett több mint 170 sziklarajzot találtak a helyi bronzkor idejéből. Akkoriban ezek a kövek közvetlenül a tengerparton lehettek, azóta a szárazföld – a súlyos jégkorszaki jégtakaró elolvadása nyomán – mintegy 12–17 méterrel kiemelkedett, így a rajzok beljebb kerültek a szárazföld felé. A kultikus hely közelében későbbi vaskori temetkezések is voltak. Közöttük van egy hosszúkás alakú sír, (ilyenekbe általában a társadalom különlegesen megbecsült női tagjait helyezték) kiemelt helyen egy domb tetején. Ezeket a sírokat még nem vizsgálták régészek.[* 1]

Hunn[szerkesztés]

A közeli Hunn melletti kőkörök is messze földön híresek. Kilenc kőkör és összesen mintegy 150 újkőkori, bronzkori és vaskori sírhely és más emlék található itt, de biztosan lehet tudni, hogy sok más rejtőzik még a föld alatt. A kőből kirakott köröket az i. e. 500 és időszámításunk kezdete közötti időszakra, az úgynevezett rómaiak előtti vaskorra datálták. Megtalálták itt továbbá egy a rómaiak korából, azaz az időszámítás első évszázadaiból származó kis erődítmény maradványait, valamint a közelben van egy híres, 1660-ban, az északi háború (1655–60) során lejátszódott norvég-svéd csata helyszíne is.

Önkormányzat és közigazgatás[szerkesztés]

Østfoldnak 17 községe van, ezek:

  1. Aremark
  2. Askim
  3. Eidsberg
  4. Fredrikstad
  5. Halden
  6. Hobøl
  7. Hvaler
  8. Marker
  9. Moss
  10. Rakkestad
  11. Rygge
  12. Rømskog
  13. Råde
  14. Sarpsborg
  15. Skiptvet
  16. Spydeberg
  17. Trøgstad
  18. Våler
Østfold községeinek elhelyezkedése

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Túl sok ilyen sír ismert, feltárásuktól a jelenlegi eszközökkel nem várható újdonság, viszont esetleg később, további új módszerek megjelenésekor egy érintetlen sír nagy értékké válhat.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]